– Det er stas å gå her i VM-anlegget og føle stemningen her, sier Klæbo til VG.

– Hva tenker du om løypene?

– Jeg tenker at det i hvert fall ikke blir mindre viktig med høyt O2-opptak i 2025! Når det blir satt fart på de to siste rundene, ser vi hvordan feltet sprekker opp. Jeg ser at dette kommer til å bli brutalt i VM.

Klæbo setter pris på hjemmebanefordelen og fastslår at det er i disse bakkene jobben skal gjøres mot Trondheim-VM i 2025.

De norske løperne dominerte på 20-kilometeren skiathlon med fellesstart i Toppidrettsveka i VM-løypene i Granåsen. Det ble ni nordmenn øverst på resultatlisten.

– Han vinner lekende lett, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland etter Klæbos seier.

– Han mangler individuelt VM-gull på distanse. Det er ingen tvil om at det er målet her om halvannet år, sier hans kollega Torgeir Bjørn.

Harald Østberg Amundsen (24) satte stor fart helt fra start. En trasé på 3,75 km ble gått fem ganger. De to første rundene var i klassisk stil og de tre siste i skøyting. Det var et stort, samlet felt som kom til skibyttet - der det ble litt kaos.

Magne Haga (28) stakk fra resten av feltet rett etter skibyttet, men Johannes Høsflot Klæbo og Andrew Musgrave førte an da Haga ble tatt igjen.

Didrik Tønseth satte fart på den fjerde runden, og det utviklet seg en tet-kvintett. Simen Hegstad Krüger gikk i teten i starten på den siste runden og etter hvert var det bare Klæbo og Tønseth som klarte å følge ham. Det store spørsmålet var om Klæbo ville holde følge til toppen - det klarte han.

– Han vet at han er bedre enn Simen og Didrik, sier Fredrik Aukland på NRK-sendingen. Og Klæbo var suveren i spurten mot de to andre norske.

Petter Northug gjorde fredag nok et godt løp i Toppidrettsveka. Han ble nummer 42, to minutter og ti sekunder bak Klæbo.

– Det ble ei tøff økt. Og moro å gå her i Granåsen. Det var litt VM-stemning, sier Northug til NRK.

– Det er mer enn godkjent, sier Torgeir Bjørn på NRK-sendingen om Northug.

– Han fortsetter å overbevise hver dag.

Iivo Niskanen var med helt i teten på klassiskdelen - men falt tilbake da de gikk over til skøyting.