HOLMENKOLLEN: For et drøyt år siden: Norske skiskytterjenter sliter med farten i sporet. De sliter også på standplass og plasseringene er veldig midt på treet. For ikke å si, dårlige.

Bare Tiril Eckhoff var i nærheten av å ha fart som de beste. Og hun var den eneste som sporadisk var helt der oppe blant vedens beste, når vi ser bort fra Fanny Horn Birkelands ene superløp i Ruhpolding da hun vant sprinten.

  • Emil Hegle Svendsen feiret gullfesten med en kunngjøring:

Ny sjef, nye ideer

Skiskytterne fikk ny sportssjef etter sesongen, Morten Aa Djupvik. Han hadde fartstid som herretrener for Petter Northug og Co. Langrenn hadde han kunnskap om. Han hadde også kjennskap til en mann som visste mye om langrennstrening.

Steinar Mundal hadde i årevis trent norske langrennsjenter. Djupvik spurte sogningen bosatt i Drammen om han kunne tenke seg nye utfordringer i godt voksen alder.

Røk i tottene på hverandre

Det ville Mundal. Mannen som allerede var trener for skiskytterjentene, Stian Eckhoff, var derimot ikke helt sikker på at det kom til å fungere. Da de skulle møtes for å se om et samarbeid var mulig, gikk det ikke helt på skinner.

— Vi var skikkelig uenige til å begynne med. Det handlet mest om treningsfilosofi, men også om begreper og hvordan man skulle forholde seg til treningsmetodikk, sier Stian Eckhoff.

— Det vel kanskje litt drøyt å si at vi røk i tottene på hverandre. Men det var en del uenighet om en del ting som vi tolket ulikt, forteller Mundal om de første sonderingene mellom det som nå fremstår som et vellykket trenersamarbeid.

Full tillit etter hvert

De ble til slutt enige og samarbeidet mellom den unge treneren Eckhoff og ringreven Mundal har etter hvert etablert seg som solid.

— Nå kjenner jeg Steinar bedre og kan si at jeg er hundre prosent trygg på ham. Det har gått bedre enn ventet, sier Stian.

Selv om resultatene for jentene på 15 kilometeren ble bare sånn passe (for mange bom på standplass) var det tre norske jenter blant de 10 beste langrennstidene. På stafetten var det ingen som sviktet i sporet.

Lykkes med formtopping

Tiril Eckhoff som Mundal har fått til å trene mer mengde enn noen gang og som har tatt nye grep for å bli hurtigere, gikk som en sveitsisk klokke. Marte Olsbu gikk fra en sterk langrennsløper som Laura Dahlmeier på førsterunden. Fanny Horn Birkeland hadde ingen problemer med å holde farten i feltet.

— Vi har lykkes. Og vi har ikke minst lykkes med å finne frem til den aller beste formen når det gjelder som mest, forteller Steinar Mundal.

Han har kunnskap om akkurat det etter å ha jobbet i årevis for at norske langrennsjenter skulle være i stand til å prestere nettopp i mesterskap.

GLAD: Landslagstrener Stian Eckhoff sammen med sitt støtteapparat. Det var ingen selvfølge at samarbeidet med Steinar Mundal skulle komme til å fungere. Foto: NTB SCANPIX

Norske skiskytterjenter har de to siste vintrene vært bortgjemt og bortglemt i perioder. Men når det er mesterskap på hjemmebane så prestere de. To gull og minst en 50 prosent andel i en bronse (mixedstafetten).Steinar Mundal var ikke direkte overrasket. Før den historiske stafettfredagen i Kollen var han optimist.

— Hvis alle presterer som nå så kan vi kjempe om pallen. Og kjemper vi om pallen er jo ikke gullet langt unna.

Det sa han dagen før at jentene gikk til topps. Da målet var nådd var han en mann alle jenter sørget for å gi en skikkelig boblejakkebamseklem etter målgang.

Tårevått til slutt

Steinar Mundal måtte tørke en tåre og Stian Eckhoff tørket tårer. Plutselig var de suksesstrenerne. Trenerne som hadde vært delaktig i en unik norsk triumf på hjemmebane.

Dette samarbeidet for jentenes suksess har krevd sitt. Stian Eckhoffs kontrakt med Norges Skiskytterforbund går ut etter sesongen. Han har ennå ikke bestemt seg for om han fortsetter.

Den avgjørelsen tar han ikke mens VM ennå pågår.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien: