TRONDHEIM: – Rosenborg har med internasjonale øyne hatt en meget høy stjerne som arrangør av Champions League-kamper, uten at jeg skal si at Trondheim bør være arrangørby. Men det renommeet, det er der, sier Per Ravn Omdal (61) til Adresseavisen.

Omdal har i en årrekke hatt en rekke av de tyngste vervene i UEFA. Det har gjort ham til en svært respektert mann i europeisk fotball.

Vil ikke ha meninger

I dag ferdigstilles søknaden fra Trondheim om å være vertsby under et mulig fotball-EM i 2016. – Mener du Trondheim bør være en av fire norske arrangørbyer i en norsk/svensk søknad?

– Nei, det vil jeg ikke ha noen mening om, sier Omdal som var norsk fotballpresident i to perioder.

Det tidligere styremedlemmet i UEFA vil heller på generelt grunnlag si at det er svært viktig for den europeiske fotballorganisasjonen med grunnleggende ting som stadion kapasitet, infrastruktur og at transporten fra og til stadion og byer glir lett.

– Det er store menneskemengder som skal forflyttes. Fra et land kan det gjerne komme 20-30.000 tilreisende utenom de som allerede har billett. Det er viktig at alt skjer i trygge omgivelser, sier han.

Mesterskapsagent Per Lund i Sør-Trøndelag fylkeskommune mener de presenterer den kapasiteten UEFA krever til viktige deler som overnatting og transport.

– Utenom stadion trenger vi ikke å bygge bygg, veier eller hoteller utover det som står her. Men det hadde jo vært hyggelig med tilvekst, sier den tidligere alpinsjefen som blir forbauset hvis Trondheim ikke blir valgt som arrangørby av Fotballforbundet.

Nyter respekt

Det som virker klart er at Trondheim hos alle motkandidatene har en høy stjerne som sentral fotballby.

– Fra et samfunnspolitisk ståsted er det naturlig med Oslo, Bergen, Trondheim og Bodø. Det er også fotballpolitisk rimelig at alle landsdelene er arrangører, sier prosjektleder i Bodø Anne-Britt Norø.

Erik Thorstvedt, nå EM-ambassadør for Stavanger, ønsker ikke å rangere byens motstandere, men mener størrelsen har betydning.

Bare to over 30.000

– Vi snakker om våre egne fortrinn og ikke hva andre driver med, men det er ingen tvil om at trøndere kan fotball hvis det er det som er spørsmålet, sier Terje Reistad i organisasjonskomiteen i Bergen.

Der går de i likhet med Stavanger, Trondheim og Bodø for en stadionløsning med kapasitet på 30.000 tilskuere. Lerkendal med EM-kapasitet på drøye 30.000 tilskuere betyr i utgangspunktet at Trondheim kun får avvikle gruppespillkamper. I første omgang dreier det seg trolig om tre kamper. Hva prislappen er for en slik utbygging har NFF lagt lokk på.

Det er bare Lillestrøm (Skedsmo) og nasjonalstadion i Oslo som går for større løsninger enn en stadionkapasitet på 30.000 tilskuere.

Lillestrøms Per Mathiesen mener det er naturlig at deres stadionplan til 40.000 blir valgt på grunn av at de lett tilfredsstiller alle kravene. Samtidig har de byen nærmest Europa, gjennom Gardermoen flyplass.

– Alle alternativene er fornuftige. Jeg vil ikke si at den ene er bedre enn andre. Når det gjelder Trondheim som kan man gjerne kalle det et maktsenter i norsk fotball, sier Mathisen.