Tidligere i vår gjorde Ole Einar Bjørndalen det offentlig at han er kjæreste med Hviterusslands tredoble OL-vinner i skiskyting, Darja Domratsjeva. De venter barn sammen i august og de er i ferd med å bygge hus noen mil utenfor Minsk.

Litt mer om husbyggingen:

BYGGER NYTT: Daria Domratsjeva og Ole Einar Bjørndalen er i ferd med å bygge seg en stor enebolig like utenfor Minsk i Hviterussland. Foto: NTB Scanpix

Domratsjeva har som mange andre idrettsutøvere i land utenfor Norden vært tilsluttet militæret eller politiet. For Darja Domratsjevas del hadde hun sin offisielle tilknytning til sportsavdelingen – Dynamo – i den hviterussiske sikkerhetstjenesten KGB.

Rykter om kaptein-grad

For fire år siden gikk det rykter om at Domratsjeva hadde kapteins grad i KGB. I forrige uke dukket det opp en biografi på sportsklubben Dynamos nettsider om at Darja Domratsjeva var løytnant i KGB. Russiske og hviterussiske nettsteder siterte nettsiden og slo fast at nå var det endelig klart at Domratsjeva var KGB-løytnant.

Den ble ikke liggende lenge ute på nett.

De biografiske opplysningene om Domratsjeva forsvant fra Dynamos nettsider tirsdag 3. mai.

— I dag er ikke Darja Domratsjeva en del av KGBs sportsavdeling, sier informasjonssjefen hos Dynamo, Sergeij Sjevtsjenko til nettstedet tut.by.

Om paret Bjørndalen/Domratsjeva:

Ikke overraskende

Nå ville det strengt tatt ikke vært noen stor sensasjon dersom hun hadde vært tilsluttet en militær organisasjon i Hviterussland. Omtrent alle som når et visst nivå i idrett i Hviterussland har tradisjonelt tilhørt sportsdelen av den russiske sikkerhetstjenesten KGB (eller KDB dersom man skal være pinlig nøyaktig med transkriberingen fra hviterussisk).

KGB eller KDB er den hviterussiske statens sikkerhetstjeneste og er fortsettelsen av KGB som det het da Hviterussland var en del av Sovjetunionen. Sportsavdelingen til denne tjenesten heter Dynamo og fotballklubben Dynamo Minsk har også tette bånd til sikkerhetstjenesten.

Alle de andre sikkerhetstjenestene i tidligere Sovjetrepublikker har endret navn fra KGB til en annen forkortelse (i Russland heter KGBs etterfølger FSB).