Modo – Brynäs 2-3 (2-1, 0-1, 0-0, 0-1):

Tirsdag spilte nordmannen Per-Åge Skrøder (36) sin obligatoriske kamp nummer 500 for den klassiske toppklubben Modo. Han har vunnet SM-gull for klubben, han har vunnet poengligaen og han har opplevd å redde klubben gjennom den fryktede kvalserien, der toppklubbene møter lagene fra nivå to for å unngå nedrykk.

– Det er klart at de to SM-gullene jeg har vunnet, først for HV71 og så her, er det største jeg har opplevd. Det var stort, personlig, å vinne poengligaen også, men det året gikk vi ikke til sluttspillet engang, så det var ikke så bra likevel. Du vil jo mye heller vinne noe med laget. Samtidig var det vanvittig stort det året vi reddet plassen i kvalserien med Modo. Vi møtte Södertälje i siste kampen. Vinneren beholdt plassen i elitserien. Vi lyktes med å vinne 2-0, og den stemningen som var i hallen da, den var helt på høyde med å vinne SM-gull, sier Skrøder.

Historisk klubb

Modo er en spesiell klubb i svensk hockey. De kommer fra en liten by, men har produsert noen av verdens beste spillere. Spillere som Peter Forsberg, Markus Näslund og Niklas Sundström. Skrøder har spilt med dem, alle sammen.

– For meg personlig var det kanskje mest stas å spille sammen med Niklas Sundström, siden vi fant hverandre så veldig bra. Men det var fantastisk å spille med Forsberg, Näslund og – ikke minst – Zuccarello også. Det Sundström, Forsberg og Näslund gjorde i NHL beviste hvor store spillere de er, og at de kom hjem for å spille for Modo viser hvilken spesiell klubb det er. De har virkelig hjerte for klubben, sier han.

Klubben har to SM-titler i historien, men nå er laget igjen i bunnstriden. Tirsdagens bunnoppgjør mot Brynäs endte med 2-3-tap etter spilleforlengelse, på tross av nordmannens lekre 2-1-mål i første periode.

– Det er tøft om dagen. Vi sliter med å vinne de tighte kampene. Det er tydelig at vi mangler litt på selvtilliten. Det er lenge siden vi tok tre poeng nå. En periode tok vi poeng i syv av åtte kamper, men det var stort sett uavgjort, og så tapte vi gjerne forlengelsen eller på straffer. Da blir det ikke nok poeng av det til slutt, sier Skrøder.

Mot kvalifisering

KJENT STIL: Blikket for spillet og spilleforståelsen er blant hovedgrunnene til at Per-Åge Skrøder er blitt en av tidenes beste spillere i den svenske elitserien. Tirsdag spilte han sin 500. obligatoriske kamp for Modo. De fordeler seg slik: 450 kamper i grunnserien, 38 i sluttspillet, 10 i kvalserien og 2 i europacupen. Foto: Digitalsport

Etter 35 serierunder ligger Modo på 12.-plass av 12 lag i en serie der de to nederste lagene må spille kvalifisering for å klare seg. Det er fem poeng opp til trygg plass, der kveldens overmenn – Brynäs – nå ligger. Heldigvis for Modo er kvalserien nå historie. Havner de som nummer 11 eller 12, må de ut i best av syv kamper mot et lag fra divisjonen under.– Kvalserien var en tøff serie å havne i, spesielt for lagene fra SHL. Da har du alt å tape. Men om vi blir nummer 11 eller 12, må vi slå et lag som kommer underfra. Det er så mye som kan skje der, at vi vil absolutt unngå det, sier Skrøder.

Han er den utlendingen gjennom tidene som har scoret flest poeng (mål og målgivende pasninger) i svensk hockey gjennom tidene.

Utrolig jubileum

Etter å ha spilt for Frölunda, HV71, Linköping og Södertälje, kom han til Modo fra lille Örnsköldsvik i 2006. At han skulle spille 500 kamper for klubben, det hadde han aldri trodd.

– At jeg skulle spille såpass lenge, det trodde jeg ikke. Men vi har trives vanvittig godt her, og så har det bare ballet på seg. Det er lett å bli et sted, når du glir inn i miljøet og får spille mye. Der har jeg vært heldig. Jeg har fått mye spilletid og spilt i avgjørende situasjoner her, sier Skrøder.

36 år gammel er han inne i sitt siste år av kontrakten med Modo, men han er enda en gang klubbens beste spille i poengstatistikken – og skadefri. Det siste har han vært det meste av karrieren.

– Bra grunntrening, vet du! Nei, bank i bordet, jeg har vært heldig og unngått alvorlige skader i min karriere.

Statistikken gir ham rett i det. Han spiller som regel 50 kamper og vel så det, hver eneste sesong.

– Kroppen føles bra, og jeg ser for meg at jeg kan spille i noen år til. Om jeg får være frisk og fortsetter å produsere, løser det seg sikkert med ny kontrakt også, sier Per-Åge Skrøder.

Fakta: Per-Åge Skrøder

Født: 4. august 1978 i Sarpsborg

Klubb: Modo

Tidligere klubber: Sparta, Lillehammer, Frölunda, Linköping, HV71, Södertälje, Modo

Posisjon: forward

Sesonger på landslaget: 17

Kamper i norsk eliteserie: 118 (51 mål, 49 målgivende pasninger, 100 poeng)

Kamper i svensk eliteserie: 790 (249 mål, 243 målgivende pasninger, 492 poeng)

Svenske sluttspillkamper: 105 (32 mål, 33 målgivende pasninger, 65 poeng)

Meritter: 2 SM-gull, toppscorer i svensk eliteserie 2008-09, flest poeng i svensk eliteserie 2008-09, årets spiller i Norge 2001-02 og 2008-09. Kilde: Eliteprospects.com