Bergerud bekrefter selv opplysningene etter å ha blitt kontaktet av VG, og sier det er «med tungt hjerte» at han nå trekker seg og stiller sin plass til disposisjon.

– Slik saken har tatt retning nå, med flere potensielle rettssaker og sponsorer som kan forsvinne, kan skadene for norsk hoppsport bli store i overskuelig fremtid. Skadene kommer nok først rent økonomisk, men derav vil dette gi mindre muligheter for sportslig satsning både på topp og bredde, svarer Bergerud på spørsmål om hvilken grad norsk hoppsport lider grunnet den opprivende saken om ansettelsen til Bråthen.

Det er ingen hvem-som-helst som nå kaster inn håndkleet: Per Bergerud regnes som en av norsk hopphistories virkelig store: Foruten fire verdenscupseire, tok han gull i stor bakke og bronse i normalbakke i Seefeld-VM i 1985. Bergerud vant også gull i laghopp i Oslo-VM i 1982. I løpet av karrieren deltok han i tre OL.

– Overkjørt

I 2020 ble han ansatt som daglig leder i Vikersundbakken. Der leder han organisasjonen foran det kommende skiflyvnings-VM kommende vinter. Han utdyper at han ikke er fornøyd med hvordan Skiforbundet håndterte skisserte løsningene rundt Bråthens ansettelse, som skulle føre Bråthen over i en hoppsjef stilling uten administrativt ansvar og med en ny sjef.

– I overnevnte forhold opplever jeg at Hoppkomiteen blir overkjørt av Skiforbundet og Skistyret. Jeg kan ikke lenger akseptere å være en del av Hoppkomiteen som blir overkjørt på denne måten. Jeg tar avstand fra hvordan Skiforbundet og Skistyret behandler tillitsvalgte i egen organisasjon, sier Bergerud.

Ledelsen i Norges Skiforbund ønsker å kvitte seg med sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen. Bråthen har hatt jobben på midlertidige kontrakter i 17 år, og har svart med å saksøke sin egen arbeidsgiver.

Hoppkomiteens leder Alf Tore Haug skriver i et tilsvar til VG at Bergerud er en fantastisk person med stor betydning for norsk idrett, og roser ham for innsatsen han har gjort med hoppkomiteen for å løse konflikten med Bråthen. Haug beklager at Bergerud har kommet til den beslutningen han har.

SUKSESS-VM: Her jubler Per Bergerud over VM-gull i stor bakke i 1985-VM, sammen med blant andre den avdøde hopplegenden Matti Nykänen. Foto: Inge Gjellesvik

Strid om forslag

Skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg mener Bråthen har en uakseptabel atferd og kommunikasjonsform.

Saken kunne imidlertid ha vært løst mandag 27. september, for snaue to uker siden: Da fortalte VG om hvordan hoppkomiteen valgte å støtte Bråthen og ledelsen i hopp i et kompromissforslag.

Forslaget ville gjort at 52-åringen mistet en del administrative oppgaver og fikk Ståle Villumstad som ny sjef. Villumstad er i dag ansatt som arrangementssjef for hopp i skiforbundet. Skiforbundet var imidlertid uenig på ett vesentlig punkt, at «Bråthen selv ikke skulle velge hvem skulle bli hans sjef», og kom med et motbud der beslutningen om hvem som skulle bli Bråthens sjef til slutt var deres.

– Denne saken måtte overtas av Skistyret da Bråthen saksøkte Skiforbundet. Hoppkomiteen og skistyret har jobbet tett sammen for å finne løsninger i denne vanskelige saken. Vi er ikke alltid enige, men vi har det samme målet. Derfor var også Hoppkomiteen og Skistyret enige om å tilby Bråthen rollen som landslagssjef, noe han dessverre ikke ønsket fordi han ikke fikk velge hvem som skulle være han sjef. En stilling som for øvrig ikke skulle belastes hopp økonomisk, sier skipresident og leder i Skistyret, Erik Røste, til VG.

SKI-TOPPER: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste. Foto: NTB

Bråthen bestrider denne påstanden via sin advokat i LO, Marit Håvemoen.

– Det har ikke kommet noe forslag til løsning, slik Røste hevder. Bråthen opplever at NSF og skistyret med Røste i spissen ikke var villige til å bidra til en løsning ved at de har valgt å tilsidesette Hoppkomiteen sitt forslag, uten annen begrunnelse enn at det er Skistyret og ikke Hoppkomiteen som skal ansette - eller som de selv uttaler - at Bråthen ikke skal ansette egen sjef, sier hun, og mener det er vanskelig å forstå hvorfor ikke hoppkomiteen skal bli hørt.

Bergerud peker på at han ikke mener forslagene ble lagt fram for komiteen som helhet, ei heller oversendt skriftlig, og mener at Skiforbundet utarbeidet alternative forslag uten av hoppkomiteen ble involvert.

– Skistyret valgte å kreve at det kommer en ekstern inn istedenfor å velge en intern løsning til lederansvaret for Hopp, noe som ytterligere vil drenere en dårlig økonomi i Hopp. I tillegg krevde de at Skistyret skulle godkjenne ansettelsen. Dette kravet har nå stoppet prosessen for å komme til en løsning, sier Bergerud.