Arne Scheie vil ikke gi et klart ja på at Høgmo skal sparkes. Arne Scheie vil ikke gi et klart ja på at Høgmo skal sparkes. Foto: NTB SCANPIX

Arne Scheie om Høgmo-dilemmaet: - Jeg synes synd på ledelsen i NFF

Tror det blir vanskelig å skifte trener før 2017-sesongen.

Etter 1-2-tapet mot Tsjekkia fredag kveld er veien mot VM i Russland veldig lang, og kritikerne som har bedt om landslagssjef Per-Mathias Høgmos avgang fikk enda sterkere argumenter. Høgmo selv har ingen planer om å trekke seg, og sier det ikke er tid for den type refleksjoner nå.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås mener at tiden er inne for å gjøre et trenerskifte.

Fullt så bastant er ikke fotballguru og mangeårige kommentator i NRK, Arne Scheie. Men at NFF er nødt til å gjøre noe, det er han klar på.

— Jeg synes synd på ledelsen i fotballforbundet nå. Alle trenere lever på resultatet. Det er en litt kinkig situasjon, for etter min mening har vi ingen muligheter til å komme oss til VM i Russland. Men å fortsette med tap, det går ikke med et norsk lag som ligger på 81. plass på Fifa-rankingen, sier Scheie til Adresseavisen.

LES OGSÅ:

Ingenting å spille for i 2017

Spørsmålet Scheie er opptatt av er ikke om det er riktig tidspunkt å sparke Høgmo, men om det er riktig tidspunkt for en ny trener til å komme inn. Mye skal til for at VM i Russland blir med norsk deltakelse, så neste viktige kvalifiseringskamp blir ikke før høsten 2018. Da er det EM i 2020 som er målet.

— Dersom Høgmo slutter nå, får vi inn en trener som ikke har noe å spille for i 2017. Det vil bli et tøft år for Høgmo om han fortsetter, og et tøft år dersom det kommer inn en ny trener. 2017 blir en sesong som ikke betyr noe, og folk mister interessen. Vil en ny trener kaste seg inn i dette, det må NFF tenke på. Jeg hører at noen mener vi må sparke Høgmo med en gang, men det viktigste er hva vi gjør de neste to sesongene for å komme oss til EM i 2020, sier Scheie.

LES OGSÅ:

To klare favoritter

Fotballeksperten har klare favoritter når han får spørsmålet om hvem som bør bli Norges neste landslagssjef. Men om det er realistiske alternativ er han mer usikker på.

— Om man ser på nordmenn, har jo Ståle Solbakken kontrakt med FC København til 2018. Og hva skjer dersom de går videre i Champions League? Jeg har ikke snakket med Ståle om det, men jeg vet ikke om han ville hoppet av den karusellen for å lede Norge mot Nord-Irland i mars. Det er litt av et valg, sier Scheie.

LES OGSÅ:

Om man løfter blikket vekk fra nasjonens egne fotballtrenere er det Lars Lagerbäck som er på toppen av lista til Scheie, basert på suksessen svensken har hatt med Sverige, og ikke minst Island.

— Hva har gått galt for Norge det siste året?

— Det er nok mye. Sammenlignet med de beste lagene på 90-tallet har vi få spillere som spiller på toppnivå i Europa. Og det er mye som har gått galt med norsk fotball. Rosenborg var en stormakt på 90-tallet, nå har vi ingen lag i Europa. Hele det norske fotballsystemet ligger langt etter, men det kan snu fort. Men akkurat nå ser det ikke veldig oppløftende ut, mener Scheie.