Når de fleste spørsmålene stilles ved Per-Mathias Høgmos fremtid og ikke hvilke spillere som kan utføre bragder for Norge, vitner det om et fotballmessig sammenbrudd i det norske laget.

For hvilke spillere har markert internasjonal styrke de siste ukene? Jo, keeper Rune Almenning Jarstein viser kvalitet i Bundesliga, der også Per Ciljan Skjelbred gjør det bra. Jo Inge Berget har gjort det bra i Sverige. Og når vi tenker gjennom troppen, kommer det for oss at Tarik Elyounoussi har scoret et par mål i det siste. I Hellas.

Ikke mye jubel

Men ellers? Mest grått, noe direkte negativt. Ole Selnæs har pådratt seg fire kampers karantene, i praksis 11 måneders fravær fra landslaget, etter å ha skjelt ut dommeren etter en kamp der ingen andre syntes det var dommeren som var det norske lagets problem. Og Adama Diomandé har fått tre kampers karantene for å ha slått en motspiller mens dommeren så en annen vei.

Dårlig med suksessoverskrifter med norske navn, dårlig med nordmenn med avgjørende bidrag for sine klubblag.

Tro, håp og skuffelse

Så hva kan vi da vente av Høgmos menn mot Tsjekkia? I høyden en litt heldig seier. Ikke fordi vi våger å tro at Norge er blitt et kvalitetslag, men fordi heller ikke Tsjekkia er det for tiden.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Men når Norges spillere ikke er bedre, hvordan kan vi da forlange at Høgmo skal påta seg skyld og ansvar – og gå av? Kan han ikke like gjerne holde på kontraktstiden ut?Det er da vi må begynne å se på forskjellen mellom forventninger, skapt av Høgmo selv, og virkelighet.

Dessverre er det slik at etter over tre år med store ord er ikke det norske fotballandslaget en tøddel bedre enn da Høgmo overtok. Kanskje ikke dårligere heller, men han lovte jo så mye. Dessuten ser det ikke ut som om ikke spillerne er særlig motiverte.

Det siste er kanskje det verste. Selvsagt ønsker de å spille god fotball og vinne, og det som ser ut som dårlig innstilling, er ofte usikkerhet om hvordan spillet skal utføres. Det nøles. Og det er trenerens jobb å skape vilje, trygghet og bestemthet.

Drillo også

Nå er situasjonen så ille at også forgjengeren Egil Drillo Olsen krever Høgmos avgang, en ganske spesiell situasjon.

Det var morsomt da Per-Mathias Høgmo kom svevende inn på en sky av løfter om storspill. Norge skulle inn i verdenseliten. Det kan ikke bli tristere, la mannen prøve!

Moroa tok slutt tidlig. Derfor er det mest spennende denne VM-kvelden om det finnes en bitte liten mulighet for at Høgmo får fortsette.

Listen har han lagt selv, støttet av et forbund som opptrer som om Norge er en fotballstormakt, det som hver gang begynner med en pressekonferanse så svulstig at det er vanskelig å holde seg alvorlig.

Men det blir nok ikke morsomt med det norske landslaget før man begynner med virkeligheten (Norge er en middels fotballnasjon) og jobber seg opp derfra.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: