BUDAPEST (aftenposten.no): En vanvittig stålkonstruksjon henger over de nesten 24000 setene på Groupama Arena i Pest-delen av den ungarske hovedstaden.

Det er her det kan skje. En 15 år lang mesterskapstørke kan endelig være over for Norge.

Hjemmepublikum har ventet enda lenger. For første gang siden 1986 kan den gamle fotballstormakten ta seg til et mesterskap. Minnene om Ferenc Puskas og «Mighty Magyars» som var verdens beste lag på 50-tallet begynner å bli veldig fjerne.

LES MER OM LANDSLAGET FØR KVELDENS VIKTIGE KAMP:

En fullpakket arena kommer til å gjøre alt de kan for å hjelpe dagens grå og litt aldrende utgave av et landslag til EM.

Det er kun en rødkledd gjeng fra langt der nord som står i veien. Etter 1-0-seier i første møte i Oslo er håpet sterkere enn på flere tiår for ungarerne. Det norske laget kommer til å få servert en heksegryte med kruttsterk gulasj fra klokken 20.45.

KAMPKLARE: Valon Berisha (f.h.), Veton Berisha, Even Hovland, Jo Inge Berget, Martin Linnes, Markus Henriksen, Alexander Toft Søderlund, Stefan Strandberg og Stefan Johansen under treningen lørdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

— Jeg forventer at de går ut i hundre og prøver å få publikum med seg. De vil vel hente de prosentene de kan få. Om de får et entusiastisk publikum i ryggen så har det selvfølgelig mye å si. Men etter at kampen har satt seg tror jeg vi vil dominere banespillet, sier Rosenborg-angriper Pål André Helland til Aftenposten under lørdagens pressetreff påElizabeth Park, femstjernershotellet som spillerne er innkvartert påmens de lader opp til den viktigste landskampen på mange, mange år.

Elsker at publikum hater ham

Han elsker slike anledninger. Anledninger hvor responsen fra tribunene er intens og umiddelbar. Det er slike øyeblikk han har trent for hele livet.

— Det er jo dette du har sett for deg, da må du bare benytte muligheten til å leve ut drømmen.

Helland er en spiller som elsker både når 25000 på tribunen elsker ham, og når 25000 der oppe hater ham. Bare det er trøkk og litt liv så er han strålende fornøyd. Nå har han muligheten til å stilne dem. Han elsker tanken.

På torsdag fikk han fem minutter på Ullevaal som innbytter. Det endte med en heading i tverrliggeren og millimeter fra å bli den store norske helten.

-Jeg fikk nå vist at jeg er i bedre for enn hva mange trodde. Jeg er klar til å bidra igjen, enten det er fra start eller fra benk, sier han.

Høgmo vil ha mål med et smil

Per-Mathias Høgmo holdt som vanlig kortene tett til brystet da han hadde sitt møte med pressen lørdag kveld.

Men humøret til landslagssjefen var det ingenting å si på. Norges Fotballforbund hadde ikke tatt seg bryet med å stille med tolk, noe som gjorde at ungarske journalister noe fortvilet måtte innse at her var det ikke mye å hente.

Ved et par anledninger tok imidlertid Høgmo selv jobben.

-Jeg sa at vi har trent på å score mål, 20 timer med bare skudd, spøkte han da en skrivende ungarer ba om å få oversatt en smått filosofisk utlegging om hvordan Norge skal få ballen i mål. Han hadde sagt til spillerne at han ikke ser dem som de er, men sånn som de kan bli. Utvikling er det viktigste, ifølge Høgmo.

-Neida, spøk til side. Vi skal score mål, og vi skal gjøre det med et smil, fulgte Høgmo opp egen vits med, og satte opp et veldig bredt eksempel på hvordan et smil kan være.

For det var det budskapet hans hadde vært, sa han. Han vil ha mål med smil.

Ikke noe å være redd for

De norske spillerne virket ikke særlig bekymret for at et tettpakket og intenst stadion skal bli for mye å håndtere.

-Det blir sikkert mye lyd, men det er jeg vant med. Det tenker jeg ikke noe på. Jeg later bare på som at de skriker for oss, og ikke mot oss, sier Omar Elabdellaoui.

-Det blir fint, det er bare artig, forsikrer Tom Høgli.

Så da er det bare å gi gass. Score minst ett mål mer enn ungarerne. Og gjøre det med et smil.

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.