OSLO CITY (aftenposten.no): Torsdag satt han på en scene hos Oslo City og spilte remis mot «hele Norge» via VG Nett. Fredag setter han seg på flyet til Amsterdam for nye fotooppdrag med sponsoren G-Star. Neste uke er New York destinasjon, hvor verdensmesteren er hovedattraksjon på et veldedighetsarrangement som skal samle inn én million dollar.

— Vi er opptatt av å bringe sjakk til verden, og da må vi også bringe det til det norske folk, sier manager Espen Agdestein, mens vi står på hovedstadens mest sentrale handlesenter og ser Magnus Carlsen spille i et showpreget arrangement.

Underveis går han bort fra brettet for å skrive autografer og ta bilder med fansen. Carlsen er opptatt av å nå ut til nye målgrupper.

Mobilsuksess

Det har han så til de grader gjort med appen «Play Magnus». Manager Agdestein sier at den er lastet ned i 202 land (FN har 193 medlemsland, men det finnes noen flere territorier som ikke er egne nasjoner). 140 000 har lastet ned Iphone-versjonen, og nå lanserer teamet rundt Carlsen snart Android- og Microsoft-versjoner.

Og foreløpig er suksessen nesten utelukkende basert på reklame via sosiale medier.

— Det er helt fantastisk, og er mer enn hva vi hadde sett for oss. Nå driver vi på med produktutvikling i kjølvannet av appen, noe vi har stor tro på, sier Agdestein.

Inn i skolene

Det er en stund siden hele verden ble sjakkspillerens lekegrind. 15. mai stiller Carlsen gratis opp som det store trekkplasteret når initiativet «First Move» skal samle inn én million dollar til arbeidet med å gi 100 000 amerikanske barn muligheten til å spille sjakk i skoletiden. Skolesjakk er også nøkkelen for å utbre spillet i Norge, mener Carlsen-leiren.

— Magnus tror at sjakk er bra for dem. Det å være en inspirasjonskilde er en bieffekt av sjakken som han er blitt mer og mer opptatt av de siste årene. I starten av karrièren var det mer å spille bare for seg selv, sier manageren.

Inn på skolene

Da magasinet TIME kåret Carlsen til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer, var nettopp Carlsens rolle som forbilde for barn og unge over hele verden en viktig del av begrunnelsen.

— Redaktøren trakk frem at når barn i Peru og Zambia lærer om sjakk, er Magnus Carlsen noe av det første de hører om, forteller Agdestein.

Carlsen-leiren mener, som mange andre, at det er gunstig også faglig sett for barn og unge å spille sjakk i skoletiden. På den måten lærer de å løse oppgaver på en bedre og morsommere måte, og de får bedre selvtillit i andre fag.

Champions League-finale

Fra 2.-13. juni møter Carlsen store deler av verdenseliten i Norway Chess. Deretter går trolig turen til Dubai hvor 23-åringen etter planen skal delta i turnering med lyn- og hurtigsjakk. Deretter begynner fokuset for alvor å rette seg mot VM-kampen mot Viswanathan Anand i november.

— Det er jo egentlig i bakhodet hele tiden. Spillopplegget fremover må være sånn at han føler seg som én million dollar under VM-kampen, sier Agdestein, som om dagen også bruker noe av tiden på å ordne billetter så Carlsen får se favorittlaget Real Madrid spille Champions League-finale i Lisboa 24. mai.

— Jeg regner med det ordner seg, han er jo en venn av Real Madrid, smiler manageren.

Sportsdøgnet