Magnus Carlsen risikerer å miste posisjonen som verdensener

I over syv strake år har Magnus Carlsen hersket som sjakkens verdensener. Den posisjonen ryker hvis han går på en smell i de siste rundene av europacupen.

Publisert:

Magnus Carlsen deltar i sjakkens Champions League for Vålerenga. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Mandag spilte Carlsen remis for annen dag på rad. Det skjedde med hvite brikker mot tyske Alexander Donchenko. Verdensmesteren taper ratingpoeng hver gang han ikke vinner.

Carlsens luke til toer Fabiano Caruana har skrumpet til 4,3 poeng før tirsdagens runde i den europeiske klubbturneringen i Hellas. Han tåler ikke å tape noen av partiene han velger å spille de kommende dagene.

Les også

Magnus Carlsens klesvalg skaper debatt

Les også

Vålerenga vant åpningsrunden i europacupen uten Carlsen

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror Magnus Carlsen holder på førsteplassen på verdensrankingen før VM-kampen mot Fabiano Caruana. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Magnus har fortsatt litt å gå på. Han mister ikke forspranget med en remis til, men det blir stadig knappere, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Caruana har i høst vært uhyggelig nær å vippe Carlsen ned fra tronen som verdensener, men hittil har det ikke skjedd. Rankingthrilleren har naturligvis vært en stor snakkis i sjakkmiljøet og i opptakten til VM i november. Der stiller nettopp Caruana som Carlsens utfordrer.

– Dette gir en ekstra piff på det. Jeg har tro på at Magnus også er nummer én når vi går inn i VM, men det er klart at det er veldig tett nå. Det blir også VM-matchen. Verdensrankingen viser at dette blir noe helt annet enn det utgangspunktet vi hadde før oppgjørene mot Vishy Anand (2013 og 2014) og Sergej Karjakin (2016), mener Bae.

Best mot de beste

Lørdag vant Carlsen sitt første parti for Vålerenga i europacupen. Siden er det blitt to remis på rappen. Oslo-klubben har likevel gjort det skarpt og kjemper helt i tetsjiktet. Tirsdag skal Norges beste sjakklag møte aserbajdsjanske Odlar Yurdu.

Da er det ventet at Carlsen skal bryne seg på Shakhrijar Mamedjarov. Verdenstreeren er den siste spilleren som har slått nordmannen i klassisk sjakk. Det gjorde han i Biel-turneringen i slutten av juli.

Magnus Carlsen i aksjon for Vålerenga under årets europacup i sjakk i Hellas. Foto: Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix

Bae mener Carlsen får fram det beste i seg når han møter spillere i den ypperste verdenseliten.

– Magnus presterer best mot de beste, men er ikke like effektiv mot de svakere spillerne, sier NRK-eksperten og bruker de to siste dagene som et eksempel på det.

Les også

Nå kan Carlsens store bekymring bli virkelighet: – En del av identiten hans

– Søndagens remis var egentlig bra. Da spilte han med svarte brikker mot en spiller som er veldig nær verdenseliten, men en remis med hvite brikker mot en langt svakere spiller er et skuffende resultat. Det er en illustrasjon på det jeg mener har vært en akilleshæl for ham i svært mange år.

Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana i VM i London neste måned. Før den tid kan amerikaneren vippe han ned fra tronen som verdensener. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Det er nok også derfor han har hatt en del trøbbel i lagturneringer. Der møter han en del svakere spillere enn han vanligvis gjør i toppturneringene, og da er det ikke så lett å få ballen i mål, sier Bae.

Han tror Carlsen stilte i årets europacup i greske Halkidiki for å bli bedre mot spillere som er et godt stykke unna verdenstoppen.

Avgjør selv

Vålerenga lar det være opp til Carlsen selv å avgjøre når han skal spille. 27-åringen valgte å stå over åpningsrunden.

– Vi respekterer ønskene til Magnus. Han er spillesugen, men vi lar det være opp til ham selv, sier klubbens lagleder Dag Danielsen.

– Er han helt uberørt av rankingpresset?

– Vi snakker ikke om det. Magnus gir uttrykk for at det er laget som er det viktigste.

Vålerenga kjemper om medalje når tre runder gjenstår. Bae er imponert over det klubben har fått til.

– De har klart å få på plass et lag som er helt unikt i norsk sammenheng. Det er et kanonlag som til og med kan ta seieren i europacupen om de får full klaff.

(©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk