Tonje Angelsen trøblet mer enn noen andre i høydekvalifiseringen fredag formiddag. Som den eneste rev hun på 1,75 – til og med to ganger! Så gikk hun over 1,80 i første forsøk. Deretter ble det to nye riv på 1,85, men med dirrende list kom hun over i tredje forsøk. Historien gjentok seg på 1,89. Også der kom Tonje seg over i siste forsøk.

Selv før kvalifiseringen var avsluttet var det klart at 1,89 ville holde til finale. Det ble aldri aktuelt for Tonje å hoppe på 1,92, som var neste høyde. Det automatiske finalekravet var så høyt som 1,94. ## Pyton

– Det var helt pyton å gjøre det så spennende, men det var slik at etter det andre forsøket på 1,89, så visste jeg at jeg ville gå over. Jeg måtte bare ta i litt mer, og det gjorde jeg på det siste forsøket. Det var deilig å avslutte på en slik måte. Jeg fikk de svarene jeg ønsket med de siste forsøkene på 1,85 og 1,89. Da følte jeg at jeg svevde over. Alt det andre gir jeg blaffen i. Nå kan alt skje. Det lover bra. Dette er det beste jeg har gjort på to måneder.

– Hva tenkte du underveis etter så mange svake hopp?

– Jeg var forbannet på meg selv, at det var mulig å gjøre det så vanskelig. Men jeg var forberedt på at det kom til å gå litt sånn berg-og-dalbane siden det har vært så ujevnt i det siste. Det er godt at jeg klarte å beholde roen. Jeg er litt sånn jeg, at jeg får det til i siste forsøk.

Glad

Angelsen hadde også tre elendige oppvarmingshopp i plaskregnet. Til slutt ble utgangen så lykkelig som den kunne bli.

– Jeg satt med følelsen før kvalifiseringen at det kunne gå. Traff jeg, så traff jeg, og det gjorde jeg heldigvis. Nå er jeg så glad. Jeg tror at jeg må være banens gladeste.

Medalje sist

Tonje Angelsen tok sølv i forrige EM, men har slitt med en fotskade de siste sesongene. Nå er foten nokså bra, men det har ikke tilløpet vært. Dagen før kvalifiseringen rapporterte imidlertid Angelsen at det nye tilløpet – som egentlig er det gamle – begynte å sitte igjen.

Norges desidert beste høydehopper har 1,93 som årsbeste, men en pers på hele 1,97. Ni av jentene i kvalifiseringen hadde bedre pers enn Tonje Angelsen.

FØLG FRIIDRETTS-EM HER: