— Det er kjipt at dette skulle skje nå, sier Espen Johnsen på vei inn på brakka.

23-åringen setter fra seg krykkene, hiver seg ned i sofaen og plasserer høyrefoten høyt på en stol. Akkurat slik legen har gitt beskjed om. Det er under et døgn siden keeperen tråkket over på Ullevaal, men fortsatt vil ikke smertene gi seg helt.

— Jeg er lei fordi jeg ikke ba om å bli byttet ut med en gang og at kampen mot Røde Stjerne ser ut til å ryke. Det hadde vært perfekt å avslutte en god sesongen med et avansement til neste runde i europacupen, sier Johnsen, som nekter å innse at kampen i Beograd trolig går uten han mellom stengene.

— Jeg kan ikke gi opp heller. Det er ennå et lite håp, sier Johnsen.

Fikk ikke sove

Han lå lenge våken etter kampen mot Spania og tenkte på tabben som førte til 0-3, og det at han valgte å fortsette kampen med store smerter.

— Jeg var sjanseløs på utsparket som førte til scoring imot. Følelsen i foten var borte på grunn av all teipen. Jeg hadde ikke krefter til å løfte ballen. I tillegg gjorde det utrolig vondt. I ettertid er det lett å se at jeg ikke burde vært på banen. Men det er kun min egen feil, sier han.

Johnsen vet godt at enkeltepisoder raskt blir glemt i fotball, og at tabben mot Spania neppe blir viktig når han selv skal oppsummere sesongen. For det er liten tvil om at unggutten fra Sørlandet er forvandlet fra å være en talentfull reserve i RBK til å bli en etablert keeper i verdensklasse.

— Jeg har mye å takke Åge for. Han er en god trener som ga meg sjansen. Den har jeg også tatt vare på. Det er ikke sikkert jeg har spilt like mye med Nils Arne som trener, men det vet jeg heller ikke, sier Johnsen.

Han vet at Rosenborg allerede til vinteren vil overtale ham til å forlenge kontrakten med klubben. Men foreløpig vil ikke Johnsen snakke om fremtidige avtaler, egne ambisjoner og drømmen om et liv som proff i utlandet.

Ydmyk

— Målet mitt er å utvikle meg videre i Rosenborg. Ta en kamp av gangen, bli en bedre keeper og ikke minst beholde plassen på landslaget. Men jeg er samtidig ydmyk til oppgaven. Det er utrolig mange gode keepere i dette landet, sier Johnsen.

Han har ennå ikke fått lest norske aviser fullstappet med superlativer etter bragden på Mestalla forrige lørdag. 23-åringen ble kåret til «kveldens Gud» av spanske aviser, stjernespissen Raul uttalte at han aldri har møtt en bedre keeper og Erik Thorstvedt sa han ikke ville byttet Johnsen mot noen i hele fotballverden.

— Den kampen var et høydepunkt for sesongen. Men egentlig sitter jeg nesten kun igjen med gode minner fra alt som har skjedd i år. Cupfinalen var spesiell. Det samme var bortekampene mot Odd og Lillestrøm samt hjemmekampen mot Vålerenga. Jeg kan ikke klage, sier medisinstudenten.

Hisser seg opp

Han synes derfor det er trist å avslutte sesongen med en kamp der Norge taper retten til å spille i neste års EM-sluttspill.

— Jeg var godt forberedt mentalt, og ville så gjerne. Ikke spilte jeg så dårlig heller, men skaden hemmet mine prestasjoner i altfor stor grad, sier mannen, som har fått brukt overskriften «Med Bibelen i bagen» om seg flere ganger på grunn av sin kristne tro. Selv synes han ikke det er så spesielt.

Han fremstår som ettertenksom, rolig og beskjeden. Men på treningsfeltet og i kamp får Johnsen ut sitt temperament. Da hisser han seg opp over motspillere, gestikulerer med armene og roper mot dommeren.

— Hvor stor er sjansene for at du rekker kampen mot Røde Stjerne?

— Ikke spesielt gode. Jeg vil uansett ikke spille dersom jeg ikke er 100 prosent, sier han.

Mandag vil Johnsen forsøke å trene. Etter den vil han bestemme seg i samråd med Rosenborgs medisinske personell.

PS. Blir ikke Espen Johnsen spilleklar til kampen mot Røde Stjerne, står Arni Arason i mål. RBK-reserven holdt buret rent da Island natt til torsdag spilte 0-0 i en treningskamp borte mot Mexico.