Kombinertutøverne sliter i tung motbakke. Fire ganger denne sesongen er konkurranser blitt avlyst, utsatt og flyttet.

Sesongåpningen i finske Ruka 29. november blåste bort. Mens konkurransene i tyske Klingenthal helgen 2.-3. januar, og den påfølgende helgen i Schonach sør i Tyskland, måtte avlyses og flyttes grunnet snømangel. Konkurransen i franske Chaux-Neuve denne helgen ble flyttet til neste helg også fordi det manglet snø.

Kun to konkurransehelger er blitt arrangert. Det var på Lillehammer og i Ramsau.

Mindre ressurser

I denne ukens utgave av Aftenpodden Sport uttrykte tidligere kombinertsjef i Norge, Jan-Erik Aalbu, bekymring.

— Det er krise for kombinertutøverne om de ikke får konkurrere. Vi har et så bra lag på gang, så dette er bare synd og leit. Det er så viktig for kombinertsporten å være i bildet og være tilstede, spesielt de gangene hvor det er samme sted som hopp og langrenn som i Kuusamo. Det er litt mindre ressurser enn i for eksempel hopp. Hoppuka ville aldri blitt avlyst. Selv om de så måtte kjøre inn snø fra Nord-Korea. Det er lettere å avlyse et kombinertrenn, sier Aalbu.

Populært i Tyskland

Han satt som sjef for kombinertgutta fra 1998 til 2000, og hadde stor suksess. Blant annet ble det to gull (Bjarte Engen Vik) og ett sølv (lagkonkurransen) under VM i Ramsau i 1999. Norge har lange og stolte tradisjoner i kombinert, og Magnus Krog leder verdenscupen denne sesongen. En sesong som i beste fall har vært kronglete.

— Jeg ser et faremoment for sporten nå. Det har nok vært mye møter for Lasse Ottesen (norsk kombinertsjef i Det internasjonale skiforbundet, red.anm.) nå. Det er forferdelig for sporten det som skjer. Hvis jeg husker rett, så fortalte Lasse meg at en rapport fra FIS viser at 15 nasjoner sendte hopping direkte, ti nasjoner sendte kombinert direkte, mens tre-fire sendte langrenn direkte på TV. Og årets idrettsutøver i Tyskland i fjor var en kombinertutøver. Det er en stor og populær idrett i Tyskland. De må vi ha med oss. Men da må gutta få konkurrere, sier Aalbu.

Jørgen Graabak ble beste nordmann på sjuende plass under verdenscupen i kombinert på Lillehammer før jul. Foto: NTB scanpix

Utøverne selv er frustrerte. I et blogginnlegg skriver olympisk mester fra Sotsji i 2014, Jørgen Graabak, dette:— 3 av 5 World Cup- helger så langt har endt med avlysning, én utsatt og usikker. En trist situasjon for alle involverte, utøvere, støtteapparat, sponsorer og sist men ikke minst de millionene av mennesker som følger med på TV-skjermen hver helg. Blant dem mange med kombinertrennene lørdag og søndag som ukas høydepunkt.

FIS-sjefen forstår frustrasjonen

Lasse Ottesen forstår bekymringene og frustrasjonen. Men lover bedring.

— Det har vært altfor mye avlysninger og utsettelser og flyttinger av konkurranser i begynnelsen av 2016. Men vi får inderlig håpe at konkurransen i Chaux-Neuve går som planlagt neste helg. Det har kommet litt natursnø, det er kaldt, og det er mulig å sette i gang å produsere snø, sier Ottesen til Aftenposten.

FIS´ renndirektør for kombinert, Lasse Ottesen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

— Dette er en situasjon vi absolutt ikke kan havne i så veldig ofte. Vi har ekstremt gode TV-tall i Tyskland og Østerrike, det samme i Norge – når vi er på TV. Men er vi på TV kun en til to ganger i måneden, da blir vi borte i det store idrettsbildet. Det kan vi ikke tillate.

Har fått kjeft

Det er været i Mellom-Europa på nyåret som har skapt utfordringer. Når man da ikke fant reservearenaer, ble det avlysninger og flytting.

Fra neste helg og frem til 5. mars er det planlagt 18 verdenscupkonkurranser i kombinert. Det blir hektisk for utøverne, med andre ord.

Konkurransen i Schonach er flyttet til mars, det jobbes med å gjøre det samme med Klingenthal-avlysningen, mens både Trondheim og finske Lahti tar på seg ekstra renn for å komme i mål.

- Har du fått mye kjeft etter det som har skjedd?

— Jeg har fått litt. Men jeg har prøvd å forklare meg internt, for utøvere og trenere som ikke helt forstår at vi ikke kan flytte et renn dit, eller til Norge hvor det er snø, og så videre. Kjeften er blitt mer konstruktiv etter at jeg har forklart prosessene rundt det. Men vi er nødt til å sette i verk noen tiltak for neste år og årene som kommer. For eksempel en snøgaranti. Det står ikke i noe regelverk i dag, sier Ottesen.

Krever mye snø og er kostbart

Han forklarer at der hvor et hopprenn krever rundt 4000-5000 kubikk med snø for å ha bakken i god nok stand, må kombinertsporten ha det dobbelte. De skal også ha snø nok til en skiløype i tillegg. Derfor er kostnadene også større. Og når inntektene ikke er på linje med hoppsporten, da kommer utfordringene.

— Vi håper at når vi kommer i gang med konkurransene igjen, så blir det fokuset for alle og så kan vi forhåpentligvis se tilbake på en bra sesong når vi kommer til mars, sier kombinertsjefen.

Magnus Krog leder verdenscupen etter sesongens fire første konkurranser fordelt på to helger er blitt arrangert.

Hør Aalbu diskutere kombinertsporten i Aftenpodden Sport her: