— Én liten dårlig beslutning skapte en eksplosjon.

Det sa den serbiske journalisten Milos Saranovic til BBC om tumultene som oppstod da spillere, supportere og poltimenn barket sammen under torsdagens EM-kvalifiseringskamp mellom Serbia og Albania, som måtte avbrytes på stillingen 0-0. Albania og Serbia har nemlig hatt et anspent forhold over flere tiår. En av årsakene til det er konflikten rundt selvstendigheten til Kosovo, som ligger midt mellom Serbia og Albania, og som har en befolkning bestående av både serbere og albanere.

Spillere og supportere slåss i Beograd. Foto: NTB SCANPIX

Spenningen var på bristepunktet allerede før avspark, og følelsene tok overhånd da det dukket opp et flagg med albanske farger og et betent politisk budskap. Flagget hang på en drone som fløy over stadion, og da en serbisk spiller tok tak i flagget ble han angrepet av et par albanske spillere, noe som førte til et masseslagsmål med både supportere og spillere involvert.Svein Mønnesland, Balkan-ekspert og professor ved UiO, er ikke overrasket over hendelsen.

— Fotball har tradisjonelt vært en arena der nasjonale følelser har kommet til uttrykk. Det er ikke overraskende at dette blir brukt som en anledning til provokasjon. Sinnene kommer i kok når det smeller. Fotballen har blitt politisert, sier Mønnesland.

Symbolet som vekker serbisk sinne

Albanias flagg består av en sort tohodet ørn med en rød bakgrunn. Dette symbolet figurerte på flagget som ble sluppet ned på banen.

— Det er følelsesladet, for det er et symbol for albansk nasjonal identitet, og gjerne også for en storalbansk løsning, der man ønsker en sammenslåing av Kosovo, Albania og deler av Makedonia. Det er tilsvarende provoserende for serberne, som tidligere var vant til at symbolet nesten var forbudt, sier Mønnesland.

Dette flagget ble sluppet ned. I midten er den tohodede ørnen som figurer på det albanske flagget. Foto: NTB SCANPIX

Professor Sabrina Petra Ramet ved NTNU forteller at spenningene mellom de to nasjonene går veldig langt tilbake.— Det kan gå så langt tilbake som til oktober 1912 og den første Balkan-krigen, da den serbiske hæren annekterte Kosovo, sier Ramet.

I Albania har det gjennom historien vært krefter som ønsker at Kosovo skal tilhøre Albania, mens mange serbere fortsatt ønsker at Kosovo skal tilhøre Serbia. Det er disse motstridende interessene som er bakteppet for masseslagsmålet som oppstod tirsdag.

Fotballkamp utløste uavhengighetskrig

Det er ikke første gang man ser stygge scener i en fotballkamp på Balkan. Det mest kjente eksempelet på det inntraff i mai 1990. Da møttes kroatiske Dinamo Zagreb og serbiske Røde Stjerne et par uker etter et valg der partiene som støttet kroatisk avhengighet fikk flest stemmer.

De to lagenes supportere barket sammen allerede før kampen hadde startet. Den kroatiske stjernespilleren Zvonimir Boban ble et nasjonalikon i løpet av den kvelden.

Boban sparket en serbisk politimann som hadde gått til angrep mot en Dinamo-supporter, noe som av mange kroater ble sett på som heroisk.

Kampen markerte ikke bare begynnelsen på slutten for den yugoslaviske eliteserien. Mange mener også at masseslagsmålet utløste den kroatiske uavhengighetskrigen.