Pappa Jeff Lange håper og tror sønnen Henrik klarer å ta hjem en ny kongepokal til medaljekabinettet i familiehuset på Håpet. Håkon Steinmo

Skal kopiere farens basketbragd 18 år senere

Henrik Lange (20) var kun to år da pappa Jeff avsluttet sin spillerkarriere med kongepokalen. I helgen skal han gjøre pappa stolt.

Allerede i 1981 kom han til Norge og vant kongepokalen med Ammerud både i 1981 og 1982.

Jeff Lange med sønnen Henrik i 1997 det året Storm vant kongepokalen. Foto: Privat

– Da var jeg spillende trener. Etter det var jeg tilbake i USA i fire år, så dro jeg til Tromsø, var tre år i Harstad før jeg i 1990 flyttet til Tromsø for godt, sier Jeff Lange til iTromsø.Sønnen Henrik ble født i 1995, og to år senere vant han kongepokalen som spillende assistenttrener.

– Jeg har tre kongepokaler, så jeg synes det er moro at Henrik får sjansen igjen. Jeg synes det er en større prestasjon at de har vunnet serien enn med «Final Four»-formatet, men jeg håper og tror at Henrik og Storm greier det i helgen, sier Jeff Lange.

Les også

«Fiasko om Tromsø Storm ikke vinner kongepokalen»

Selvsikker

Henrik Lange mener det er på tide at han plusser på med en kongepokal til familiehuset på Håpet.

– Han kan ikke erte meg. Han tapte jo finalen i hvert fall to år på rad, men jeg ser fram til denne muligheten. Det er ingen hemmelighet at dette har vært hovedmålet vårt hele sesongen. Vi har vunnet ligaen og vist at vi har vært det beste laget over tid. Det er helt klart press på oss, men om vi spiller slik vi kan, er jeg sikker på at vi kommer hjem med kongepokal, sier Henrik Lange.

Faren som var trener for Tromsø Storm i en årrekke, klarte aldri å vinne kongepokalen som hovedtrener, men er fortsatt en viktig støttespiller for Henrik.

Tromsø Basketballklubb (TBBK) jubler for seriegullet i Rykkinnhallen i 1997. Privat

– Han har alltid tips å komme med og forteller meg alltid hva jeg har gjort og ikke burde ha gjort.

Blir ett år til

20-åringen fra Tromsø debuterte allerede i 2011 da pappa Jeff var trener, men gir seg trolig i klubben etter 2015/2016-sesongen hvis alt går etter planen.

– Det ser ut til at jeg blir i Tromsø i ett år til, men så har jeg lyst til å følge i Hani (Issalhi red.anm.) sine fotspor og bli politi. Kommer jeg inn på politihøyskolen til neste år blir det trolig spill for en av klubbene der nede, sier Henrik Lange, som likevel først er meget opptatt av å ta hjem kongepokalen.

– Vi er sterk i trua i år. Vi er i god form og vet hva som må til, sier han.

– Spiller for lite

Pappa Jeff er på sidelinjen så å si hver eneste hjemmekamp og er fornøyd med det sønnen har prestert i år.

– Som coach (trener) synes jeg han gjort det veldig bra og fått mye ut av de minuttene han har spilt. Som pappa, synes jeg ikke han har spilt nok og burde få spilt mer, sier Jeff Lange uten å gå til angrep på nåværende trener Kenneth Webb.

– Jeg var heller ikke flink nok da jeg var trener til å la ungguttene slippe til. Man kan lede med 20 poeng, men likevel ikke tørre å slippe de innpå og fortsette med startfemmeren, så jeg vet hvor tøft det er, sier han.

Samtidig mener han nettopp bredden i Storm-stallen er det som gjør de til favoritter.

– Da vi vant i 1997 hadde vi også en veldig sterk benk. Det er alfa omega i et sluttspill. Du må ha 10-12 spillere som kan levere.

Ikke bare mener han byen og klubben fortjener en ny kongepokal, men han legger ikke skjul på at han savner den gamle ordningen med sluttspillfinaler.

– Da får du en mer verdig vinner, ingen tvil om det, men jeg tror de er gode nok til å ta det hjem i år. De har et veldig godt lag, sier Jeff Lange.