I alle år benektet Bjarne Riis at han hadde dopet seg på veien mot sine sykkeltriumfer, deriblant sammenlagtseieren i Tour de France i 1996. Så innrømmet han at det var en løgn.

Deretter hevdet Riis at han jobbet for et dopingfritt miljø i rollen som sportsdirektør i Team CSC (senere Tinkoff-Saxo). Så innrømmet han at også det var en løgn.

Etter at Anti Doping Danmark hadde publisert en rapport der han kom svært dårlig ut tidligere i juni, sa Riis det nok mange tenkte:

— Akkurat nå er ikke min troverdighet spesielt stor, og det er jeg helt klar over, sa Riis til dansk TV2. Bare en uke etter den siste innrømmelsen har imidlertid Riis fått en ny jobb, i nettopp dansk TV2. Kanalen bekrefter nemlig i en pressemelding at Riis skal jobbe som ekspert under Tour de France-sendingene. Under deler av rittet skal Riis sitte i studio i Danmark.

Norske sykkeleksperter som Aftenposten har vært i kontakt med, mener det aldri kunne skjedd i Norge.

— Hvem sier at snyteri ikke betaler seg?

Ekspertrollen skaper reaksjoner.

«Hvem sier at snyteri ikke betaler seg?», skriver den danske journalisten Allan Christensen på sin Twitter-konto.

En annen Twitter-bruker kaller Riis' rolle «en ren skandale», mens en tredje kommer med følgende oppfordring til kanalen: «Ta ansvar, egoister!».

John Jäger, Tour de France-redaktør i dansk TV2, forklarer valget av Riis overfor avisen Ekstra Bladet.

— Jeg velger folk ut i fra om de vet noe om det de snakker om og at de forhåpentlig kan få flere folk til å se på programmene, sier Jäger.

— Forbundet med skam i Norge

Ikke alle vil imidlertid reagere like sterkt i Danmark, spår norske sykkeleksperter, som mener avgjørelsen vitner om kulturforskjeller mellom Norge og Danmark.

— I Norge ville det ikke skjedd, sier Mads Kaggestad, som skal dekke rittet i rollen som TV 2-ekspert, til Aftenposten.

Sykkelekspert i TV 2, Mads Kaggestad. Foto: NTB scanpix

— Hvorfor ikke?- Doping er forbundet med så stor skam i Norge, sier Kaggestad, som mener det er annerledes i Danmark.

— Det sier noe om statusen til Bjarne Riis, selv om han har innrømmet doping. Han gjorde noe med det danske folk da han vant Tour de France i 1996. Han vekker såpass gode minner hos det danske folk, at de kanskje har lett for å se gjennom fingrene på at han var dopet, fortsetter den tidligere proffrytteren.

Norsk TV 2 er klokkeklare

Dag Erik Pedersen, som selv har flere etappeseiere fra storrittet Giro d'Italia, peker også på kulturforskjeller.

— Jeg tviler på at det kunne skjedd i Norge. Nordmenn er mer opptatt av etikk og moral i en sånn sammenheng, det ville jeg hvert fall trodd, sier Pedersen, som selv skal kommentere rittet for NRK Radio.

NRK-profilen Dag Erik Pedersen. Foto: NTB SCANPIX

Christine Espeland, prosjektleder for Tour de France-sendingene til norske TV 2, er klokkeklar når spurt om Riis kunne vært brukt i deres reaksjon, tatt dopinginnrømmelsene i betraktning.— Svaret fra oss er et klart nei, sier Espeland, før hun legger til at ekspertene i hennes egen kanal har tatt et aktivt standpunkt mot doping.

- Riis kan bidra til god TV

At Bjarne Riis skal jobbe som ekspert er langt fra banebrytende i internasjonal sykkelsport. Richard Virenque og Laurent Jalabert, som begge har blitt avslørt dom dopere, har jobbet for fransk TV.

I tillegg har Frankie Andreu, som har innrømmet å ha dopet seg da han var lagkamerat med Lance Armstrong, jobbet for amerikansk TV.

Richard Virenque dopet seg i sin aktive karrière, og har senere jobbet for fransk TV. Foto: AP

Riis' kompetanse som ekspert er sentral i argumentasjonen til John Jäger i dansk TV2.— Det var vel to vurderinger. Jeg har interesse av å lage god TV og ha så mange seere som mulig, og derfor vil jeg gi dem det de vil ha. Det mener jeg at Bjarne Riis kan bidra til, sier Jäger.

— Han vet hva han snakker om, og han kan få folk til å skjønne mer av sykkelrittet. Derfor har jeg ingen motforestillinger i forhold til det, fortsetter han.

- Jeg skjønner valget

Dag Erik Pedersen ser heller ikke bort i fra at Riis kan fungere godt i en ekspertrolle.

— Jeg skjønner valget, sier Dag Erik Pedersen.

— På en måte er det jo et slags «scoop», men jeg vet ikke om dette er et forsøk fra Riis på å fremstå folkelig og angrende.

— I Danmark har man en ganske spesiell kultur for sykkel. Han har jo stått frem og innrømmet doping, men han kan fortsatt være kompetent som ekspert. I Danmark oppleves det nok som rimelig eksklusivt å få en person som har vært så stillegående i mediene, og aldri slått på noen store trommer, i tale, sier Pedersen.

Mads Kaggestad trekker frem Riis' troverdighet som et problem.

— Det er jo bevist at han er en løgner, og sier jo selv at han ikke har mye troverdighet igjen. Å drive med journalistikk handler veldig mye om troverdighet, sier Kaggestad.

- Kan ikke gjøre noe med fortiden

Det er uvisst hvordan dansker flest vil reagere på å se Riis på TV-skjermen senere denne måneden.

I Norge ville det, som ekspertene Aftenposten har vært i kontakt antyder, vekket oppsikt dersom Steffen Kjærgaard jobbet som sykkelekspert.

Men bør nordmenn bli bedre på å tilgi angrende syndere?

På en pressekonferanse i oktober 2012 innrømmet Steffen Kjærgaard dopingbruk. Foto: NTB SCANPIX

— Det er opplagte kulturforskjeller på i hvilken grad man dømmer folk. Det er viktig å ikke sparke beina fullstendig under de som blir avslørt. Hvis man behandler også de som innrømmer doping med respekt, nyanserer man bilde. Hvis ikke, legger man et veldig lokk på problemet, sier Kaggestad.Dag Erik Pedersen oppfordrer også til å se fremover.

— Fortiden kan ingen gjør noe med, selv ikke Bjarne Riis og TV2. Det er det man står for i dag som teller, sier Pedersen.

Tour de France starter med en prologetappe i Utrecht 4. juli.