– Vi er veldig spente nå. Det vil bety mye for Bergen å være med på å arrangere fotball-EM som er verdens tredje største idrettsarrangement (bak sommer-OL og fotball-VM), sier Monica Mæland, byrådsleder og leder for Bergens EM-komité.

– Vi vet at det er god samfunnsøkonomi og stor gevinst i å ha EM. Samtidig tror jeg det betyr mye for den norsk-svenske søknaden at Bergen er med, fortsetter hun.

Norge og Sverige søker fotball-EM i 2016. Oslo er selvsagt som arrangørby, og planlegger et nytt nasjonalanlegg med plass til 50.000 tilskuere. Norge skal ha fire EM-byer, Sverige fem.

I tillegg til gigantanlegget i Oslo, må Norge stille med et stadion med en kapasitet på i overkant av 40.000. Lenge prøvde NFF å få Bergen til å bygge et slikt stadion, men da Bergen presenterte sine EM-planer var det med en arena i Dokken/Jekteviken-området ved Nøstet som vil romme 30.000 fans.

– Stadionstørrelsen en ulempe

I stedet var det Lillestrøm som presenterte planer for en bane med plass til 44.000, og dermed er trolig Oslos naboby også selvskreven som eventuell EM-vert.

Bergen og Bodø har signalisert planer om å bygge nye baner som tilfredsstiller minimumskravet på 30.000.

Stavanger planlegger å utvide Viking Stadion til å romme 30.000, og har antydet at de kan oppgradere planene til å huse 40.000 tilskuere. Det kan gi Stavanger et fortrinn.

I Trondheim er planen å utvide Lerkendal slik at det blir plass til i overkant av 30.000.

Mæland tror Bergens ulempe er at byen må bygge ny arena ettersom Brann Stadion ikke kan brukes, og at den ikke rommer flere enn rundt 30.000..

– Det er åpenbart at det er vår største ulempe i forhold til konkurrentene som har stadioner de kan bygge på. Der har de en fordel.. Men grunnen til dette har vi redegjort grundig for, sier Mæland.

– Eksperter på folkefest

Byrådslederen håper Bergen danker ut de andre byene ved hjelp av andre elementer enn stadionet.

– Alle seks søkerbyene er spennende, vår fordel er at vi er nest størst på logistikk og infrastruktur. Og vi er størst med de erfaringene vi har med folkefest og store idrettsarrangementer. Med det bakteppet bør vi ligge godt an, men vi må vente og se. Det er opp til NFF, sier Mæland.

EM-søknad 2016:

Norge og Sverige søker om få fotball-EM i 2016 sammen.

I dag skal Norges Fotballforbund velge de fire byene som blir Norges arrangørbyer. Oslo, Lillestrøm, Bergen, Stavanger, Trondheim og Bodø har søkt.

* 15. august søker Norges Fotballforbund staten om økonomisk garanti.0

* 15. februar 2010 sendes EM-søknaden til UEFA.

* 27. mai tildeler UEFA EM til en av søkerne. Frankrike, Italia og Tyrkia vil også søke.