Slik feiret Lewis Hamilton seieren i Kina. - Dette er kvinnefiendtlighet, sier norsk professor. Slik feiret Lewis Hamilton seieren i Kina. - Dette er kvinnefiendtlighet, sier norsk professor. Foto: Mark Schiefelbein, AP

– Dette er å vise null respekt for damer. Det er kvinnefiendtlighet

Formel 1-stjernen kalles «en skam for Storbritannia».

Lewis Hamilton lekte med konkurrentene i Kinas Grand Prix og vant søndagens VM-runde i formel 1. Det var den regjerende verdensmesteren 35. seier totalt i formel 1 og 30-åringens fjerde totalt i Shanghai.

På podiet feiret vinneren – som vanlig – med å sprute champagne. Ikke mot tilskuerne eller konkurrenter, men rett i fleisen på en av podiumdamene.

Champagnesprutingen skaper overskrifter verden over.

– En skam for Storbritannia, skrives det på Twitter.

– Han bør be om unnskyldning, krever den engelske kvinnerettsorganisasjonen Object.

– Kvinnefiendtlig

Når vi ringer den norske professoren Gerd von der Lippe, blir hun opprørt. Hun har doktorgrad i idrettssosiologi og idrettshistorie.

– Dette er å vise null respekt for damer. Det er kvinnefiendtlighet, sier von der Lippe.

Idrettsprofessor og feminist Gerd von der Lippe. Foto: NTB Scanpix

Professoren mener det hadde vært noe annet om Hamilton hadde vært 21-22 år og dette var første gangen han hadde sprutet ned en podiumdame. Men briten er 30 år og har svin på skogen fra tidligere.– Hadde han vært yngre og det skjedde for første gang, kunne man kanskje ha sett på det som en dum guttestrek. Men han har passert 30 og det gjentar seg. Da holder det bare ikke. Dette sier litt om det miljøet han er i og holdningene som finnes der. Ellers hadde han ikke gjort det, sier von der Lippe.

Hun mener at podiumdamen går inn i en uheldig og fornedrende statistrolle.

– Kvinnene blir tilskuere til det han gjør i en sport som tradisjonelt er en gutta boys-idrett med fart, spenning og dristighet, sier von der Lippe.

Nominert til hederspris

Lewis Hamilton ble verdensmester i formel 1 i 2008 og i fjor. Han kjører nå for Mercedes. Briten er i likhet med Marit Bjørgen nominert til en av verdens største utmerkelser, The Laureus World Sports Awards, som deles ut i Shanghai onsdag.

Kvinnerettsorganisasjonen Object håper neppe at Hamilton står på podiet som vinner igjen.

– Bildene viser ikke bare at kvinnen blir nedsprutet, men at champagnen veldig bevisst sprutes direkte i ansiktet på henne. Det ser ikke ut som om hun liker det, sier Object-leder Roz Hardie til Daily Mail.

– Lewis Hamilton bør be om unnskyldning for sin oppførsel og tenke over hvordan han oppfører seg i fremtiden, fortsetter Hardie, som mener at kvinner ofte ses på som sex-objekter i motorsporten.

Det er altså ikke første gang den godeste Lewis gjør dette. I Spania forrige sesong ble en spansk podiumvertinne målskive for champagnen.