1. september i fjor kom den nedslående beskjeden. Korsbåndet var røket og kneet måtte opereres.

En måned senere lå hun under kniven. Der og da hadde hun bestemt seg.

Ingvild Stensland skulle gjøre alt i sin makt for å rekke mesterskapet i Canada. Selv om hun visste at utallige treningstimer lå og ventet, og at tiden allerede begynte å bli dårlig.

Kampen mot klokken var i gang.

— Siden operasjonen har jeg trent fire-fem timer hver dag, sier hun til Aftenposten.

Stensland har hatt et omfattende program for å holde kondisjon, styrke og mobilitet ved like.

— Det er klart det er tøft, men samtidig så har det hjulpet meg å ha den gulroten at det er et mesterskap. Det har hjulpet meg til å motivere meg.

Må være 100 prosent

Hun har hele tiden hatt et realistisk syn på mulighetene for å rekke VM. Det norske laget starter oppkjøringen for fullt 18. mai. Første kamp spilles i Ottawa 7. juni.

— Det er aldri gunstig å ha dårlig tid når man skal tilbake og komme seg i form. Nå får vi se hvor langt det rekker, sier Stensland, som venter på noen testresultater som vil gi flere svar.

Forrige uke ble 34-åringen presentert som en av 35 spillere i Even Pelleruds bruttotropp. Av dem skal 23 med i den endelige VM-stallen.

— Nå får jeg jobbe og stå på de siste ukene og se om det holder både for meg, Even og ikke minst medisinsk sett. Jeg kan ikke reise til VM hvis ikke kneet er 100 prosent, sier Stabæk-spilleren.

Ingvild Stensland vil føle seg 100 prosent klar før hun friskmelder seg til VM. Foto: Ingar Storfjell

Hun har begynt å trene med ball, men har foreløpig ikke vært med på spillsekvenser med laget.— Jeg tror det viktigste er at jeg kjenner at jeg er klar før jeg reiser, at jeg stoler på kneet og har hatt nok trening og kamper. Heldigvis har jeg en del rutine, men det er jo ingen optimal forberedelse.

Er i en oppoverbakke

Landslagssjefen er klar på at Champions League-vinneren i slag er en meget viktig brikke for Norge.

— Hun må være i toppform, det holder ikke å ha et godt renommé. Både precamp og selve VM er fryktelig krevende, sier Pellerud.

Norge spiller borte mot Belgia 23. mai, mens Finland kommer til Marienlyst i Drammen 29. mai. Dagen etter letter flyet som skal føre dem over Atlanterhavet.

Han mener Stensland helst bør ha både en god treningsperiode og toppseriekamper på godt nivå før den tid, og kaller det hele "en oppoverbakke".

En foregangsspiller

Pellerud er full av beundring, men ikke overrasket over innsatsen Stensland har lagt ned.

— Det er den holdningen hun har til fotballen og til yrket sitt. Hun er en foregangsspiller på mange områder, sier han.

Han sier at innstillingen hennes har inspirert apparatet rundt henne både i Stabæk, landslaget og Olympiatoppen.

En som også håper i det lengste, er Trine Rønning.

— Ingvild tilfører klokskap og rutine, hun er en veldig god fotballspiller. Alle lag vil ha en som henne i troppen, sier den rutinerte trønderen som har tatt over kapteinsbindet til Stensland både på klubb- og landslag.

Var ikke ferdig med fotballen

Etter 2013-sesongen, hvor Stensland ledet Norge til EM-sølv og Stabæk til dobbelttriumf her hjemme, tok hun en grundig runde for å finne ut om siste kapittel var skrevet i fotballkarrièren.

Hun bestemte seg for ett år til. Forrige sesong fikk hun aldri fullføre, men kneskaden har gitt henne blod på tann.

— Jeg følte meg ikke ferdig likevel. Nå må vi først se om jeg kommer tilbake på toppnivå, så får vi ta det derfra, sier hun om fremtidsutsiktene etter denne sesongen.

Første stopp er uansett Canada. Hvis hun blir reiseklar i tide.