Fotball Tippeligaen Rosenborg - Viking 29.10.06Hovedtrener Knut Tørum takker for støtten og mottar publikums hyllestFoto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport Foto: Digitalsport

— Å fastslå at de har vært en suksess etter en halv sesong, er perspektivløst i et langt liv. Når man har jobbet 15-20 år som trener kan man gjøre opp status, sier Åge Hareide.

Landslagssjefen har sett fem trenere få sparken i eliteserien denne sesongen. Ytterligere to kjemper i disse dager for sine trenerliv; Arild Stavrum i Molde og Frode Grodås i HamKam.

Men først og fremst har det handlet om Petter Myhre og Knut Tørum. Deres snuoperasjon endte med VIF-bronse og Rosenborgs 20. seriemesterskap.

— Begge er helt klart dyktige og positive. Men det er neste år de må stå løpet ut. I fotball kan alt skje. Det kan gå rett til himmels, men også andre veien, sier Hareide.

Mangfold

Han mener grunnlaget for RBKs seriemesterskap ble lagt av Per-Mathias Høgmo.

— RBK ble fortjent seriemester, de sto distansen helt ut, men Per-Mathias satte i gang noen prosesser som var viktige for at seriemesterskapet ble nådd, sier Hareide.

Han mener også Myhre og Tørum er bevis på at man ikke må ha spilt på landslaget for å bli en god trener. De representerer mangfoldet i den norske trenerfloraen.

— Begge er unge og pedagogiske og har fått sjansen av klubbene. Og begge er flinke til å satse på unge spillere. Kanskje er det fordi de selv er unge, spør Hareide.

Tøft å få sparken

De fem klubbene som valgt å bytte trener underveis, opplevde et resultatmessig løft; Rosenborg (Per- Mathias Høgmø ut, Knut Tørum inn), Tromsø (Ivar Morten Normark ut, Steinar Nilsen inn), Viking (Tom Prahl ut, Tom Nordlie inn), Start (Tom Nordlie ut, Stig Inge Bjørnebye inn) og Vålerenga (Kjetil Rekdal ut, Petter Myhre inn). To unnlot "dekkskifte" og endte i grøfta: HamKam (Frode Grodås) og Molde (Arild Stavrum) rykket rett ned.

— Har det blitt for enkelt å sparke treneren?

— Å få sparken kan føles tøft. Ensomhet og det å bli satt til side er en påkjenning. Men for klubbene kan det være redningen. Å få en ny stemme kan endre klima og dermed forbedre resultatet, sier Hareide.

— Både Grodås i HamKam og Stavrum i Molde henger i en tynn tråd som trenere neste sesong. Bør de få fortsette?

— Vanskelig å bedømme, men begge har fått en vanskelig start. Frode er en vinnertype, han kommer sikkert igjen. Men i fotball er det aldri urettferdighet over tid. Å skylde på sola og motvind holder liksom ikke. Du blir dømt etter resultatene, så enkelt, men også brutalt er det