Henning Berg og Legia Warszawa hadde opprinnelig få problemer med å sende Ronny Deilas Celtic ut av Champions League-kvalifiseringen. Men etter kampen ble det kjent at laget stod i fare for å miste plassen, fordi de hadde brukt en spiller som ikke var spilleberettiget.

Nå har det europeiske fotballforbundet UEFA konkludert med at laget straffes med å bli kastet ut av Champions League. Det ble klart fredag. Dermed er det isteden Ronny Deila og Celtic som får sjansen i siste kvalifiseringsrunde.

— Vi er sjokkert, sier Henning Berg til VG.

— Vi har slått Celtic over to kamper. Men fordi en liten teknisk feil er gjort av noen i administrasjonen hos oss skal det bestemme om vi kan spille Champions League eller ikke. Det blir helt feil. Klubben handlet i god tro, sier Berg.

Tap på bortemål

UEFA konkluderte med at resultatet i andre oppgjør mellom lagene skulle endres fra 0-2 til 3-0. Siden Legia vant hjemmekampen med 4-1 blir dermed resultatet 4-4 sammenlagt, og Celtic går videre på flere bortemål.

Avgjørelsen ble tatt etter et to timer langt UEFA-møte. Legia har mulighet til å anke avgjørelsen.

«Det blir ikke Champions League for oss i år.... Jeg mislyktes», skrev Legia-president Bogusław Leśnodorski på Twitter etter avgjørelsen.

Celtic bekrefter med kort melding på sitt nettsted at de har fått plassen i Champions League på bekostning av Henning Bergs mannskap.

Innbytter

Det var Legia selv som torsdag fortalte at de hadde gjort en administrativ feil. Spilleren man ikke skulle brukt var Bartosz Bereszynski. Han kom inn tre minutter før slutt onsdag.

Bereszynski fikk rødt kort mot Apollon i Europa League-gruppespillet forrige sesong. Han skulle egentlig ha sonet sin suspensjon i forrige kvalifiseringsrunde, men høyrebacken var ikke registrert til kampene, noe som kan bety at han offisielt ikke har sonet kampene. UEFAs regler slår fast at «kun spillere med spilletillatelse kan sone suspensjoner».

Anker

Berg forteller at Legia akter å anke saken, selv om det trolig er for sent å få tilbake plassen, nå som play-off-runden allerede er trukket.

— Han har spilt seriekamper og supercup før kampene mot St. Patrick og i seriekamper før og etter Celtic-kampene. Fotballmessig har han vært skadefri og Legia-spiller. Men klubben klubben førte ham ikke opp på listen som 25. mann mot St. Patrick fordi han var suspendert. Det var også en situasjon i 2010 der det ungarske laget Debrecen brukte en spiller spiller som ikke var registrert, men hvor de handlet i god tro og fikk en bot, sier Berg.

I dommen står det følgende:

— Legia har blitt straffet for å spille med en ugyldig spiller (artikkel 18 i Champions League-reglene og artikkel 21 i disiplinærreglementet). Kampen har blitt erklært et 0-3-tap for Legia. Som en konsekvens har Celtic kvalifisert seg til Champions League play-offen på bortemål (sammenlagt 4-4) og Legia vil spille i Europa League play-offen. I tillegg vil spilleren Bartosz Bereszynski ble suspendert i en UEFA-kamp ekstra, der han vanligvis ville kunnet spille, heter det.

- Her er det Legia som ikke har hatt orden

Tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund Karen Espelund sitter i UEFAs eksekutivkomité. Hun forteller at dommen ikke er overraskende sett ut ifra UEFAs regelverk.

— Det er et grunnleggende prinsipp at spillere skal være spilleberettiget. Det er en det samme i norsk regelverk, sier Espelund til aftenposten.no.

Hun sier at det ikke spiller noen rolle at Legia ledet 6-1 sammenlagt da den ugyldige spilleren ble byttet inn.

Karen Espelund. Foto: NTB SCANPIX

— UEFA legger ikke til grunn andre faktorer. Det er nok mange slike saker i disiplinærutvalget, så dette er nok en nokså standardisert del av deres arbeid, sier Espelund.- Prinsippet er at det er en grunnregel at dette må klubbene ha orden i. Jeg antar at Legia har gitt en forklaring, men her er de de som ikke har hatt orden på sakene.

Espelund forteller at mulighetene for at en eventuell anke vil vinne frem er små, i og med at trekningen til play-off runden skjer allerede fredag. Dermed har trolig toget gått for Legia i årets Champions League.

Kan møte Hareide

Også i 2011 ble Celtic reddet av en lignende episode. Da ble den skotske storklubben egentlig slått ut av europaligaen av sveitsiske Sion. Men Sion hadde brukt fem spillere som ikke var spilleberettiget, og ble derfor kastet ut.

Trekningen av siste kvalifiseringsrunde til skjer kl. 12.00 fredag. Der er nå Celtic med, mens Legia Warszawa tar skottenes plass i europaligaen.

UEFA har nå endret på sine seedinger til turneringene. Der er nå Celtic inne blant de seedede lagene i Champions League, mens Legia er i nest nest største turneringen.

Celtic kan nå møte Ludogorets (Bulgaria), Maribor (Slovenia), Slovan Bratislava (Slovakia), Malmö (Sverige) og Aalborg (Danmark). Det betyr at det er 20 prosent sjanse for at Ronny Deila møter en annen norsk trener, da i form av Malmö-trener Åge Hareide.

Legias mulige motstandere er nå RNK Split (Kroatia), AC Omonia (Kypros), Lokeren (Belgia), Aktobe (Kashakhstan) og Astra (Romania).

Saken oppdateres!