Johaug viste normal klasse da hun vant tyve sekunder foran Fossesholm under Norgescupen på Lillehammer.

– Hun viste forrige helg at hun gikk fort da. Hun var under sekundet bak meg da. Hun går fort i skøyting. Moro å se. Vi trenger en slik løper i fremtiden, sier Johaug til NRK etter seieren på 10-kilometeren i fri teknikk.

Selv om junioren Helene Marie Fossesholm var kun 0,8 sekunder bak på sisteetappen under jaktstarten i minitouren i Ruka, skulle det på papiret være rått parti i individuell start.

Men det ble jevnere enn ventet.

– Tyve sekunder på enkeltstart det er jeg veldig fornøyd med. Det er 30 sekunder bedre enn på Beitostølen Da hadde jeg ikke en veldig god dag, sier Fossesholm.

Og nå gir NRK-ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen troen på seier i år:

– Totalt sett gjennom sesongen tror jeg Therese blir best. Men jeg tror Helene kommer til å få et toppløp der hun slår dronningen vår, sier Jacbosen i NRK-studio etter rennet.

Johaug satte en tidlig standard fra start og hadde 12 sekunder ledelse etter 2,6 kilometer. Men Fossesholm klarte i stadig større grad å stabilisere farten til Johaug. Ved seks kilometer var avstanden tyve sekunder opp til Johaug. Men deretter ble ikke flere sekunder i sekken for junioren.

I mål gikk Fossesholm inn til suveren ledelse, minuttet foran landslagskollega Ragnhild Haga i mål.

Men bak kom Johaug, som fløt på sin tidlige ledelse utover i løpet. Til slutt ble det tyve sekunder mellom de to løperne. Nummer tre ble Karoline Simpson-Larsen, ett minutt bak Johaug.

NRK-ekspert Fredrik Aukland sier Fossesholm ligger an til å være blant de største stjernene over tid fremover.

– Vi skal være forsiktig å legge press og forvente for mye av en juniorløper på vei opp, sier Aukland om Fossesholm.

Men det blir flere uker før de norske løperne får målt seg mot verdenseliten etter Norges nei til verdenscupen før jul.

Løperne viste selv forståelse for avgjørelsen.

– Vi kan gå testløp og matche hverandre for vi har så sterkt lag i Norge, sier landslagsløper og tidligere OL-mester Ragnhild Haga.