Søndag er han ferdig som fotballpresident. I dette intervjuet snakker Yngve Hallén om seks år som omstridt toppleder i norsk og internasjonal fotball. Først drar han til Zürich som Norges representant på FIFA-kongressen som skal velge president Sepp Blatters etterfølger.

— Hva har overrasket deg mest i jobben?

Det er ikke så mye som har overrasket, men det som har vært mest spennende og lærerikt er å møte andre kulturer. Forhold som vi enkelt kan avslå som feil ut ifra våre normer, kan de enkelt forklare som helt logisk for dem. Møter du dem og diskuterer viser de ofte respekt tilbake, selv om vi kan ha brukt sterke uttrykk om deres system. Det er det bildet som er minst nyansert i norske medier.

- Forstår du da også mer av hvorfor internasjonale organisasjoner ender opp som FIFA?

FIFA er blitt som det er fordi det har vært et gammelt syn på likestilling, demokrati og medbestemmelse. Det viktigste for en ny president blir å involvere flere i beslutningene. Alt kan ikke bare bli dirigert fra én mann. Det har vært en mare for oss med Sepp Blatter.

— Det er to kandidater som skiller seg ut som favoritter, Sjeik Salman fra Bahrain og Norges favoritt, UEFAs generalsekretær Gianni Infantino. Er det to gode alternativer?

Nei, det er det ikke. Vi får stadig meldinger om at sjeiken knebler sine motstandere. Vi har hatt møter med internasjonale organisasjoner som forteller om forhold rundt menneskerettighetene i Bahrain og hva familien hans har gjort i hjemlandet. Det er et kongedømme som har kneblet opposisjonen, og da er han ikke en god FIFA-kandidat.

- Hvordan blir det for FIFA å få en president med en slik CV?

Det vil være dramatisk. Da blir det også umulig å enes om en kandidat. Vi må stemme blankt om han er den eneste kandidaten som stiller til slutt.

- Er du sikker på at NFF nå har valgt riktig mann i Infantino?

Nei, det har jeg lært etter for mange skuffelser. Han skulle jo egentlig ikke være kandidat, men har imponert i måten han har taket det å bli UEFAs representant. Han har også jobbet godt med reformarbeidet i FIFA.

— Er du optinmist på organisasjonens vegne?

En ting som er hundre prosent sikkert er at det kommer til å gå i riktig retning. Reformene vil komme uavhengig av om kongressen tar et presidentvalg vi mener er feil. Presset utenfra er så mye større enn før, også fra sponsorer, politikere og internasjonale organisasjoner som vil ha reform.

- Angrer du på stemmen til Sepp Blatter i 2011?

Yngve Hallén mener utviklingen i FIFA kun kan gå i riktig retning. Foto: Arvid Fimreite

Nei, å støtte Blatter den gangen var noe Europa gjorde for å tenke langsiktig. Han skulle trekke seg fire år senere. Det som gjør at den saken kommer i et helt annet lys, er det som har kommet frem om Blatter og Michel Platini. Med den kunnskapen svir den stemmen til Blatter, og jeg får vondt i magen av det. — Hvor tungt er det at Platini, UEFA-presidenten som la valgstrategien Norge fulgte, mottok nesten 20 millioner i en mystisk utbetaling fra Blatter for en jobb han skal ha gjort ti år tidligere?

Uansett hva jusen måtte si, så er en slik betaling svært umoralsk, og det har vært tungt for flere enn meg.

- Du har fått mye kritikk for den Blatter-stemmen?

Jeg tror at Blatter til slutt gikk av etter fjorårets kongress fordi han fikk mye færre stemmer enn han hadde håpet på, også fra Afrika. De følte et ansvar overfor oss etter avtalen i 2011. Jeg tror det vi gjorde da kan være med og gi nok stemmer til at Infantino blir valgt nå.

— Hva er du mest fornøyd med i din presidentperiode?

Vi bruker mye mer penger på sport nå, som blant annet spillerutvikling og trenerutdanning. Vi har doblet antallet ungdomslandskamper både for gutter og jenter. Så er det fantastisk hvordan kvalitetsklubbkonseptet er tatt imot. Det siste er at vi har fått på plass en ny tippenøkkel og nye momsordninger, som gir flere milliarder til norsk idrett.

- Hva er du mest misfornøyd med?

At vi røk ut i Canada (kvinne-VM) før vi var kvalifisert til OL, og at vi falt gjennom i EM-playoffen (herrelandslaget). Så har vi ikke fått gjennomført alle de verdisakene vi ville. Det gjelder for eksempel forholdet mellom alkohol og idrett, og implementeringen av Fair Play-konseptet vi har pusset opp.

