Sogndals Even Hovland er det foreløpig ferskeste fjeset i Drillos landslagstropp. Sogndal-spilleren har vært på radaren til flere klubber de siste sesongene, og har tidligere trent med Manchester United.

Treningsiver

Sannsynligheten for at 22-åringen neste år blir å finne i en større klubb er overveldende, og Egil Olsen sa også under landslagsuttaket for to uker siden at han regner med at man vil få se mye av Hovland i årene som kommer. Kanskje ikke så rart, i den 190 centimeter høye kroppen ligger det en ekstrem treningsvilje.

— Fra han var 14/15 år brukte han å ta bussen fra hjembygden sin opp til oss i Høyanger klokken kvart på seks om morgenen. Så møtte han opp til trening 0630, og holdt på til klokken åtte, hvor han så gikk på skolen , forteller hans gamle trener i Høyanger, Audun Rørvik.

- Sammen med Terje Fjæren og Tore Ytredal startet jeg et prosjekt hvor vi ga ekstratrening to morgener i uken til seks gutter og seks jenter. Even var spesielt ivrig, og la i tillegg ned en hel masse ekstratrening selv, han hadde en voldsom treningsiver , skryter gamletreneren overfor Aftenposten.no.

Rørvik er derfor ikke overrasket over at Hovland for tiden er blant landets mest omtalte fotballspillere.

- Han er stor og sterk, og utmerket seg tidlig.

— Even hadde et voldsomt fokus på å bli bedre, og bestemte seg tidlig for at han skulle bli noe. Spesielt da det var tester, var han veldig fokusert på å vinne disse.

Bratseth-parallell

Og selv om Hovland allerede har nådd langt, er gamletreneren overbevist om at han kan nå mye lenger. Faktisk ser han det samme i Sogndals 22-åring som han så i en av Norges beste stoppere gjennom tidene.

- Even minner meg litt om Rune Bratseth.

— Både når det gjelder holdninger og som ledertype, men kanskje spesielt i spillerstilen. Begge liker å gå fremover på banen, og kan bruke begge bena, sier Rørvik – og er kjapp med å legge til at han tror Hovland snart blir å finne i en utenlandsk klubb, akkurat som Bratseth.

Hovedpersonen legger heller ikke skjul på at det er målet.

- Selvsagt, og Premier League er drømmen.

- Men å dra en sammenligning mellom Bratseth og meg synes jeg er litt tidlig , sier 22-åringen lett beskjemmet.

Fornøyd med ”debuten”

Even Hovland gjennomførte torsdag sin første treningsøkt med A-landslaget noensinne, og var selv fornøyd med innsatsen etter treningen på Nadderud.

- Jeg var litt nervøs og spent, men føler vel at det gikk greit.

— Dette er i alle fall første skritt mot noe større, sier en ambisiøs Even Hovland til Aftenposten.no.

Sogndal-spilleren har også gjort sine saker bra i de påfølgende treningene, men sjansen fra start mot Kypros ser han ikke ut til å få. Kjetil Wæhler er utpekt til kaptein, mens Vadim Demidov ventelig tar den andre stopperplassen i Brede Hangelands fravær.