Kort om saken

  • Bryson DeChambeau spiller i golfturneringen «Shriners Hospitals for Children Open» torsdag til søndag.

  • Han spiller golf på en litt annen måte enn konkurrentene.

  • Turneringen sendes på Eurosport Norge

Forbløffet stjerne

Før det prestisjefylte U.S Open på en av verdens vanskeligste baner, Winged Foot, ble det hevdet at vinneren ville være den som traff fairwayen (det kortklipte gresset) mest.

DeChambeau gjorde det stikk motsatte. I løpet av turneringen traff han i gjennomsnitt kun fire av ti fairwayer. Hele 25 andre spillere mestret den delen av spillet bedre enn ham. Likevel sto 27-åringen igjen som vinneren.

I intervjusonen etter mesterskapet ble den ene golfstjernen etter den andre spurt om DeChambeaus statistikk. Hadde de sett for seg at U.S Open kunne vinnes på en slik måte?

– Ingen sjanse. Ingen sjanse. Jeg vet faktisk ikke hva jeg skal si, for det er helt motsatt av hva du tror en U.S Open-mester skal gjøre. Altså, han har funnet en måte gjøre det på. Om det er bra eller dårlig for idretten ... jeg vet ikke, sa en forbløffet Rory McIlroy.

Nå snakkes det om at måten DeChambeau vant U.S Open på vil forandre hvordan golf vil se ut fremtiden. Det har gjort ham til en kontroversiell figur i golfverdenen.

Ungdommen som utfordret normene

For å forstå hva som gjør U.S Open-mesteren kontroversiell, må vi litt tilbake i tid. For det er langt ifra første gang 27-åringen utfordrer de etablerte normene i golfspillet.

Helt siden han var en guttunge, har DeChambeau vært lidenskapelig opptatt av vitenskapen. Det sies at han som seksåring hadde en utstrakt forståelse for hoderegning og algebra. Senere skulle han også ta en universitetsgrad i fysikk.

I golfsporten er det en hel del skrevne og uskrevne normer og regler. Det omhandler blant annet bekledning og oppførsel, men også hvordan spillet skal spilles. I golf hører man ofte om en «fin» sving eller at man spiller på en «riktig» måte.

Disse normene og reglene bryr DeChambeau seg fint lite om. Han har heller brukt lidenskapen for vitenskap til å bli best på det golf faktisk handler om: Komme rundt banen på færrest mulig slag.

Det begynte allerede som ungdom. DeChambeau ble oppslukt av den ukonvensjonelle boken The Golfing Machine og endret måten han slo ballen på. I motsetning til de andre, valgte han nå å slå på helt lik måte med alle køllene. Golf-etikerne rev seg i håret da de så ham, og ofte måtte han tåle spydige kommentarer.

Det er ikke bare DeChambeaus spillestil som er annerledes enn de fleste andre golfstjernene. Også på bekledningsfronten går han sine egne veier. Der de fleste bruker vanlig caps, har DeChambeau helt siden han var 13 brukt sixpence. Foto: Brad Penner / REUTERS

Men DeChambeau skulle ta det enda lenger. I en golfbag har så å si alle køllene forskjellig lengde. For å perfeksjonere den identiske svingen for hver kølle, fikk han dem spesiallaget slik at alle var like lange. Igjen ristet golf-estetikerne på hodet. Ingen andre enn DeChambeau gjør akkurat det.

I 2017 satte det amerikanske golfforbundet (USGA) foten ned for enda et nytt påfunn. DeChambeau kom på banen med en helt ny putter. Der andre putter sidelengs, puttet nå han på en måte som ligner mer slik man kjenner det fra hagespillet krokket. Bare etter et par måneder med prøving og feiling forbød USGA denne måten å putte på.

– De er ikke en god organisasjon, det kan dere sitere meg på. Det er veldig frustrerende å se dem hindre spillets vekst, raste DeChambeau.

Ett år senere begynte han å gå rundt med en passer i baklommen for å kunne beregne banene mer nøyaktig enn motstanderne. Igjen satte USGA ned foten og forbød oppfunnet.

Han hadde forlengst fått kallenavnet «den gale vitenskapsmannen».

Men ennå hadde han ikke spilt ut sitt sterkeste vitenskapelige kort.

Spise mye + løfte tungt = stor styrke

Da korona kom, kunne DeChambeau få tid til å teste en annen teori han hadde. Nemlig at om du slår ballen lengre enn alle andre på det første slaget, så har du en stor fordel.

Derfor begynte han å løfte vekter. Tunge vekter. Og spise biff og poteter. Mye biff og poteter.

Da golfen startet opp igjen etter tre måneder, så DeChambeau ut som en blanding mellom en tungvektsbokser, vektløfter og Hulken selv. På den lille tiden hadde han gått opp nesten 10 kilo i rene muskler.

Med sine 107 kilo dunket han ballen nå lenger enn noen andre.

Den umulige banen

På den vanlige PGA-touren var det åpenbart for alle at lengdene til kjempen var fordelaktig. Men nå var det snakk om U.S Open og Winged Foot. Banen var laget så smal og gresset utenfor så dypt, at det eneste som kunne fungere var å spille golf «skikkelig». Det vil si å holde ballen på det kortklipte gresset.

Det var i hvert fall det man trodde på forhånd.

DeChambeau dunket ballen det han maktet og havnet i det dype gresset gang på gang. Men med ren styrke og presisjon, dunket han bare ballen videre inn på greenen og etterhvert ned i hullet.

Etter seieren startet diskusjonene. Er golfens historie med finesse over? Er det nå rå kraft som gjelder i golf?

– Det er en måte å spille på vi egentlig aldri har sett før. John Daly endret det litt i løpet av sin tid, Tiger Woods endret det, og jeg tror Bryson nå endrer det igjen, sa Harris English.

– Jeg håper at jeg kan inspirere noen. Målet mitt med å spille golf, er å prøve å finne ut hvordan man spiller dette komplekse spillet, sa DeChambeau selv.

Tiger Woods tok for alvor atletisk styrke inn i golfsporten. Nå har Bryson DeChambeau tatt hans ideer enda et skritt lenger. Foto: Orlando Ramirez-USA TODAY Sports

Vil bli enda større

Og mye tyder på at «den gale vitenskapsmannen» har funnet ut mer enn de fleste.

– Det er briljant det han har gjort. Men jeg tenker han har utnyttet hvor spillet er akkurat nå. Jeg vet fortsatt ikke om der er bra eller dårlig. Men det er sånn det er, fortsatte McIlroy.

Under U.S Open beviste DeChambeau at slik golfbanene er i 2020, vil det alltid være en fordel å slå langt og være sterk.

– Vil de (USGA) gjøre noe med det? Jeg er sikker på at noe vil skje. Jeg vet ikke hva det skal være, jeg bare vet at å kunne slå langt alltid vil være en fordel, mener DeChambeau.

Derfor vil U.S Open-mesteren bli enda større til prestisjefylte The Masters starter 12. november.

– Jeg tror jeg kan komme meg til 111 kilo. Da må jeg trene mye. Til slutt kommer man til et punkt hvor man ikke kan bli større, men jeg føler at jeg kan bli litt større om jeg trener hardt.

Kilder: Golf.com, GolfDigest, Business Insider og CBS Sports.