De to stjernene glitret. Som forventet. En ny norsk alpinstjerne ble tent.

— Dette er bare helt sjukt bra. Jeg er virkelig stolt over det de gutta har fått til, sier Tron Moger.

Tron Moger trente de norske fartsgutta frem til avslutningen av forrige sesong. Han er stolt over at de tre fremste sto sammen på pallen i Val Gardena. Foto: KURT B.M. HAUGLI

Han er fartstreneren som har fulgt Svindal og Jansrud i årevis og som var trener på landslaget da Aleksander Aamodt Kilde kom inn på laget for tre år siden. I går var han på jobb som trener for Hemings talenter, men skulle gjerne ha vært i bakken i Val Gardena.— Det er litt rart å være her i Oslo når slike ting skjer, sier Moger. To små barn hjemme førte til at han før sesongen måtte si nei til drøye 200 reisedøgn i året.

Han har levd tett på Norges beste fartsløpere i alpint i årevis og mener at en trener forsvinner og en ny kommer inn ikke betyr så veldig mye.

— Disse gutta er så disiplinerte og strukturerte og skikkelige at selv moren min kunne ha trent dem. De ville vunnet uansett, sier han.

  • Svenskene er misunnelige igjen:

For første gang siden 98

Det manglet ikke på superlativer hverken fra guttene selv eller fra dem som følger norsk alpinsport. Dette var en av de største dagene på mange år. De tre første plassene var norske. Det hadde aldri skjedd før i super-G. Sist Norge hadde alle pallplassene i alpint var 1. mars 1998. Den gang var det snakk om slalåm. Altså historisk, som man ofte kaller det i sportsredaksjoner.

Aksel Lund Svindal vant. Han slet litt på toppen, angrep den nederste delen av løypa som alpinsportens svar på Muhammad Ali. Teknikk og råskap i skjønn forening.

— Det er bare helt sjukt dette, sa han etterpå og tenkte mest på at han hadde lagkamerater uansett hvilken vei han snudde seg.

Kjetil Jansrud klarte ikke helt å følge avslutningen til råskinnet fra Romerike og havnet på plassen bak. Han var også et eneste stort glis i målområdet likevel.

— Dette er magisk. Og spesielt magisk er den første pallplassen til Kilde, sa Kjetil Jansrud som viste med hele ansiktet at han syntes det var storartet at unggutten på laget gjorde sin beste prestasjon i verdenscupen noensinne.

Ville alpinstjerner

Aleksander Aamodt Kilde hadde endelig fått et tidlig startnummer. Det meste klaffet nedover. Han smilte, var godt fornøyd med seg selv og hadde en forklaring på hvorfor han ikke sto øverst på pallen.

Aleksander Aamodt Kilde trodde på en pallplassering denne sesongen, men ikke nå allerede. Foto: ALESSANDRO GAROFALO

— De to gutta her er bare helt ville, sa han til NRK og nikket bort pallkameratene Jansrud og Svindal.Kilde hadde kjørt ned bakken hvor han falt stygt og ødela store deler av forrige sesong til en plass på pallen. Det var ingen frykt som plaget ham på toppen. Bare nerver. De nervene som fører til gode prestasjoner. Da vi snakket med ham onsdag etter første utfortrening i Val Gardena var han forsiktig. Forsiktig optimist.

— Først må jeg kanskje få noen flere plasseringer i topp 10. Jeg er nok god for pallplass, men det kommer nok ikke denne helgen. Men kanskje i løpet av sesongen, sa han da.

  • Her er intervjuet vi gjorde med Aleksander Aamodt Kilde onsdag denne uken. Da drømte han ikke om en pallplass:

— Nå ruller snøballen

Pallplassen kom fortere enn ventet. Gamletrener Tron Moger er overbevist om at dette bare er begynnelsen.

— De tre gutta der er bare så rå. De er unike alle sammen. Nå har de fått en fantastisk start på sesongen og når det først går bra, er det som en snøball som har begynt å rulle, sier Moger.

Kjetil Jansrud på vei ned bakken i Val Gardena. Foto: ALESSANDRO GAROFALO

Det er ikke bare den tidligere fartstreneren til de norske alpinistene som er fulle av lovord. Håvard Tjørom var sjef for alpinlandslaget ut forrige sesong før han ga seg. Han så denne suksessen komme.— Det er ikke helt overraskende, men at alle tre får det til å klaffe er fantastisk, sier han.

Dagens sportssjef for de norske alpinistene er ikke mindre overbegeistret over at norske flagg tapetserer pallen i Nord-Italia.

— Det er helt ekstraordinært bra. Så er det en ekstra glede at Kilde får det til å klaffe.

Favoritter lørdag

Lørdag skal det kjøres utfor i Val Gardena. I begge treningsomgangene har Aksel Lund Svindal vært best begge dager. Torsdag var Jansrud nest best og Kilde bare sekundet bak Svindal.

— De kommer til å gjøre det bra igjen. Jeg mener at alle er topp 10, sier Tron Moger og er litt forsiktig. Seieren blir norsk uansett mener han.

Mer om triumfen i Val Gardena: