– Herregud, for et løp. Det var tomt etter 1500 meter, og jeg var skeptisk da jeg sto til start på 10.000 meter. Dette er absolutt det beste løpet jeg har gått, sier Engebråten på VG+ Sport-sendingen.

– Utenom OL-gullet er dette det største jeg har vært med på. Kroppen fungerer endelig. Nå er det bare å legge seg i hardtrening til neste vinter. Dette kan bli moro.

Jordan Stolz ble verdensmester foran nederlenderen Patrick Roest og altså med Engebråten på bronseplass.

– Det er noe spesielt med en medalje i et allround-VM. Det var jo det jeg vokste opp med, sier Engebråten.

Sander Eitrem gikk først på 12.56,22 - fem og et halvt sekund bedre enn sin tidligere personlige rekord på 10.000 meter.

Deretter møttes Sverre Lunde Pedersen og Hallgeir Engebråten i neste par. Pedersen fikk det ikke til på mila i sitt siste løp. Engebråten derimot gikk glitlrende og overtok ledelsen i sammendraget til da. Han slo Eitrem med åtte tideler på 10.000 meter. Tiden ble 12,55,42.

Davide Ghiotto vant distansen med David Roest på 2. plass og Engebråten på 3. plass.

Foran den avsluttende mila var Sverre Lunde Pedersen nummer tre, Hallgeir Engebråten nummer fire og Sander Eitrem nummer seks. Sammen med belgiske Bart Swings skulle de trolig kjempe om den siste medaljeplassen - bak amerikaneren Stolz og nederlenderen Roest.

For Lunde Pedersen er helgens VM altså farvel med skøytesporten på topplan.

– Det er en veldig spesiell dag, men også veldig fin, sier kona Ingunn Trædal-Lunde til VG - og prøver samtidig å passe på sønnen Svein (3).

– Sverre tok avgjørelsen om å legge opp helt alene. Han kunne godt ha fortsatt om han hadde hatt lyst, men vi er glade for å få ham «hjem» også. Jeg tror det blir veldig deilig. Jeg tror Sverre gleder seg til å hente i barnehagen og den type ting.

Han tar farvel etter 47 pallplasser i verdenscupen og 16 NM-gull. Men VM-gullet i 2019 (5000 meter) og OL-gullene fra 2018 og 2022 (begge lagtempo) er det aller største.

198 centimeter lange Sander Eitrem skuffet kraftig på 500 meter lørdag, men slo tilbake med 3. plass etter en glitrende 5000 meter med personlig rekord.

– Jeg må trene for å bli raskere, sier Eitrem til VG.

Han tok EM-sølv på hjemmebane for et drøyt år siden og kom til Inzell-VM fra bronse i 5000 meter-VM i Calgary i februar.

Jordan Stolz hadde med stor sannsynlighet vunnet sprint-VM om han hadde stilt opp. Men han valgte å konsentrere seg helt og holdent om all round-mesterskapet. Og har vært fullstendig suveren både på 500 og 1500 meter. Det ble et suverent gull til amerikaneren.

– Jeg hadde ikke klart å gå på 34,1 på 500 meter i all round om jeg hadde deltatt i sprint-VM. Og da hadde Patrick Roest vært atskillig nærmere, sier amerikaneren til VG.

– Det er et eventyr, sier foreldrene Dirk og Jane til VG.

– Selv visste vi ingenting om skøytesport før han begynte med det. Det begynte med at familien gikk på skøyter sammen. Det er godt å være her i Tyskland og oppleve dette.