ROTTERDAM: Den yngste av dem slo Omar Elabdellaoui og Alexander Tettey og fikk gullballen under Idrettsgallaen som bevis på at hun var nasjonens beste fotballspiller i 2015. Nå er storesøsteren endelig fast i landslagstroppen etter å ha blitt vraket til både EM og VM. Familien Hegerberg er sterkt representert når Fotball-Norge skal få en etterlengtet opptur og et mesterskap å glede seg til.

— Det store målet og ambisjonen er å bringe kvalitetene til hegerbergene sammen. Forhåpentligvis skal vi være på landslaget sammen i mange år, sier Ada Hegerberg (20) til Aftenposten. Lyon-proffen er i Rotterdam og gjør de siste forberedelsene sammen med resten av landslaget før kveldens åpningskamp i OL-kvalifiseringen mot Sverige.

Gruppen med nabolandet, Nederland og Sveits må vinnes om Norge skal være et av de 12 lagene som gjør opp om OL-gull.

(artikkelen fortsetter under bildet)

hegerberg_sitat.jpg

Hard trener

De to søstrene vokste opp på fotballøkka, veldig ofte terpende på detaljer med foreldre som nærmest fungerte som personlige trenere.

Etter å ha vunnet cupen med Stabæk i 2012 bestemte de seg for å søke profflykken i Turbine Potzdam. For 17— og 19-åringen ble det et tøft møte med en ny kultur.

Hegerberg-søstrene på Idrettsgallaen sammen med Adas kjæreste, Thomas Rogne. Foto: Nesvold, Jon Olav

— Det var noe helt annerledes enn hva jeg er vant til fra Norge. Vi bodde i Øst-Tyskland, som var ganske preget av historien med tanke på disiplin. Treneren bestemte alt. Det at jeg måtte ut av komfortsonen hele tiden gjorde meg veldig tøff mentalt. Det har gitt meg mye som menneske og spiller, sier Ada.Hegerberg får norsk lagvenninne i Lyon:

Hjelpesløs

De kom midt i en tøff oppkjøring. Da sesongen kom i gang var det ofte tre dager i uken med tre treninger, to dager med to økter, en kampdag og en dag fri. Ingen av øktene under halvannen time.

— Først var det steinkult, men det gikk jo mot mye av det vi hadde lært på landslag og klubb hjemme i Norge. Sprinter, styrke, alt var bare en miks, forteller Andrine (22).

Hun er glad for opplevelsen, men det var ingen blivende tilværelse.

— Treneren var veldig utrivelig. Han var ikke så ille mot oss fra Norge, men spillere fra for eksempel Nigeria og Øst-Europa fikk gjennomgå også for helt andre ting enn fotball. Man følte seg hjelpesløs til tider når lagvenninner ble behandlet sånn, forteller hun.

CUPMESTERE: Ada og Andrine Hegerberg med kongepokalen etter at Stabæk slo Røa i cupfinalen i 2012. Ada scoret tre mål. Foto: Roald, Berit

Detaljarbeid

Tøff trening var duoen vant til hjemmefra, og har pushet hverandre frem til å nå nivået de har i dag. Viljen til å jobbe hardt har alltid vært stor. De har engasjert Tom Nordlie som mental trener, og tror erfaringene fra tysklandsoppholdet er med og hjelper dem i resten av karrieren.

— Vi har jobbet opp en tøff mentalitet. Vi tåler å ta i, og derfor er det artig å spille kamper som dette, for da er vi ofte gode begge to. Detaljene vi har jobbet med kommer tydeligere frem, sier Andrine.

Hun forlot den tyske klubben for å spille i Göteborg, dermed ble hun adskilt fra lillesøster som etter en sesong i Potzdam ble nøkkelspiller og toppscorer på Europas best rangerte klubblag, Lyon. Der er det soleklare målet endelig å vinne Champions League.

Nå er hun veldig glad for å være på samme lag som storesøsteren igjen.

— Det er veldig fortjent, for hun har levert veldig bra. Jeg håper vi kan tilføre laget mye ved at vi kjenner hverandre så godt. Andrine har et veldig klokt fotballhode, og en av de fineste venstreføttene jeg vet om. Hun har ro med ballen, og for meg er det gull verdt fordi hun har matet meg med så mange målgivende pasninger, sier Ada, som omtaler den to år eldre som sin store inspirasjon i oppveksten.

De to snakker mye sammen om treningene underveis på samlingen.

Andrine sier det var en stor nedtur da Even Pellerud ikke fant plass til henne i VM-troppen sist sommer.

— Det var veldig kjipt, men samtidig følte jeg at jeg taklet det bra. Jeg hadde gode medspillere hjemme i familien og Tom Nordlie, vår mentale trener. Jeg jobbet veldig mye med meg selv, og jeg rett til å starte første kamp etter VM. Høsten var veldig motiverende for min del.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HERJER I FRANKRIKE: Ada Hegerberg er toppscorer i Lyon. Foto: Digitalsport

— Tror på gode muligheter

Etter den skuffende VM-exiten for England, og etter at Roger Finjord tok over som hovedtrener, har Norge vunnet fire kamper (18-0 i målforskjell) og tapt én (0-1 for OL-klare Frankrike).

— Det er veldig god energi i gruppen, og folk føler de kan by på og være seg selv. Vi har fornyet oss på alle områder etter VM, sier Ada Hegerberg.

Søsteren møter to av sine svenske lagvenninner i kveld:

— Vi har en veldig god følelse før kampen, jeg tror vi har veldig gode muligheter.

Fikk du med deg våre saker om hvor få kvinnelige ledere det er i internasjonal fotball?