I vinter har han holdt seg mye innendørs med vektløfting og alternativ trening.

Brann-kaptein Erlend Hanstveit gjør det han kan for å belaste kroppen mest mulig, uten å slite på den.

Han har en prolaps i korsryggen: Til tross for skiveutglidningen har han spilt regelmessig i to sesonger. Mens andre med slike skader kan ha mer enn nok med å spasere en tur i parken, har Hanstveit sprintet, gått i hodedueller og satt inn sklitaklinger.

— Til tider har smertene vært ille. I andre perioder har det gått helt greit, kommenterer ostringen.

- Egentlig en god vinter

Det er faktisk 17 år siden Erlend Hanstveit debuterte for Brann. Forsvareren er nå 34 år gammel, og han legger ikke skjul på at han merker at han er blitt en voksen mann.

— Jeg må pleie kroppen på en annen måte nå når jeg er blitt 34 år gammel. Det sier seg egentlig selv at jeg og Azar (Karadas) har behov for annen trening enn Jonas (Grønner) og Kasper (Skaanes).

Hanstveit har hatt en sesongoppkjøring hvor han har måttet være tålmodig. Han merket slitasjen i ryggen i fjorårssesongen og var nødt til å ta sine forholdsregler.

I januar satt han tidvis på ergometersykkelen mens lagkameratene hadde intensive spilløkter. Han har trent med laget, men har bare operert som innbytter i to av Branns treningskamper så langt. Mye tyder på at sesongstarten passerer uten kapteinen i startoppstillingen.

— Egentlig har det vært en god vinter. Jeg har vært mye i styrkerommet. Samtidig har jeg stort sett vært på alle treninger og jeg nærmer meg å ta det steget at jeg kan spille kamper igjen, mener han.

- Ser bedre ut

Strilen er ikke den som leter frem de saftigste ordene når han blir bedt om å beskrive hvordan det har vært å spille fotball på toppnivå med skiveutglidning.

Erlend Hanstveit sliter med ryggproblemer. Her er Hanstveit i duell med Sogndals Rune Bolseth.

— Når man kommer i denne fotballalderen, skal det godt gjøres å ikke ha vondt noen steder. Nå er jeg i bedring, sier han bare.Han er inne i sitt siste kontraktsår med Brann. Eller?

— Altså, hvis jeg klarer å holde meg noenlunde skadefri er det ingenting jeg heller vil enn å spille fotball. Jeg vet ikke om jeg skal legge opp, vi får bare se.

Norling: — Han har slitt

Rikard Norling har førstehånds kjennskap til ryggprolapser. Han har selv vært gjennom flere ryggoperasjoner.

— Han har slitt. Alt er relativt. Mange lever med prolaps hele livet, så er det andre som ikke greier det i det hele tatt, sier svensken med et skjevt smil.

- Kan hverdagen hans tilpasses så han fortsatt kan prestere?

— Det er bedre nå enn det var i fjor høst. Vi har lagt om treningen hans og belaster ham ikke like hardt. Han ser bedre ut og er kommet opp et nivå i treningen.

Til fredagens kamp mot Sogndal starter kapteinen på benken. Det samme gjør visekapteinen Erik Huseklepp.

Et annet kapteinsemne - Vadim Demidov - har for første gang i år meldt seg kampklar. Men også han starter kampen som innbytter. Norling innrømmer at han gjerne skulle hatt lagets leder disponibel.

— I en perfekt verden, ville han vært på banen. Men han er utrolig viktig for oss også ut fra andre perspektiv, mener treneren.

Legen: — Bondevett

Doktor Knut Fjeldsgaard poengterer at Hanstveits ryggskade ikke skal opereres. Han mener 34-åringen kan fortsette med sin tilpassede trening så sant situasjonen ikke endrer seg.

— Det er slik med sånne funn at man bør forholde seg til det kliniske bildet. Erlend har hatt vondt i ryggen, men det har stort sett gått greit. Han har ikke hatt utstrålende smerter den siste tiden. Det at man finner en prolaps på et MR-bilde eller et røntgenbilde, vel, det er ikke bildene man behandler. Det er ikke farlig for ham å fortsette som før - så lenge man har utelukket en del ting, sier legen.

Han anbefaler ostringen å bruke følgende:

— Godt norsk bondevett! Bildene viser en prolaps, Erlend er selv ved godt mot og i bedring. Da fortsetter vi med å forholde oss til det kliniske bildet, sier han.