BT har undersøkt hver eneste spiller i hver eneste av de 32 klubbene i eliteserien og 1. divisjon i Norge. Selvsagt vil definisjonen av hva som er en "lokal" spiller variere og skape utallige gråsoner. Dette er derfor ingen vitenskapelig undersøkelse.

Men ved ringerunder til klubber og sjekk av alle spillernes opphav, har vi kommet frem til tabellene du finner et annet sted på denne siden:

  • Åsane bruker lokale spillere mest. Så langt i år har de lokale spillerne i bydelsklubben startet til sammen 117 kamper. Bare 15 andre "startere" er ikke-lokale.

  • Nest-Sotra er nesten like lokale. Øy-lagets tall er 114 startede kamper for de lokale menn. Her er det verdt å merke seg at Johnny Furdal fra Husnes ikke er definert som lokal spiller.

  • Dårligst av alle lag i de to øverste divisjonene i Norge, er Hønefoss. Det har knapt vært utviklet en eneste toppspiller på Ringerike de siste ti år, og Rune Skarsfjords mannskap består i all hovedsak av utlendinger og spillere fra andre distrikter enn Ringerike.

I eliteserien peker Viking seg ut som det mest lokalt forankrede laget, mens Molde og Start har gitt minst tillit til de lokale menn.

— Klar og tydelig

Kjetil Knutsen er trener i Åsane, og han er ikke overrasket over at bydelsklubben er flinkest i klassen når det gjelder bruk av lokale spillere.

— I kampen mot Brann, for eksempel, startet vi med ti lokale spillere - kun kaptein Jahn-Ove Wiik kommer fra en annen plass (Molde). Det er bra at vi har en lokal profil, men det viktigste er selvsagt at vi holder et høyt nivå sportslig, mener han.

Knutsen understreker at Åsanes strategi er bevisst.

— På sikt er det rett vei å gå for oss. Vi må ha en klar og tydelig lokal profil. Skal vi kunne fange interesse i vår bydel, må vi satse på denne måten. Så selv om vi ikke klarer oss i 1. divisjon, kommer vi til å fortsette på denne måten, sier han.

Fra venstre: Steffen Lie Skålevik, Joakim Hammersland, Simen Næss, Max Bjørsvik, Øystein Aksnes og Gojko Ivkovic er seks av de lokale spillerne på årets Nest-Sotra-utgave. Foto: Tor Høvik

Daglig leder Michael Flyvholm i Nest-Sotra er enig:— Det er fantastisk! Det er akkurat slik vi vil ha det. Lokale spiller skaper større engasjement for laget, folk vil heller komme for å se nabogutten enn en svenske eller danske. Og vi må være ærlige: Er det noe vi ikke kan få nok av i fotballen, så er det engasjement, sier lederen, som selv er dansk.

Hønefoss er jumbo

Rolf-Magne Walstad er sportssjef i Hønefoss, som er den klare jumboen på BTs liste. Hønefoss har kun brukt to lokale spillere fra start denne sesongen, det er Sigurd Svendsen (to kamper) og Martin Thomassen (tre kamper).

FÅ LOKALE: Rolf-Magne Walstad er sportssjef i Hønefoss. Her fra tiden i Brann. Foto: Ørjan Deisz

— Det skyldes flere omstendigheter. Det finnes knapt toppspillere mellom 20 år og 30 år fra Ringerike. Årsakene til det er mange og sammensatte, men vi jobber hardt for å få frem flere lokale spillere. Vi har gode årganger med spillere født i årene mellom 1999 og 2001. Men klart: Bevisstheten rundt rekruttering og det å slippe til unge lokale spillere fra Ringerike har i mange år ikke vært helt optimal, sier en diplomatisk Walstad.Han peker også på at det finnes mange områder i Norge som er langt mer folkerike enn Ringerike, og har selvsagt rett. Likevel synes Branns midlertidig ansatte sportssjef at tallene er svært gledelige for Hordaland.

— Det er fantastisk at Åsane og Nest-Sotra har en så stor andel lokale spillere. Vi i Brann er glade for at de prioriterer slik og håper de vil holde på videre med samme strategi. Samtidig er tallene til en viss grad et utslag av at utviklingsarbeidet som er gjort i Brann, har båret frukter.

- Hva tenker du om Branns 12. plass på listen?

— Jeg tenker vel at det er naturlig at lag som spiller i 1. divisjon har et større innslag av lokale spillere. Dersom vi hadde vært i eliteserien, hadde vi vært høyt oppe på listen.