Manchester City–Inter 1–0

Det etter at en kontant avslutning fra midtbanegeneral Rodri fant det eneste lille smutthullet mellom oppofrende Inter-forsvarere etter en drøy time.

City-spillerne var i ekstase, de hadde slitt med å finne åpningene i den solide Inter-blokken – spillerne løp ned til fansen, og fra benken spurtet innbytterne for å feire med arkitekten Bernardo Silva på motsatt side.

Kevin De Bruyne ble byttet ut med skade i første omgang, og brølte ut av lettelse og glede da scoringen satt. Akkurat idet man kunne ane en viss frustrasjon virkelig ta grep om de lyseblå, fant de åpningen de trengte.

Romelu Lukaku både sto i veien for og bommet på kjempesjanser for Inter etter scoringen. De klarte aldri svare – Manchester City vinner Champions League for aller første gang i klubbens historie.

Triumfen betyr også Manchester City skriver seg inn i fotballens historiebøker med gullskrift.

Før i år har kun Manchester United klart bragden med å vinne Premier League, FA-cupen og Champions League samme sesong. Det skjedde i 1998/99-sesongen – med Ole Gunnar Solskjær som matchvinner i siste kamp.

Manchester Citys triumfer på banen er det ingen tvil om, men deres sportslige suksess er også omdiskutert. De er både anklaget av Premier League for 115 regelbrudd over en tidsperiode på ni år.

I tillegg er eier Sheikh Mansour anklaget for å bruke klubben til sportsvasking, gjennom å bruke klubbens suksess til å få oppmerksomhet bort fra menneskerettighetsbruddene i Abu Dhabi. Mansour var til stede her i Istanbul lørdag under finalen.

Erling Braut Haaland kom ikke på scoringslisten. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

En stor Haaland-delegasjon var på plass på Atatürk olympiske stadion. Pappa Alfie, hans kone Anita Haaland Strømsvold, «fikser» Ivar Eggja og «finansdirektør» Egil Østenstad var blant de som hadde tatt turen til Istanbul.

Også Isabel Haugseng Johansen var å se på tribunen, som hun var på gressmatten etter at City vant Premier League-trofeet i midten av mai.

Engelsk og spansk presse har i lengre tid skrevet at de to er kjærester. Haaland og Haugseng Johansen har selv aldri bekreftet dette. På tribunen kunne de juble for Erling Braut Haalands største triumf som fotballspiller.

Men det startet med en stygg smell for favorittene. Kevin De Bruyne rakk bare spille gjennom Haaland én gang før han ble skadet.

31-åringen gikk dermed av med skade i sin andre CL-finale på rad, etter at en hodeskade stoppet ham mot Chelsea i 2021.

Like etter han innså skadens omfang selv, at dette går ikke lenger, løp Haaland bort for å gi ham trøst. Ved hele ti tilfeller har De Bruyne servert målgivende pasning til nordmannen denne sesongen.

Fra venstre: FIFA-president Gianni Infantino, UEFA-president Aleksander Ceferin, Tyrkia-president Recep Erdogan, statsoverhode i Abu Dhabi Mohamed bin Zayed Al Nayhan, City-eier og visestatsminister i Abu Dhabi Sjeik Mansour (med lyseblått skjerf), City-styreleder Khaldoon al-Mubarak og City-direktør Ferran Soriano er på plass for å se Champions League-finalen i Istanbul. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

På tribunen satt også Manchester Citys omstridte eier Sheikh Mansour, like ved Tyrkias nylig gjenvalgte Recep Tayyip Erdogan.

Det er første gang Mansour er på en Manchester City-kamp siden 2010, og bare hans andre tellende siden han kjøpte klubben i 2008.

Mansour er visestatsminister i Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater. Han anklages for å bruke Manchester City til sportsvasking – å få oppmerksomheten bort fra menneskerettighetsbrudd i eget land.