Onsdag morgen kom NRK med den mildt sagt overraskende nyheten om at Jørn Andersen blir Nord-Koreas nye landslagssjef i fotball.

Dermed går 53-åringen, som har 27 A-landskamper for Norge, i gang med det som må være det villeste norske trenereventyret noensinne.

Men hva venter egentlig Andersen i et av verdens mest lukkede land?

Det spørsmålet har Stein Tønnesson et godt utgangspunkt for å svare på. Asia-forskeren var tilskuer da Nord-Korea vant 1-0 mot Jemen i en VM-kvalifiseringskamp på Kim Il-sung stadion i oktober.

  • Se Tønnessons video fra Kim Il-sung stadion øverst i artikkelen!

– Det var et fantastisk publikum. Jeg har aldri sett maken til den bølgen. Tribunene var fulle, og folk var veldig begeistret for det nordkoreanske laget. På tribunen var tilskuerne plassert og ikledd farger slik at tribunen utgjorde et nordkoreansk flagg. De sang, og selv om det var mer disiplinert enn jeg er vant til fra andre land, så var det veldig høy stemning – til tross for at det ble 1-0 og var en ganske daff kamp, sier Stein Tønnesson til Aftenposten.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-uns største interesse er idrett. Her er han i forbindelse med en fotballkamp på Kim Il-sung stadion. Foto: Reuters

Nord-Korea er et av verdens mest lukkede regimer, og landets øverste leder, Kim Jong-un, blir av vestlige ledere sett på som en potensiell trussel. Tidligere i år bekreftet nordkoreanerne at de hadde prøvesprengt en atombombe.At Jørn Andersen, som ikke besvart Aftenpostens henvendelser, har takket ja til landslagsjobben i landet, har fått flere til å reagere.

– Jeg kan ikke forstå at noen tar en jobb for regimet i Nord-Korea, sa generalsekretær i Amnesty Internasjonal Norge, John Peder Egenæs til VG. Han mener Andersen er med på å legitimere et av verdens mest lukkede regimer.

– Problemet med Nord-Korea er at man ikke jobber for et fotballforbund. Man jobber for et totalitært regime. Man blir aktiv i propaganda-apparatet til regimet og blir betalt direkte av regimet. Dette er skitne penger, sa Bård Larsen, som jobber i Civita, til TV 2.

Cristiano Ronaldo jublet hemningsløst da Portugal slo Nord-Korea 7-0 i fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. Foto: Reuters

Fordømmer ikke Jørn AndersenProfessor Stein Tønnesson, som de siste årene har forsket på situasjonen i Øst-Asia, er imidlertid uenig.

– Jeg antar at Andersen ikke er blitt en embedsmann i regimet, men at han er ansatt for å trene et fotballag. Skal man alltid unngå å bli en del av noe, så blir det galt å dra til Nord-Korea også. Da blir det feil å gi mat til de som sulter i landet, for man skal jo ikke hjelpe når det er regimets feil at folk sulter? spør han retorisk — og svarer selv:

– Denne typen ressonement kan føre til det ekstreme, og nordkoreanere vil føle seg truet av hele omverdenen. Da blir det lett å få befolkningens støtte til å bruke ressurser på atomvåpen.

Ifølge Radio Free Asia, som er en mediebedrift etablert av USA med formål om å få frem nyheter om lukkede regimer, ble Nord-Koreas landslagsspillere skjelt ut offentlig etter tre strake tap i gruppespillet i fotball-VM for seks år siden.

Spillere og trenere skal ha blitt tatt opp på en scene og skjelt ut, mens studenter journalister og 400 embetsmenn overvar seansen. Verst skal det ha gått utover hovedtrener Kim Jong-hun. Ifølge Radio Free Asia ble han tvunget til å bli bygningsarbeider og samtidig utvist fra det Det koreanske arbeiderparti.

Disse startet for Nord-Korea mot Brasil i fotball-VM 2010. Foran fra venstre: Ji Yum Nam, Mun In Guk, Pak Nam Chol og Ri Jun Il. Bakerste rekke fra venstre: Hong Yong Jo, Cha Jong Hyok, Pak Chol Jin, Ri Myong Guk (keeper), An Yong Hak, Jong Tae Se og Ri Kwang Chon.

– En utenlandsk trener vil neppe risikere noe farlig, fordi det vil gjøre det vanskelig å få andre til å ta tilsvarende jobber senere. Jørn Andersen vil bli godt tatt vare på, og han vil nok få betydelige ressurser til rådighet. Kanskje vil han få for mye ressurser, med tanke på at pengene heller burde gått til det nordkoreanske folket, der mange lever på sultegrensen. Men jeg fordømmer ikke at han tar jobben.

Han fortsetter:

– Han kommer inn i et ekstremt autoritært system – dypt forskjellig fra det han er vant til fra Tyskland og Norge. Samtidig ser jeg på det som det eneste håpet for positivt endring for et land der mange lever på sultegrensen; nordkoreanere må komme i kontakt med mennesker fra andre land, og idretten er en arena for det, sier Stein Tønnesson.

Unngå propaganda

Likevel oppfordrer han Jørn Andersen til å være sin rolle bevisst, slik at han ikke blir brukt i Kim Jong-uns propaganda-show.

– Hvis Jørn Andersen oppnår suksess med laget, så kommer han til å møte den øverste lederen. Og der ligger det en risiko. Får man et personlig forhold til Kim Jong-un, som basketstjernen Dennis Rodman har fått, da begynner man å komme lit for nær makten. Han må sørge for at han ikke lar seg bli brukt i Kim Jong-uns propaganda. Et eller annet sted må man sette grensen. Å bidra til å bygge opp en så autoritær leder, det vil være uheldig.

– Jørn Andersen bør ikke søke den kontakten til toppen. Han bør konsentrere seg om spillerne, og komme med et budskap om å utvikle fotball på gutte- og jentenivå, slik at man får et fotballmiljø som får frem talenter i fremtiden. Han bør ikke bare fokusere på å få et topp landslag som for eksempel kjøper inn spillere fra andre land. Det er mange ting Andersen bør ha et bevisst forhold til. Han kan ikke holde seg unna det politiske, og det må han være klar over.

PS! Nord-Korea røk ut etter gruppespillet i kvalifiseringen til fotball-VM i Russland i 2018. Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages: