Nederland har stort sett alltid feid gjennom kvalifiseringen til EM— og VM-sluttspill, de har deltatt i sju EM-sluttspill på rad. I seks av sluttspillene har treskolandet kommet - minst - til en kvartfinale. Og de vant EM i 1988. Nå står de i fare for å måtte se på Island, Albania, Wales og Nord-Irland spille sluttspill i Frankrike, fra TV-stolen.

foto
Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport. Foto: NTB scanpix

Nederland har lenge vært en rollemodell i den moderne, internasjonale fotballen. Det er til Nederland andre nasjoner har valfartet for å søke inspirasjon og kompetansepåfyll. Nederland — totalfotballens hjemland - har utviklet mange teknisk dyktige spillere, og de har i flere tiår spilt en positiv og offensiv fotball.

Ingenting varer evig

Spillestilen er basert på godt pasningsspill, med hovedfokus på eget offensivt spill. Helt siden Ajax og Nederland — med Johan Cruyff i hovedrollen - sjarmerte og bergtok oss på 70-tallet, så har de staket ut kursen for hvordan den moderne fotballen bør spilles.

Ingen ting varer evig og alle fotballnasjoner vil oppleve både nedturer og oppturer. Men hvordan kan fallet bli så dypt, at de sannsynligvis ikke engang klarer å komme til et EM-sluttspill, nå når turneringen er utvidet med ytterligere åtte lag?

Jeg har reist rundt med journalister som følger Nederlandsk fotball tett i noe år og de har lenge hatt fokus på at det ikke er tilfeldig at klubbene og landslaget sliter.

De har ment at bronsemedaljen fra siste VM-sluttspillet, var på tross av manglende kvalitet, ikke på grunn av. De mente at bronsemedaljen ble mulig på grunn av Arjen Robbens fantastiske mesterskap. For mange fotballelskende nederlendere så ble ikke bronsemedaljen vunnet slik de ønsker å vinne medaljer, den kyniske kontringsbaserte fotballen er ikke deres stolte fotballkultur.

Og den var et utrykk for at Nederland ikke lenger hadde spillere som var dyktige nok, til å spille sin egen offensive fotball. De måtte i større grad enn før hensynsta motstanderen. For mange nederlendere var det tungt å akspetere.

Forlengst over middagshøyden

Nederlandske fotballeksperter er skjønt enige om at nabolandet Belgia har overtatt rollen om å være best av de to landene på utvikling av talenter. De mener at talentene ikke er sultne nok lenger, spillerutviklerne er ikke gode nok, spillersystemenet i klubbene er gammeldagse, det går for langsomt og for mye på tvers, og kanskje viktigst av alt; generasjonsskiftet på landslaget, som er tvingende nødvendig, må skje nå.

Spillere som Robin Van Persie, Klaas Jan Huntelaar og Wesley Sneijder er forlengst over middagshøyden og Nederland må bygge et helt nytt landslag. Men står det en ny generasjon klar til det? Nylig tapte U-21 laget 1-3 hjemme for Slovakia i Em-kvalifiseringen.

Mange er skeptiske, de mener Nederland mangler vinnertypene. De har noen teknisk godt skolerte talenter, men er det enere, ledere og spillertypene som kan bære en stolt fotballnasjon på sine skuldre?

Egoister

Manchester United-spilleren Memphis Depay dominerte i den nederlandske ligaen forrige sesong, og han er kanskje den enkeltspilleren som har de største fysiske og tekniske forutsetningene for å skinne for Nederland de neste årene. Men som mange andre nederlandske talenter, så får han mye kritikk for at fokuset er andre steder enn å bli en best mulig fotballspiller.

Den tidligere storspilleren Willem Van Hanegem har gått lengst, og sagt det er for mange spillere i den nederlandske troppen som kun tenker på selv selv. Og han navnga Memphis Depay som en av dem. Også Manchester Uniteds assistentrener, vinglegenden Ryan Giggs sier at den unge nederelenderen må fokusere mer på prestasjonen på fotballbanen, enn på det utenfor.

Hovedpersonen selv, Memphis Depay parerer, med å si følgende, jeg bryr meg overhodet ikke om kritikken som kommer…...

Og hvis Memphis Depay gjør seg til talsmann for den oppvoksende nederlandske fotballgenerasjonen, så betyr vel bare det at det ikke er noen snarlig løsning på de utfordringene treskolandet i dag har på fotballbanen.

Da blir det fort flere mesterskap, som blir passivt deltagende, fra tv-stolen.

Og da får vi finne oss andre favoritter å følge, som har spillere som spiller med hjertet involvert. Om ikke Norge kommer dit, hva med sjarmerende Island, Nord-Irland eller Wales?

Sportslig hilsen Roar