Dermed kan EU— og EØS-landene gjøre slutt på at sluttspillkampene sendes på betalingskanaler. Slike eksklusive sendinger strider med EUs TV-direktiv, mener EU-domstolen.

"Direktivet om kringkasting av fjernsyn tillater medlemslandene å forby eksklusiv kringkasting av hendelser de anser som svært viktige for samfunnet, der slike sendinger vil frarøve en betydelig andel av befolkningen muligheten til å følge disse hendelsene på gratis fjernsyn", skriver EU-domstolen i en pressemelding som www.tu.no har gjengitt.

FIFA og UEFA klaget på at Belgia og Storbritannia satte alle EM- og VM-kamper opp på en liste over sportsbegivenheter som anses viktige for alle i samfunnet. Både Det internasjonale fotballforbundet og Det europeiske fotballforbundet frykter inntektstap dersom mesterskapsfotballen må sendes på åpne kanaler. EU-domstolen tror ikke på noe særlig inntektstap.

"EU-domstolen merker seg at det ikke kan spesifiseres på forhånd – når nasjonale lister tegnes opp eller senderettighetene kjøpes – hvilke kamper som vil være avgjørende for sluttspillet i disse mesterskapene, eller hvilke som kan påvirke skjebnen til et gitt landslag. EU-domstolen mener det at enkelte kamper av typen "non-prime" eller "non-gala" kan påvirke om et lag kommer videre til prime- eller gala-kampene kan rettferdiggjøre et medlemslands avgjørelse om å regne alle kampene i et slikt mesterskap som viktige for samfunnet", heter det videre.

Canal+ ser på løsninger

Betalingskanalen Canal+ har kjøpt rettighetene for fotball-EM i 2012, og sportssjef Kenneth Fredheim er ikke ukjent med problemstillingen.

— Det er allerede slik at 19 av 31 kamper skal sendes på fri-TV, det nye er at 31 av 31 kamper kan bli sendt på fri-TV, sier Fredheim til VG Nett.

Han sier videre at Canal+ uansett må samarbeide med en gratiskanal, eller opprette sin egen betalingsfri kanal.

Norge har ikke en liste over nasjonale begivenheter, som skal sendes på gratis TV. Det er noe kulturminister Anniken Huitfeldt har planer om å lage.

— Vi vurderer slik listeføring av viktige idrettsarrangement i Norge, senest aktualisert av diskusjonen om vinter-OL i Russland i 2014. I den forbindelse har jeg merket meg domstolens beslutning, sier hun ifølge VG Nett.

I fjor sommer gikk flere av VM-kampene fra Sør Afrika på betalingskanalen Viasat Fotball.