Brann vant cupfinalen på Ullevaal mot Lillestrøm, og det ga bergenserne en kongepokal, men også plass i kvalifiseringsrundene til Europa sesongen 2023/24.

I utgangspunktet skal Brann starte sin ferd i tredje kvalifiseringsrunde til Conference League – den tredje rangerte turneringen etter Champions League og Europa League.

Men dersom italienske Roma vinner Europa League-finalen mot Sevilla onsdag og blir nummer fem eller seks i ligaen (Serie A), får Brann en plass i kvalifiseringsrundene til Europa League.

  • VG+ Sport viser norske lag i kvalifiseringskamper til Europa-spill i sommer.

CUPMESTERE: Brann og Sivert Heltne Nilsen skal få prøve seg i Europa til sommeren ettersom de vant NM. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Serie A har avslutningsrunde søndag. Sjetteplasserte Roma har ett poeng ned til syvendeplass og ett poeng opp til femteplass. Seier mot Spezia vil minimum sikre sjetteplass.

– Bergen bør absolutt heie på Roma, sier Viaplay-kommentator og statistikk-ekspert Jørn Sundby.

En Roma-seier vil hjelpe Brann både sportslig og økonomisk, begrunner kommentatoren sitt utsagn med.

Hvorfor kan Brann få hjelp av Roma?

  • Roma får plass i Champions League med seier mot Sevilla i Europa League-finalen.

  • Det betyr at det åpner seg én plass for andre nasjoner i Europa League-kvaliken – gitt at Roma kommer på femte- eller sjetteplass i Serie A.

  • Denne plassen går til Brann på grunn av norske klubbers prestasjoner i Europa. Den norske ligaen ligger på 16. plass på UEFAs rangering.

  • Dette ville ikke vært mulig uten russisk utestengelse på grunn av Ukraina-krigen. De russiske europeiske plassene deles altså til andre land.

Les mer i denne faktaboksen om hvorfor Bergen skal heie på Roma onsdag kveld:

PS: Sundby sier at det skal være et lite forbehold selv om Roma skulle vinne Europa League og bli nummer fem eller seks i ligaen: I tilfelle UEFA skulle endret deres normale praksis, men det ser kommentatoren på noe som svært usannsynlig.

Er du Brann-supporter og håper på europeisk suksess? VG+ Sport viser Roma–Spezia førstkommende søndag klokken 21: