Belfast, Nord-Irland 20120229.Morten Gamst Pedersen reagerer etter å ha bommet på mål i landskampen i fotball mellom Nord-Irland og Norge på Windsor Park i Belfast onsdag.Foto: Erlend Aas / Scanpix

Nord-Irland-Norge 0-3

Norge gikk til kampen på Windsor Park med et klart mål om å rette opp inntrykket etter det ydmykende 1-4-tapet mot Wales i fjor høst.

I starten av kampen var det imidlertid ingenting som tydet på at Norge skulle fortsette sin gode 2000-tallsstatistikk i Belfast – i begge kampene scoret Norge fire mål.

Men etter tre mål i en sjansefattig kamp greide Drillos lag det nesten.

— Det er morro å vinne 3-0, men noen ganger er du mer fornøyd med resultatet enn prestasjon, for det svingte veldig til tider, sier Drillo til TV 2, som konkluderer med at han er «mellomfornøyd» med kampen.

Det var likevel ikke vanskelig å finne noe å glede seg over.

– Vi startet med tre U21-spillere, og en liten periode i annen omgang hadde vi fire på banen samtidig. Jeg kan ikke huske sist det skjedde, og et par av dem var veldig gode. Thomas (Rogne) og Håvard (Nordtveit) klarte seg veldig bra, sa landslagssjefen ifølge NTB.

Nordirene kom best ut av startblokkene, og spesielt Norges høyreside slet med å demme opp for de grønne.

Det var Rune Almenning Jarstein som sørget for at Norge ikke havnet under tidlig i Belfast. Etter bare to minutters spill fikk Ryan McGivern dratt seg fri, og feide av gårde et skudd som Almenning Jarstein så vidt maktet å vippe over mål.

Og etter McGiverns sjanse rett etter avspark var det langt mellom høydepunktene på Windsor Park.

Ingen av lagene maktet å bygge særlig etablert angrepsspill, og sjansene var få og små.

Nordtveits første

Norges første skikkelige avslutning i kampen kom da Tom Høgli fikk skutt fra om lag 15 meter etter 24 minutters spill. Skuddet gikk et godt stykke utenfor mål.

Etter 26 minutter var Norge heldige som ikke kom under i Belfast. Igjen var det Rune Almenning Jarstein som reddet nordmennene.

Nord-Irland fikk en trippelsjanse fra kort hold, men Jarstein maktet å holde ballen ute av det norske nettet.

Mot slutten av den første omgangen fikk Norge noe mer initiativet i kampen, og både Huseklepp og Gamst Pedersen fikk sendt av gårde skudd. Men ingen var i nærheten av å havne i mål.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Moa fikk sin første kamp som kaptein mot Nord-Irland, men spissen måtte forlate banen ved halv tid på grunn av en lårhøne. FOTO: SCANPIX

I kampens 44. minutt skulle likevel Norge nå nettmaskene i Belfast. Etter en corner fra venstre landet ballen i føttene til Moa på bakre stolpe. Ballen kom for brått på Moa, som ikke maktet å få til en avslutning, så Aaron Hughes forsøkte en klarering for Nord-Irland.

Klareringen havnet hos Håvard Nordtveit, som la ballen til rette og fikk lurt den langs bakken, via et nordirsk bein, og i mål.

Dermed tegnet midtbaneankeret seg for sitt første landslagsmål.

– Jeg fikk ballen etter en corner og litt klabb og babb i feltet. Jeg skjøt, og så var det litt pinballopplegg før den gikk inn. Mål er mål, sa Borussia Mönchengladbach-spilleren som fikk mye skryt av Drillo.

– Han er klok og sterk defensivt. Tar han et lite steg offensivt, kan han bli en stor midtbanespiller for Norge i mange år, sa landslagssjefen.

Elyounoussi doblet

Etter pause tok det norske laget tidlig litt mer initiativ i kampen, og Christian Grindheim kunne doblet ledelsen etter 53 minutter. Skuddet gikk imidlertid rett på keeper.

Kampen dabbet etter hvert av i tempo, og mange bytter hos begge lag førte til oppstykket spill og få sjanser.

Det så lenge ut til at det skulle ende med norsk ettmålsseier, men tre minutter før full tid fikk innbytterne Tarik Elyounoussi og Ruben Yttergård Jensen vist seg skikkelig frem.

Yttergård Jensen trakk seg fint fri i det venstre hjørnet av Nord-Irlands 16-meter og ga ballen flott til Tarik som sto på kanten av 16-meteren litt lenger inn i banen. Elyounoussi fikk avgårde et flott skudd helt inne i hjørnet og økte Norges ledelse til 2-.0. På overtid sendte Valon Berisha en god pasning til Espen Ruud på bakerste stolpe. Høyrebacken smalt til på volley, og sikret norsk tremålsseier.

— Valon kom fint med ballen til venstre, og jeg hørte at flere ropte "skyt" til han. Han var i god posisjon til å skyte. Heldigvis la han heller en helt perfekt pasning til meg. Jeg traff godt, og heldigvis klarte keeperen akkurat ikke å redde den. Det var moro å se den gå inn, sier Ruud.

KAMPFAKTA:

Nord-Irland – Norge 0-3 (0-1)

Windsor Park

Ca. 8000 tilskuere

Mål: 0-1 Håvard Nordtveit (44), 0-2 Tarik Elyounoussi (88), 0-3 Espen Ruud (90).

Dommer: Huw Jones, Wales.