Tirsdag offentliggjorde det svenske skiforbundet at alpinsirkuset kommer til Stockholm i 2016. Da skal det arrangeres konkurranser i parallellslalåm for kvinner og menn i Hammarbybakken, som ligger kun fire kilometer unna Gamla Stan i sentrum av den svenske hovedstaden.

— Det er kjempegøy å kunne arrangere en verdenscupkonkurranse midt i byen. Det viser at Stockholm har en ordentlig kapasitet som idrettsby, sier idrettsbyråd i Stockholm Emilia Bjuggren til SVT.

Arrangementsjefen i skiforbundet, Terje Lund, forteller at et parallellslalåmrenn for kvinner er under utredning. Foto: NTB SCANPIC

Dersom 2016-arrangementet blir en suksess, ønsker det svenske skiforbundet at det skal arrangeres hvert år frem til 2019. Storbyer som München og Moskva har arrangert paralellslalåmkonkurranser de siste årene.Parallellslalåm foregår over kortere distanser enn de tradisjonelle alpindisiplinene, noe som gjør det mulig å arrangere konkurranser i storbyer. Man har også sett lignende arrangementer på norsk jord. Finken Cup, et paralellslalåmarrangement til inntekt for kreftsaken, ble arrangert i Oslo flere ganger på 90-tallet og rett etter årtusenskiftet.

Arrangementsjef i Norges Skiforbund Terje Lund forteller at forbundet har vært inne på tanken om å invitere verdenseliten til et parallellslalåmrenn i Norge.

— Vi har drøftet det helt generelt. Vi har i utgangspunktet sett på muligheter for å arrangere et damerenn i Norge, og da har vi fått signaler om at dersom vi skal få et nytt damerenn på kalenderen, må vi ha noe spektakulært å tilby. Så dette er noe vi skal se nærmere på, sier Lund til Aftenposten.

- Skiforbundet må ta initiativet

Blant annet i 1999 vant Kjetil André Aamodt Finken Cup foran sveitseren Marco Casanova og nordmennene Ola Kristian Furuseth og Lasse Kjus. Konkurransen ble arrangert i unnarennet i den legendariske hoppbakken i Holmenkollen, med 8.000 mennesker på tribunene.

Kjetil André Aamodt likte seg i Finken Cup, som ble arrangert i unnarennet i Holmenkollbakken. Her fra 2001-utgaven. Foto: NTB SCANPIX

Aamodt mener Oslo er et perfekt sted å arrangere parallellslalåmrenn.— Det er helt klart lettere å gjennomføre i Oslo enn noen annen hovedstad. Det er bakker overalt, og Oslo har tradisjon for å ta imot publikum, sier Aamodt.

Han har gode minner fra parallellslalåmrennene i Holmenkollen.

— Det var bra med trykk de første årene, og hoppbakken er absolutt en fin arena for alpint. Det var en krevende løype, men det var gjennomførbart, så det er fortsatt muligheter. Men det må bli et initiativ fra Skiforbundet for å arrangere det, sier Aamodt.

Tryvann

Terje Lund i Skiforbundet forteller at de skal utrede mulighetene for å arrangere et parallellslalåmrenn.

— Det er mulig å arrangere et slikt renn på Tryvann eller i Kirkerudbakken.

- Er det aktuelt å arrangere et parallellslalåmrenn i en annen by enn Oslo?

— Det har vi ikke diskutert. Dette er noe vi kun har «drodlet» litt rundt, sier Lund.

Han legger til at også den planlagte vinterparken på Lørenskog kunne vært en tenkelig arena for et parallellslalåmrenn.

Ingemar Stenmark var en nasjonalhelt i Sverige. Her er Stenmark i aksjon i Kirkerudbakken i 1984, da han ble nummer to bak Marc Girardelli, som representerte Luxembourg. Foto: NTB SCANPIX

Det har blitt arrangert verdenscuprenn i Kirkerudbakken i Bærum tidligere. I 1968, 1979, 1981 og 1984 konkurrente verdenseliten i Kirkerudbakken. Den svenske stjernen Ingemar Stenmark ble nummer to i 1979 og 1984, mens han vant i 1981.De siste årene har Norge arrangert verdenscuprenn på Kvitfjell. I 2014 vant hjemmefavoritten Kjetil Jansrud både i super-G og i utfor. I sistnevnte øvelse delte han førsteplassen med Georg Streitberger fra Østerrike.