NEW YORK: Til slutt skjønte Sergej Karjakin at Magnus Carlsen ikke var uslåelig.

Den Sergej Karjakin publikum fikk se på åpningsseremonien 10. november er en helt annen enn den mannen som har dukket opp på pressekonferanser etter hvert som sjakkduellen på Manhattan har spisset seg til.

Den gamle Karjakin

10. november: En ung mann i mørk blå dress entret scenen i det gamle fiskemarkedet helt nederst på verdens mest berømte halvøy. Skjorten var hvit og åpen i halsen. Men kunne dette være en av verdens beste i sin sport? Mannen som skulle utfordre Magnus Carlsen. Den regjerende verdensmesteren som var full av selvtillit. Øynene til Karjakin flakket usikkert rundt i den smekkfulle pressekonferansesalen dagen før alvoret skulle starte. Dersom han klarte å fokusere, kunne han se synlige bevis på forventningene til ham i hjemlandet. Han så den russiske sjakkpresidenten Andrej Filatov, han kunne se mannen som er regnet som nr. to i det russiske hierarkiet, Vladimir Putins, pressetalsmann Dimitrij Peskov.

Da han fikk spørsmål, ville han svare på engelsk. Men det var ikke bare lett å få med seg hva han sa. Stammingen var så sterk at det ble mest veldig korte svar.

  • Fikk du med deg hva manager Espen Agdestein sa om timene etter Carlsens utbrudd? Les hvordan Carlsens humør endret seg her.

Den nye Karjakin

17. november: En uke senere entret den samme unge mannen den samme scenen i like mørkeblå dress til pressekonferanse i den samme salen. Han gikk med bestemte og selvsikre skritt. Han smilte til de fremmøtte og han festet blikket bestemt. Han hadde akkurat spilt sitt femte parti til uavgjort (remis) mot Magnus Carlsen. Han så ut som en mann som tenkte: «Var dette noe å være redd for?» Han fikk salen til å le og han svarte lett og elegant på de fleste spørsmål som både publikum, mediene og den strenge lederen av pressekonferansene Anastasia Karlovich stilte. Det var nesten slutt på stammingen. Han hadde gjennomgått en forvandling. Det var fortsatt fire dager til han skulle vinne sitt første parti i VM-kampen. Men nå så han plutselig ut som en som kunne vinne.

Forstår det ikke selv

Presidenten i FIDE (Det internasjonale sjakkforbundet) Kirsan Iljumzjinov slo fast allerede i forrige uke at Karjakin var i stand til å vinne hele VM-kampen. Han mente at det var på tide at Karjakin selv begynte å tro på det.

— Han forstår det ikke selv at han kan vinne, sa Iljumzjinov til russiske medier. Den omstridte russiske FIDE-presidenten er nødt til å følge VM-kampen hjemmefra ettersom han ikke har fått visum til USA. Han skal ha vært involvert i forretninger med Assad-regimet i Syria.

Men det er ikke bare den eksentriske FIDE-presidenten som har sett forandringen. Alle som har vært i salen har skjønt at det har skjedd en forandring med Karjakin. Han har åpenbart fått med seg at Magnus Carlsen er en spiller som det er mulig å måle seg mot.

FIKK DU MED DEG DETTE? Carlsen og Karjakin utvekslet ikke ett eneste ord etter raskt parti.Eksperter tror de vet årsaken.

Paralysert

Derfor var det for det russiske sjakkpublikum ingen overraskelse at han etter å ha ligget som gjedda i sivet og lurt, slo nådeløst til da det åpnet seg en mulighet til å vinne i de åttende partiet.

— Ikke undervurder Karjakin. Han viser at han er klar for det meste, sier Alexander Riazantsev til det statlige russiske nyhetsselskapet RT.com. Han er stormester og trener for det russiske damelaget i sjakk.

Jonathan Tisdall, stormester og tidligere leder av toppsjakken i Norsk Sjakkforbund, mener at Karjakin hadde all grunn til å være skeptisk før det første partiet var spilt.

— Jeg har fått høre at hele teamet rundt Karjakin var usikker på om det lot seg gjøre å slå Magnus Carlsen. Han har hatt en følelse av å være underdog i kampen uten å ha innrømmet det.

Tisdall er mener at han viste en ny side av seg selv i det åttende partiet da Carlsens feil førte til at han nå har vist at han kan bite fra seg.

— Jeg synes han virket nesten paralysert før første parti. Men etterpå har han sett ganske kald og rolig ut. Han har akklimatiser seg fort og vokst for hver dag det er blitt spilt sjakk i New York, sier Tisdall.

- Ikke bedre enn motstanderen tillater

Og selv om Magnus Carlsen skulle komme tilbake i kampen, så vil det ikke være den samme usikre Sergej Karjakin han møter. Boris Gelfand som spilte om VM-tittelen mot Vishy Anand i 2012 og tapte, er klar i sin mening om Karjakins muligheter til å lage mer trøbbel for Magnus Carlsen i VM-kampen.

Han vil ikke snakke om at det Carlsens form som ikke er helt på topp.

— Det er nærmest som en lov i sport at du ikke spiller bedre enn motstanderen tillater. Karjakin har ikke tillatt Carlsen å komme seg i skikkelig vinnerposisjoner, sier Gelfand til den russiske avisen Sport-Express.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :