NORD-IRLAND-HELLAS 3-1/PORTUGAL-DANMARK 1-0/IRLAND-TYSKLAND 1-0

Nord-Irland har et innbyggertall på rundt 1,8 millioner, under halvparten av det Norge har. Men fotball, det kan nord-irene. Det har de hvert fall vist i EM-kvalifiseringen.

Allerede torsdag kveld sikret de EM-billetten — for første gang i landets historie.

Scoringer av Steven Davis (2) og Josh Magennis sørget for stor jubel da Nord-Irland slo Hellas 3-1 torsdag.

Hellas lå under 0-3 før Vasilis Torosidis reduserte tre minutter før slutt. Da var seieren og festen allerede i boks for nordirene.

Nord-Irland har tatt 20 poeng på ni kamper i EM-kvalifiseringens gruppe F. Tabelltreer Ungarn har for langt opp til nordirene, som leder gruppen foran Romania. Dermed skal Nord-Irland spille EM for aller første gang.

Romania og Ungarn skal gjøre opp om 2.- og 3.-plassen.

Én kamp gjenstår i gruppen.

Ronaldo til EM

Cristiano Ronaldo og Portugal kvalifiserte seg også til EM torsdag kveld, etter en 1-0-seier over Danmark.

Danskene er likevel fortsatt på 2.-plass i EM-kvalifiseringens gruppe I etter Albanias tap mot Serbia.

Slik reagerte Cristiano Ronaldo da fløyesignalet gikk og Portugals EM-deltagelse var et faktum. Foto: AP

Albania tapte 0-2 hjemme mot Serbia i samme gruppe. Dermed er danskene ennå ett poeng foran. Danmark har 12 poeng mot albanernes 11, men Albania har én kamp mindre spilt. Portugal leder gruppe I med 18 poeng og er EM-klare.Danmark er uansett sikret playoffplass i gruppen. Avstanden ned til tabellfirer Serbia er hele åtte poeng. Danskene må håpe på at Armenia slår Albania i siste kamp i gruppen. Armenerne har hjemmebanefordel i oppgjøret som spilles søndag.

Danskene hadde en stor sjanse til å ta ledelsen mot Portugal i Braga, men Nicklas Bendtners forsøk gikk i stolpen like etter hvilen. Etter 66 minutter dunket João Moutinho inn 1-0, og danskene maktet ikke å svare. Gjestene yppet seg mot slutten, men fikk ikke ballen i nettet. Dermed endte det med ettmålsseier til portugiserne.

Long senket Tyskland

I gruppe D sikret Shane Long Irland en minneverdig 1-0-triumf mot Tyskland på eget gress.

Longs fulltreffer etter 70 minutters spill ble kampens eneste i Dublin.

Samtidig berget Polen og Robert Lewandowski 2-2 på overtid borte mot Skottland. Dermed har gruppeleder Tyskland (19) bare ett poeng mer enn Polen (18). Polen er à poeng med Irland på 3.-plass, mens Skottland (12) har for langt opp til trioen i kampen om EM-plass.

Tyskland er favoritter til å sikre gruppeseieren hjemme mot Georgia i siste kamp søndag. Tyskerne trenger bare ett poeng for å gå direkte til EM. (©NTB)

(©NTB)