12. september ble Paralympics-stjernen Oscar Pistorius (27) dømt for uaktsomt drap, etter at han skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp i februar 2013. Tirsdag ventet hele Sør-Afrika i spenning på straffeutmålingen.

Rundt fem over halv elleve norsk tid røpet dommer Masipa at Pistorius dømmes til fem års fengsel.

I tillegg til de fem årene, fikk Pistorius en betinget dom på tre år. Det betyr at han vil kunne løslates etter de fem årene, men det er en forutsetning at han ikke bruker skytevåpen på uaktsomt vis i løpet av prøveløslatelsen.

Husarrest

Det har kommet motstridende rapporter om hvor mye av soningen som må gjennomføres i fengsel.

Aktoratet hadde bedt om at Pistorius skulle fengsles i ti år, mens forsvaret ønsket husarrest og samfunnsstraff. Ifølge The Guardian hevder Pistorius' advokater at han kan bli vurdert til husarrest etter å ha sonet en sjettedel av dommen, det vil si etter ti måneder. Aktoratet hevder på sin side at Pistorius tidligst kan begynnte å sone hjemme etter at en tredjedel av soningen er gjennomført, altså etter 20 måneder.

Pistorius hadde opparbeidet seg kjendisstatus i Sør-Afrika gjennom de banebrytende verdensrekordene han satt med benproteser. Pistorius' kjæreste Reeva Steenkamp var også kjent, gjennom sin modellkarriere.

Pistorius' solskinnshistorie fikk imidlertid en brutal slutt da han skjøt Steenkamp fire ganger gjennom en baderomsdør i februar 2013. ## Langsomt

Det vekket sterke reaksjoner på sosiale medier at dommer Thokozile Masipa brukte såpass lang tid før hun la frem straffeutmålingen. Hun begynte rundt klokken halv ti norsk tid. Blant annet trakk Masipa inn Forster-saken, en eldre, sammenlignbar sak, for å sette Pistorius-saken i sammenheng.

Oscar Pistorius på vei inn for å få sin dom tirsdag. Foto: NTB SCANPIX

Den såkalte Forster-saken endte med tre års fengsel for den tiltalte.Dommer Masipa begynte med å gjøre rede for Pistorius' personlige forhold. Da trakk hun blant annet frem at foreldrene til Pistorius ble skilt da han var seks år, og at moren til Pistorius døde da han var 15 år. I tillegg ble det trukket frem at Pistorius ikke har noen tidligere dommer ved sitt navn.

Slaktet vitne

Et av spenningsmomentene før straffeutmålingen var hvordan Pistorius ville måtte sone straffen. Sosialarbeideren Annette Vergeer var blant dem som foreslo at Pistorius skulle få sone hjemme. Masipa rettet massiv kritikk mot Vergeer tirsdag.

— Jeg var ikke imponert over Vergeer i det hele tatt. Selv om hun var en ekspert, vekket hun ingen tillit, sier dommer Masipa, som også antyder at betydningen av Pistorius' funksjonshemning, sett opp mot potensielle soningsforhold, hadde blitt overdrevet av forsvaret.

Oscar Pistorius gliser etter å ha tatt gull på 400 meter under Paralympics i London. Foto: NTB SCANPIX

— Ja, han er sårbar, men han har utmerkede evner til å takle det. Under oppveksten tenkte han aldri på seg selv som funksjonshemmet, sier Masipa.Senere understreket dommeren at husarrest ikke var en passende straff for Pistorius.

Masipa beskrev også faktumet at Pistorius har fått pistoltrening som en «veldig skjerpende» faktor.

Allerede funnet skyldig

Pistorius ble funnet skyldig i uaktsomt drap 12. september, men straffeutmålingen blir først kjent i dag, tirsdag.

I februar 2013 skjøt Pistorius kjæresten Reeva Steenkamp i hans hjem i Pretoria.

Steenkamp og Pistorius var et av Sør-Afrikas mest fremtredende kjendispar, da Steenkamp også var en kjent modell.

Pistorius utmerket seg som en pionér innen idrett for funksjonshemmede. Han har blant annet løpt 100 meter på 10.91 med benproteser.