Fram trådte Ola Solbakken, som sikret nok en seier på eget kunstgress.

– Keeperen var ganske vill. At han var urolig, gjorde meg rolig. Jeg så at han ble stående og bestemte meg for å skyte hardt, sier matchvinner Ola Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

I tur og orden har Zorya Luhansk, Roma, CSKA Sofia og Celtic blitt sendt hjem fra Aspmyra med halen mellom beina.

Også i kvalikkampene mot Valur, Prishtina og Zalgiris i fjor sommer ble det hjemmeseirer, og vi må tilbake til 2–3-tapet hjemme for Legia Warszawa i Champions League-kvaliken for å finne forrige gang Glimt ikke vant hjemme mot europeisk motstand.

I torsdagens møte med AZ Alkmaar ble det betydelig tøffere, og det så ut til å ende uavgjort i første akt etter at nederlenderne utlignet Amahl Pellegrinos ledermål.

Men helt på tampen av oppgjøret gikk Glimt-kaptein Ulrik Saltnes – som kanskje kunne fått straffe tidligere i kampen – ned innenfor sekstenmeteren etter en takling av Pantelis Hatzidiakos. Dommeren dømte straffe.

– Jeg synes han treffer rent på ballen. Det hadde ikke vært straffe med VAR, sier Joacim Jonsson i VGTVs studio.

– Nå fikk vi ikke guds hånd, men guds bein, kanskje, sier legger eksperten til.

Det er ikke VAR i Conference League og dermed ble dommerens avgjørelse stående.

– Glimt er maks heldig, sier Viaplay-ekspert Pål André Helland om straffesituasjonen.

AZs visekaptein Bruno Martins Indi mener det «åpenbart» ikke var straffe. Heller ikke trener Pascal Jansen var imponert over dommerens avgjørelse.

– Hvis du ser på avgjørelsen og du vil ta turneringen seriøst, burde man ha VAR som overalt ellers i Europa, sier han på pressekonferansen etter kampen.

– Når du har kommet til et sluttspill i en europacup, synes jeg det er er på sin plass. Akkurat i dag var det kanskje like greit at det ikke var det. Kanskje litt inhabil der, sier Knutsen om VAR eller ikke VAR.

Ola Solbakken brydde seg fint lite om hvorvidt straffen var billig eller ikke.

Han steg frem og hamret ballen opp i nettet med venstrebeinet – og dermed leder Bodø/Glimt 2–1 før returoppgjøret i Nederland om én uke.

Solbakken var imidlertid ikke fornøyd med Glimts prestasjon mot nederlenderne.

– Det er ekstremt mye å ta tak i. Det er langt ifra en god kamp. Det er helt sinnsyke rom som vi ikke straffer dem for. De gir så mye rom at vi bare kan stikke kniven i dem, sier Solbakken.

Knutsen mener heller ikke at dette var Glimt på sitt beste.

– Jeg føler det er en kamp som bølger veldig. Det er bra intensitet, med to lag som blir urytmiske. Jeg er utrolig glad for at vi klarer å vippe denne kampen. Det er for upresist og leser ikke hvordan vi skal skape overtallet. Prestasjonsmessig burde det vært bedre, sier treneren.

Jansen mente at laget hans var uheldig som må dra tomhendt hjem, men ble samtidig imponert over Glimt.

– De spiller god fotball, med mye risiko. Vår jobb var å presse dem høyt, men de responderte godt gjennom kampen, sier nederlenderen.

AZ Alkmaar ble på forhånd omtalt som «et av de verste kortene i kortstokken» av Jonsson i VGTVs studio.

Han mente at det velorganiserte og løpsvillige nederlandske laget kunne skape problemer for Glimt – og fikk rett.

Gultrøyene fikk ikke spillet til å sitte slik det har gjort mot andre storlag på Aspmyra, og det var gjestene som noterte seg for kampens første mulighet.

Plutselig ble den greske spissen Vangelis Pavlidis spilt fri alene mot Glimts russiske målvakt Nikita Haikin, som var tilbake fra suspensjon mot Celtic sist, og hørte ballen smelle i stolpen bak ham.

Glimt slapp med skrekken, og var også effektive da de fikk muligheten. En svak pasning fra Glimt-backen Brice Wembangomo førte til at AZ stupte i press, men bommet.

Da ble det store rom å angripe i. Den første bølgen endte med et blokkert skudd, men i bølge nummer to kom Glimt seg rundt på kanten.

En for anledningen glitrende Alfons Sampsted slo et nydelig innlegg til Amahl Pellegrino, som nikket vertene i føringen.

Etter en snau time fikk Bodø/Glimt en enorm dobbeltmulighet. Et flott angrep endte med at Runar Espejord sto nærmest mutters alene seks-syv meter fra mål, men tromsøværingen klarte ikke å overliste Peter Jensen i AZ-buret.

På returen fulgte Amahl Pellegrino opp, men denne gangen kastet Danny De Wit seg inn og blokkerte det som så ut til å være en sikker scoring.

De misbrukte mulighetene straffet seg da AZ kom seg rundt på kanten et kvarter senere. Yukinari Sugawara slo inn og fant innbytteren Zakaria Aboukhlal, som satte inn utligningen.

Bodø/Glimt hang litt i tauene. De samlet laget i en ring umiddelbart etter scoringen – og kanskje knakk dem koden for hvordan de skulle vinne kampen.

På tampen avgjorde nemlig Solbakken fra straffemerket, og dermed har Glimt et strålende utgangspunkt før returoppgjøret.

- Det blir er veldig tøff kamp borte, men de tar med seg en serier som er veldig, veldig viktig, på en dårlig dag, sier Ibba Laajab i VGTVs studio.

PS! Både Aslak Fonn Witry og Håkon Evjen startet for AZ Alkmaar. Førstnevnte ble byttet ut etter 61 minutter, mens Evjen spilte hele kampen mot gamleklubben etter at han egentlig skulle startet kampen på benken, men kom inn da Jordie Clasie måtte kaste inn håndkleet på oppvarming. Fredrik Midtsjø var syk og ikke med.