ST. LEON-ROT (Aftenposten): «Jeg trodde ikke noen kunne overgå Diego Costa i usportslighet denne weekenden, men Suzann Pettersen greide det nettopp».

Slik uttrykker Andy Dunn seg på Twitter, og han er ingen hvem som helst: Spaltist i Sunday Mirror og formann i den engelske foreningen for fotballskribenter.

Også andre er opprørt over Tutta etter at Alison Lee plukket opp ballen på det 17. hullet fordi putten var så kort at hun trodde hun ville få den. I stedet sa Oslo-jenta fra til dommer Dan Masell at hun aldri hadde gitt den bort. Deretter fikk Lee beskjed om at hun og Brittany Lincicome hadde tapt hullet fordi Lee ikke hadde satt parputten fra 40 centimeter.

BAKGRUNN:

Mye motbør

Ikke alle tar i like hardt som Dunn, men det er lite støtte for Tutta å hente på Twitter.

«Dette er ikke måten man vinner på i golf. Rett det opp, eller bli vanæret på livstid», skriver TV-personligheten Piers Morgan.

«200 journalister i pressesenteret diskuterer Tutta nå. De er samstemte: Usportslig.», rapporterer Christian Døvle i norskgolf.no

Heller ikke fra alle golfvennene hjemme i Norge ble det sendt middagsinvitasjoner.

«Costa i går. Tutta i dag. Uansett hvor stor og viktig hun er. Dette er rett og slett DÅRLIG sportsmanship», skriver Fredrik C. Kracht, som er kommentator på Viasat.

Det samme er Per Haugsrud som ytrer: «Har sett klippet vedrørende Tutta flere ganger nå, og for meg blir det bare verre og verre».

Tidligere proffspiller Joachim Mikkelsen har denne meningen: «Rødt kort til Tutta fra min side, direkte usportslig og ufint. Banner i tillegg som en sjørøver på live, verdensomspennende TV».

Får også støtte

Sky Sport påpeker at Alison Lee lørdag fikk to advarsler for å ha plukket opp ballen før motstanderne hadde gitt henne putten.

Flere mener at debutanten Lee bare har seg selv å takke. Blant dem er tidligere proffspiller og pro på Losby, John Uppard.

— Lee skulle aldri ha plukket opp ballen. Når hun gjør det, er det kjedelig og synd – men det er ikke Tuttas feil. Jeg ville heller ikke gitt bort en putt på 40 centimeter på det 17. hullet. Kanskje på hull en, to og tre, men ikke når matchen står og vipper på det 17. Det er mange som har misset putter fra 40 centimeter når presset er stort, sier Uppard, og minner om den berømmelige hendelsen med Doug Sanders, som misset en kort putt på det 18.hullet i The Open i 1970 og måtte ta omspill mot Jack Nicklaus. Og tapte.

Også redaktør av golferen.no, Jan E. Espelid, lurer på om det er Tutta som skal ha skylden:

«Fakta: Alison Lee gjorde en feil som hun hadde gjort to ganger før, og det på stillingen AS (all square, det vil si likt). Skal Tutta klandres for å ha tatt henne for det?

Klandrer lederne

Jon Karlsen er sportssjef i Norges Golfforbund. Heller ikke han klandrer Tutta, men retter i stedet kritikken mot lagkaptein Carin Koch og visekaptein Annika Sörenstam.

— Alison Lee tar sin egen putt på ca. 60 cm og må selvfølgelig ta konsekvensen av det. Vi kan ikke utvikle matchspill slik at spillerne selv bestemmer hvilke putter de skal få. Tutta har gjort det eneste rette, og Lee har tabbet seg ut. Synd å se at hendelsen ble fulgt opp av svak coaching og lederskap fra de europeiske kapteinene, mener Karlsen.

Karlsen har forøvrig status som internasjonal putteguru. Han har blant annet hatt den svenske verdensstjernen Henrik Stenson som elev. Også Tutta jobber Karslen med.

Usportslige amerikanere

Det er ikke første gang det har vært kontroverser i Solheim Cup. Amerikanerne vil sikkert ikke bli minnet på hva som skjedde på Loch Lomond i Skottland i 2000. Annika Sörenstam spilte sammen med Janice Moodie og slo et fantastisk bunkerslag rett i koppen. Men i golf er det slik at man skal slå i den avstandsrekkefølgen man ligger. Den som ligger lengst unna slår først. Kelly Roberts, som spilte sammen med Pat Hurst, gikk bort til USA-kaptein Pat Bradley og meldte fra at det ikke hadde vært Sörenstams tur til å slå. Bradley sa fra til Sörenstam at hun måtte slå slaget på nytt. Den svenske jenta tok til tårene - og greide selvfølgelig ikke å gjenta mesterslaget.

I en meningsmåling på golf.se fikk Tutta klar støtte. 186 mente hun gjorde rett, mens 51 mente det motsatte.

Les også:

Amerikansk skam i Ryder Cup

— Amerikanerne bør heller ikke snakke om å være usportslige. Har de glemt at hele laget stormet banen i Ryder Cup i 1999 rett før Olazabal skulle putte på det siste hullet? Spør Uppard.

— Klart det ble upopulært det Tutta gjorde, men det var Lees feil. Du skal aldri plukke opp ballen uten å ha fått aksept fra motstanderen. Litt av bråket kommer nok også fordi USA ønsker å ta Tutta fordi hun er den hun er. Hun sier alltid hva hun mener. Det er ingen regel som sier at 40 centimeter er en «given» putt, sier John Uppard.