Vålerenga – Storhamar 2-1:

JORDAL AMFI (aftenposten.no): Vålerenga er klare for NM-finalen i ishockey etter seieren over Storhamar på Jordal Amfi. Det måtte syv semifinalekamper til å for å skille de to lagene. Men foran et fullsatt Jordal Amfi var det Espen «Shampo» Knutsens menn som trakk det lengste strået.

I finalen møter de Stavanger som slo Lillehammer i den andre semifinalen – også den gikk til en syvende kamp.

Dermed blir det reprise på fjorårets NM-finale, der VIF og Oilers vartet opp med seks fantastiske finalekamper. Snorre Hallem sikret siddisene «bøtta» i den sjette kampen.

Det ble en tett og jevn affære på Jordal. Vålerenga vant de tre første semifinalene, før Storhamar slo sterkt tilbake og utlignet til 3-3 i kamper.

Begge lag misbrukte sine sjanser i overtall, spesielt Vålerenga, men da Jonte Berg sendte Oslo-laget foran på tampen av 2. periode, fikk VIF målet de jaktet. Men Storhamar hadde også lyst på NM-finale. Pål Johnsen utlignet for gjesten, og kampen var igjen helt åpen.

Men 13 minutter ut i 3. periode avgjorde Erik Follestad Johansen.

Skuddet fra blålinjen suste inn i mål. Storhamars keeper Tommy Johansen kunne lite gjøre med skuddet. Til det var trafikken foran ham for stor.

Storhamar tok ut keeper i jakten på utligningen, men Vålerenga red av stormen.

Dermed blir det ny kamp i Jordal Amfi fredag. Da kommer Stavanger Oilers på besøk. Da begynner kampen om NM-gullet.

Slik var kampen:

1. periode:

Et fullsatt Jordal Amfi var pyntet med blått, rødt, gult og blått og bød på hockeyfest da de to gamle erkerivalene møttes til syvende og siste NM-semifinale.

Vålerenga tok tak i kampen direkte. Espen Knutsens VIF la press på Rune Gulliksens lag umiddelbart og fikk betalt i form av overtallsspill allerede etter halvannet minutts spills. Hjemmelaget kom til noen farligheter, men Storhamar red greit av undertallet.

Gjestene, som hadde nesten hele svingen bak mål med egne supportere i ryggen, kom mer med etter halvspilt 1. periode. Da hadde Vålerengas åpningstrøkk lagt seg noe.

Begge lag fikk også sine sjanser, men det tok nesten et kvarter før Storhamar kom til en skikkelig avslutning. Men som ellers i sluttspillet var VIF-keeper Steffen Søberg bra med.

1. periode ble aldri noen velspilt periode, men nerven lå der hele veien.

Fire minutter før periodeslutt mistet Storhamar en av sine viktigste offensive spillere. Fredrik Lystad Jacobsen sendte VIFs Rasmus Juell i vantet med en takling bakfra. Dermed ble han sendt i garderoben med fem minutters utvisning + videodømming.

Dermed fikk hjemmelaget muligheten i overtall i fem minutter. Storhamar var på gyngende grunn flere ganger, men keeper Tommy Johansen holdt gjestene inne i matchen med flere gode redninger. I tillegg var backene flinke til å kaste motspillere unna egen burvokter.

Vålerenga klarte ikke å benytte seg overtallsspillet. Det skal Storhamar prise seg lykkelige for.

Dermed sto det 0-0 på resultattavlen etter de første 20 minuttene. Skuddstatistikk: 11-2. 2. periode:

VIF åpnet 2. periode i overtall, men også denne gang ebbet det ut uten VIF-scoring. Storhamar fikk en langt bedre start på midtperioden enn den første. Men presisjonen varierte fryktelig i begge lag. Gjestene fikk for første gang snurr på Vålerenga da laget fikk sjansen i overtall. Men pucken ville ikke inn.

Nå åpnet det seg mer på Jordal.

Høyere tempo, mer skøytegåing og flere folk som bidro i motstanderens sone gjorde at underholdningsverdien steg og spillet bølget. Men Storhamars keeper Tommy Johansen fortsatte å spikre igjen buret. Sondre Olden fikk en dobbeltsjanse 11 minutter ut i perioden, men Johansen reddet mesterlig.

I andre enden fikk Steffen Søberg i VIF-buret nok å tygge på han også. Men pucken virket vaksinert.

Helt til Jonte Berg fikk stå alene foran Storhamars keeper. Jesper Hoel fikk kranglet frem pucken, og da satte svensken gummiskiva kontant i nettet, og 1-0 til hjemmelaget. Da var det spilt drøyt 17 minutter av 2. periode.

«Stille i fjøset», sang Klanen og pekte mot Storhamar-svingen.

Resultatet sto seg perioden ut.

3. periode:

Storhamar måtte ha mål, og gikk ut i hundre. Laget la press på Vålerenga rett fra dropp, og Alexander Bonsaksen pådro seg to minutters utvisning. Det ga gjestene sjansen til å utligne. Først avverget VIF-keeper Steffen Søberg det som så ut som en sikker scoring. Men Pål Johnsen, Storhamars veteran, som virkelig har våknet til liv igjen i semifinaleserien, ville det annerledes. Han fikk pucken foran VIFs mål og satte den opp i krysset og 1-1. Da var det spilt fem minutter av 3. periode.

De to lags keepere leverte hver sin praktkamp. Og de hadde mye å gjøre.

Men etter hvert som 3. periode tikket avgårde, ble det tatt færre sjanser i begge lag.

Men 13 minutter ut i perioden satt den igjen for Vålerenga. Backen Erik Follestad Johansen la i vei et håndleddsskudd fra blålinjen. Storhamar-keeper Tommy Johansen var dekket og så ingenting. Dermed smatt pucken inn i hjørnet.