Fotball , treningskamp 24 Januar 2007 , Raufoss StorhallRaufoss v HamKam (4-2)Foto:Dagfinn Limoseth - DigitalsportLars Tjærnås , sportssjef HamKam Foto: Digitalsport

Den mentale biten har han mild forakt for, selv om det ligger mye god psykologi bak hans budskap, for eksempel å prate gode motstandere litt ned og svakere tilsvarende opp. Det er ofte et godt utgangspunkt mentalt når man anser sjansen for seier i nærheten av 50-50. Det fysiologiske hevder han selv bare å ha middels greie på. Når laget er samlet over så mange dager som nå, vil likevel belastningsregulering og individualisering være blant avgjørende suksesskriterier.

Da står vi igjen med det han virkelig brenner for: Det taktiske. En stor bit av jobben er gjort alt før troppen samles. Motstanderen er kartlagt, og professoren har konsentrert seg spesielt om tre områder:

Spillestil defensivt og offensivt.

Eventuelle avgjørende ferdigheter hos enkeltspillere.

Dødballer, hvor assistent Ola By Rise har stor innflytelse.

Les også:

Egil har mange gode egenskaper. En av de beste er evnen til å trekke ut essens. Når troppen er samlet, vil de få servert grunnideene bak motstanders filosofi, belyst med konkrete eksempler. Kort, konkret og konsist. Strategien for kampen er valgt ut og bestemt før troppen møtes. De siste dagene handler om formidling og gjennomføringskraft.

Etter min mening skyldes Egils enorme suksess som landslagstrener i hovedsak to faktorer: Evnen til prioritering, og gaven i å gi tydelig feedback.

Egil er bastant på å skrelle løken lag for lag. Og i motsetning til Peer Gynt finner han, og trenger inn i, kjernen.

Er du lei av mange og lange møter, kan dagens landslag være et lite fristed. Olsen er opptatt av at spillerne skal ha tid til å trives, tid til å gjøre ingenting. Det meste av ren man-management gjøres unna på tomannshånd under reiser. Den viktigste meislingen av strategi foregår på feltet. Det som skiller en god instruktør der ute fra en middels, er evnen til å fryse situasjoner som er relevante, og formidle læring i høykonsentrat på få sekunder.

De beste pedagogene rettleder langt mer enn de feilretter. Når Egil putter to fingre i munn og plystrer, er det sjelden tvil om hva han vil, men like viktig: Hvorfor han vil det. Før denne kampen vil det å finne den rette sementblandingen til soneforsvaret være avgjørende.

Kampdagen inneholder spillemøte med fokus på dødballer, og de to eller tre punktene som har vært refrenget gjennom uken. Seansen avsluttes med tre ord på et hvitt ark, kveldens nøkkelord for suksess.

I garderoben gjør professoren lite av seg. Generalene har trukket seg tilbake, nå er det tid for kapteiner og korporaler til å stå frem.

Som kampleder underveis er han langt mer en analytisk observatør enn en instruktør. Sier lite – ser mye. Tar tak i ett, toppen to, punkter til forbedring i pausen, bruker lite tid. Ingen analyse i garderoben etter kampen, kun en setning eller to.

Forhåpentlig er den ene setningen «Gratulerer med seieren!»

Lars Tjærnås var Drillos assistent både i Vålerenga og Wimbledon.