Sportsmyndighetene i Kina vil sette et tak for hvor mye penger klubbene kan bruke på overganger.

Leser du fotballrykter om dagen, får du med deg at omtrent hver eneste fotballstjerne kobles til Kina - hvor spillerne angivelig loves astronomiske summer for å spille i landet som enn så lenge ikke har veldig lange fotballtradisjoner.

Om vi ser på herresiden hvertfall.

At Kina henter spillere og betaler godt er ikke noe nytt fenomen. Alex Teixeira ble hentet til Jiangsu for 50 millioner euro allerede i 2015. Men i det siste har flere store navn valgt å bytte beite til Asia.

Ronaldo og Aubameyang

Carlos Tevez har blitt hentet til kinsesise Shanghai Shenhua, hvor han etter rapportene skal tjene svimlende 733 millioner kroner på to år. Tidligere Chelsea-spiller Oscar skal også sitte igjen med cirka fem millioner i ukelønn for å spille fotball i folkerepublikken.

Argentinske Carlos Tevez er blant spillerne som sies å tjene utrolige summer i kinesisk fotball. Foto: Natacha Pisarenko / TT / NTB Scanpix

Med så mye penger kan man lokke til seg det aller ypperste av fotballspillere. Pierre-Emerick Aubameyang ble for noen dager siden linket kraftig til Kina, hvor Borussia Dortmund-spilleren visstnok kunne bli gjenstand for en ny overgangsrekord.

Også Ronaldo har vært kobet til kinesisk fotball, men både hans og Aubameyangs overganger er blitt avfeid som oppspinn.

Lønnstak

At Kina er villig til å bruke mye penger for å få de største stjernene til den kinesiske superligaen, er det ingen tvil om. Det har fått deler av kinesiske myndigheter til å se rødt.

Idrettsmyndighetene i Kina, som blant annet innefatter det kinesiske idrettsforbundet og den kinesiske olympiske komité, vil nå ha et tak på hvor mye kinesiske klubber kan betale i overgangssum og lønninger til spillerne sine.

– Et tak på spillerlønninger og overgangssummer vil bli etablert for å forhindre irasjonelle signeringer, sier en talsmann for myndighetene ifølge Financial Times.

Overpris for utenlandske varer

Blant tiltakene skal være at klubber med mer gjeld enn egenkapital, vil bli kastet ut av ligaen.

Financial Times skriver at den nye regelen nå kommer i kjølvannet av større mistanker mot kinesisk økonomi. Flere kinesiske selskaper er mistenkt for å ha flyttet milliarder av dollar utenlands, for å unngå den svake kinesiske valutaen. Finansanalytikere merker spesielt en tendens til at det betales overpris for utenlandske varer.

Ifølge ESPN skal Shanghai Shenhua ha betalt ni millioner pund for Carlos Tevez, mens andre rapporterer en langt høyere pris.

Det finnes allerede regler for bruken av utenlandske spillere i Kinas øverste liga, som sier at man kan ha kun fire utenlandske spillere på banen til enhver tid.

Oscar ble hyllet av flere hundre fremmøtte på flyplassen i Shanghai søndag. Foto: ALY SONG / X01793

Det er president Xi Jinping i Kina som er den øverste pådriver for at landet hans skal bli en stormakt også innen fotball. De siste årene har presidenten og myndighetene spyttet inn penger med summer lik de som har blitt satt inn for å vinne olympiske gullmedaljer i idretter som stuping og turn, skriver New York Times.

Fem av topp ti i Kina

Samtidig bidrar selskapene som står bak de 16 klubbene i den kinesiske superligaen med store summer.

Ifølge The Guardian er det blant annet for å være på godfot med de kinesiske myndighetene.

Det har ført til at fem av verdens ti best betalte fotballspillere nå spiller i Kina, og ikke i de europeiske storklubbene.

Noe ikke alle er like imponert over her i Europa. Som for eksempel Chelsea-trener Antonio Conte:

– Det kinesiske markedet er en fare for alle. Ikke bare for Chelsea, men for alle klubber i verden.

– Eneste grunnen er pengene

Fotball er fortsatt et stykke unna å engasjere den gjengse kineser, men ifølge tyske DW har den øverste ligaen 24.000 tilskuere i snitt på kampene, og tv-rettighetene genererte 1,2 milliarder euro i 2016.

– De kinesiske lagene har lokket mange utenlandske spillere og trenere til ligaen, men de blir sjelden i mer enn én sesong. De signerer treårskontrakter, men blir bare i ett år. Så venter de på et nytt overgangsvindu mens de tjener pengene sine, har sportsdirektør i Shangai SIPG, Wu Jingui, uttalt

Dermed er det også rapportert at Boca Juniors blir nødt til å betale tilbake en betydelig del av overgangssummen de får for Carlos Tevez, om den tidligere Manchester United-spilleren skulle velge å avbryte Kina-eventyret etter én sesong.

Så spørs det om det er det som skal til for å få stjernene til å bli.

– Den eneste grunnen til at utenlandske spillere kommer til denne ligaen, er for å tjene penger. Når en spiller ikke ser en framtid i Europa, så går han til Kina, sier sportsjournalist Shen Lei i avisen Wenhui, ifølge DW.