Du har sagt at det var familien som fikk deg til å innse at det var nok. Hva skjedde?

I sommer tenkte jeg på det, og vurderte frem og tilbake hva jeg skulle gjøre. Allerede for to år siden sa jeg til hun hjemme at det ville bli min siste periode. Så nå oppsøkte jeg eldstemann med temaet for å høre hva han mente. Brage er 26 år og tegnet opp et bilde for de andre i familien. Egentlig var det en bønn om hjelp om hvilket valg jeg skulle ta. Svaret var ikke til å ta feil av.

Hvordan blir det å gi seg?

Jeg tror det blir bra. Jeg har vært innstilt på det en stund. Jeg fikk tidlig et råd om ikke å fokusere på jobbreisene, for da ble det bare verre og verre. Men da jeg hadde bestemt meg, og spesielt nå etter jul, så merket jeg at det ble tyngre. Jeg merket og at jeg gleder meg til å stå opp, spise frokost med familien og bruke to minutter på vei til jobb.

- Hvilket ettermæle tror du at du får?

Jeg er veldig glad for at vi har lykkes med flere store saker, og så er det klart at de sakene som har fått mye fokus på fra en kritisk presse vil henge ved en stund. Men ute i Fotball-Norge er jeg veldig sikker på at mange er veldig fornøyde med utviklingen vi har hatt.

— Norske klubbledere havnet i retten for overgangssaken mellom Vålerenga og Stabæk, og skattemyndighetene åpnet sak mot Fredrikstad FK. NFF satte i gang en undersøkelse av alle internasjonale overganger fra 2007 til 2011. Flere klubber nektet innsyn i regnskapene, og granskerne fikk ikke all informasjonen de ønsket. Ble det gjort nok for å avdekke ukultur, gråsoner og skittent økonomisk spill i norsk fotball?

Du må huske på hvilket mandat vi ga granskerne. Vi hadde sett hvordan kostnadene på slike granskninger kunne eskalere. Mandatet gikk ikke ut på å ta enkeltpersoner eller -klubber. Vi visste at det ikke var tre-fire kjeltringer, men at det hadde vokst frem et system om sa at "dette aksepterer vi". Vi har lært og styrket kompetansen i forbundet og i klubbene. Vi diskuterte også selvfølgelig med våre jurister om hvor viktig det var for klubbene å åpne regnskapene. Vi kunne ikke tvinge, bare oppfordre og oppfordre.

- Dere brukte 2,4 millioner, det er én promille av den nye TV-avtalen. Burde man ikke brukt mer for å stoppe ukultur og juks?

Ja, vi må bruke midler på det, og vi bruker mer nå. Skattedirektøren minnet oss på hvor stor bransje vi er blitt på kort tid, og at store bransjer bruker mye penger på intern revisjon. Vi må bli flinkere, det er en av lærdommene. Samtidig kan du grave og grave, uten å nå frem. Tenk de store sakene Økokrim må henlegge fordi de ikke kommer til bunns.

— Da Påtalenemnda ikke åpnet sak mot agenten Jim Solbakken i fjor skrev den samtidig at "det bør imidlertid være i alle parters interesse at samtlige saker/overganger undersøkes grundig". Hvordan har NFF fulgt dette opp i ettertid?

Det er gjort en del ting internt, blant annet på juridisk avdeling. Vi har ikke fulgt det opp fra politisk side. Vi følte ikke at det var riktig å gå til Fotballtinget og be om mer penger til det.

- Har dere gjort nok for å avdekke juks rundt overganger?

Det vi sliter med, og som er et tilbakevendende tema, er agentsystemet. Vi finner ikke en god modell som skal være lik over hele verden. Det er en del texas, selv om det er bedre nå enn tidligere. Vi har ikke god nok kontroll, og det synes jeg er sørgelig.

— En av de mest kontroversielle sakene fra din presidenttid er avtalen med TV-selskapet C More i 2011. Angrer du på noe der?

Ja, og det er at vi stolte på at Norsk Toppfotball skulle forankre salget i klubbene. Det viste seg at det var under enhver kritikk sammenlignet med hva vi var lovet. Da må jeg si at jeg og forbundsstyret ikke var grundige nok i kontrollen. Selv om vi selger i fellesskap, er det styre, president og NFF som får støyten når det går galt. Det er vårt ansvar.

- Er det en sak hvor du har vært frustrert og gjerne skulle utbasunert hva du mener?

Ja, C More-avtalen, men hadde jeg gjort det ville det lett blitt oppfattet som jeg skjøv ansvaret fra meg. Det ville vært feil.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: