Florøs egen Øyvind Strømmen Kjerpeset tok turen hjem fra Oslo for å sette norsk rekord på 400 m hekk, og det gikk nesten. Ut av siste sving lå han foran skjema, men med kraftig motvind på oppløpet kom han litt for sent til mål. Tiden ble 50.86, og det er bare 19 hundredeler bak Atle Mc Adams rekord satt på samme bane for ti år siden.

— Det var litt for kaldt, og litt for masse vind. Men jeg er fornøyd. På Bislett er målet å ta rekorden, sa 21-åringen etterpå.

Andreas Thorkildsen måtte vente helt til siste omgang før han fikk opp et kast han var fornøyd med. Men det holdt til seier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VISTE MUSKLER: Etter en trå start viste Andreas Thorkildsen hvem som var sjef, og hentet seieren i siste kast. FOTO: VEGARD GRØTT - NTB SCANPIX

Fem kast tok det før spydet fløt over 80 meter, men så smalt det: 84,64 meter i aller siste omgang. Seieren var i boks, og selvtilliten økte flere hakk i forhold til det som venter i Bislett Games kommende torsdag.

  • Det var deilig å ta seieren, og så håper jeg at Bislett skal bli hakket bedre. Jeg måtte jobbe meg litt inn her, svarer han.

Sist han var i Florø kastet han 90,37 meter. Slike lengder forventer han på langt nær ennå.

— Jeg kan ikke love 90-meterskast ennå. 84 meter her, hvor jeg på langt nær får ut det jeg har inne, er jeg bra fornøyd med. Jeg har mye å jobbe med før teknikken og timingen sitter, men forhåpentlig gjør dette stevnet at teknikken sitter litt bedre på Bislett. Da håper jeg det går litt lenger, sier Thorkildsen.

Han var langt nede etter fjorårssesongen, der han endte utenfor pallen både i EM og OL.

  • Jeg tror liksom ikke på mirakler, etter den tunge sesongen i fjor. Jeg er innstilt på å jobbe beinhardt i hvert stevne nå for å få teknikken til å sitte, så får jeg jobbe meg sakte, men sikkert tilbake til gamle lengder.

Første kastet var dødt, så fulgte 76,98 – 78,02 og 78,80 m. I femte omgang kom 82,18, men stadig var det polakken Marcin Krukowski som ledet. Han var over 80 meter i sine fem første kast, og ledet med 14 cm da Thorkildsen gjorde seg klar til siste omgang. Da viste kristiansanderen hvem som er sjef. Den ti år yngre polakken synes uansett det var så stas å nesten slå sitt ungdomsidol, at han ba om å bli tatt bilde av med den dobbelte OL-mester etterpå.

- Det sier litt om at du fortsatt har en viss status og posisjon?

  • Hehe. Kanskje det sier mest om hvor gammel jeg er blitt, parerer Andreas Thorkildsen.

I bare 10 varmegrader ble det ingen reprise fra fjorårets stevne, der det ble satt tre norske rekorder i Florø. Men publikum trykket bysbarnet Øyvind Strømmen Kjerpeset til sitt bryst.

Trener Eystein Enoksen tror 21-åringen kan sette både norsk rekord og snuse på VM-kravet.

– Det var et kjempebra løp, men han fikk for lite konkurranse. Får ha et godt felt, og litt mer varme, så er det et sekund ned. VM-kravet på 49,60 er innen rekkevidde, mener han.

  • Først får vi ta norsk rekord, så får vi se. U-23-EM er sesongens store mål, sier Kjerpeset.

Årsbeste i verden i spyd

87,60 Tero Pitkämäki, Finland

86,67 Vitezslav Vesely, Tsjekkia

85,96 Y. Murakami, Japan

85,63 Dmitrij Tarabin, Russland

85,59 Guillermo Martinez, Cuba

84,64 A. Thorkildsen, Norge

84,58 Fatih Avan, Tyrkia

84,39 Keshorn Walcott, Trinidad

Sistnevnte vant OL i fjor, der Thorkildsen bare ble nummer 6

Best i Europa, U-23, på 400 m hekk:

49.15 Emir Bekric, Serbia

49.73 Niall Flannery, Storbritannia

50.14 Sebastian Rodger, Storbritannia

*Øyvind Strømmen Kjerpeset er nr.10, med 50.86