— Dette er idiotisk. Det kommer til å bli et helt annet spill. Det vil bli som beachhåndball i hall. I min verden er dette korttenkt og hjernedødt. Hvorfor endre noe som ikke er ødelagt, utbasunerer Norges nye håndballyndling.

Grunnen til at han reagerer så skarpt er innføringen av en ny håndballregel fra 1. juli. Da skal det bli mulig å bytte inn en syvende utespiller, som kan spille angrep uten å ha på seg keepertrøye.

Dermed vil man kunne bytte ut igjen den spilleren som er nærmest benken når laget skal omstille til forsvar igjen.

- Konstant overtall

Det står i kontrast til dagens regelverk, der den ekstra utespilleren må ha på seg keepertrøye – og dermed også være den som må byttes ut for å få inn målvakten igjen.

«I dag har ikke den ekstra spilleren med vest kunnet angripe med full styrke, og det har vært et konstant risikoprosjekt å ta ut målvakten. «Vest-spilleren» har ofte vært en som setter i gang et angrep eller løper en overgang for raskt å pile til benken igjen. Endringen som nå kommer gjør at den syvende spilleren kan spille med full styrke, og at det angripende laget derfor konstant kan spille i overtall.»

Slik forklarer TV 2s håndballekspert Randi Gustad de praktiske konsekvensene av regelendringene i blogginnlegget «Danskene er i harnisk, og håndballhjertet mitt blør» .

Tror små spillere forsvinner

Og Sander Sagosen, som i januar kom på allstarlaget i EM i Polen, mener at spillet endres radikalt som følge av regelforandringen.

— Vi kommer til å miste mange faser av spillet. Mann mot mann-spillet forsvinner helt. Det vil være permanent overtallsspill, og da vil offensive forsvar forsvinne helt fordi det vil bli umulig å dekke opp i forsvar. Endringen gagner store og sterke spillere, sier han, og kommer med følgende påstand:

— Det blir i hvert fall slutt på bakspillere under 1,80. I Danmark er det opprør mot det som skjer , men foreløpig har det vært relativt stille i Norge.

Kolstad-trener Stian Gomo mener regelendringen er ødeleggende for håndballen som produkt.

— Noe av sjarmen med håndball er å skape rom til sidemannen, ta dueller én mot én og skape overtall i angrepsspillet. Nå vil man alltid være i overtall, og det utelukker en del spillertyper. Dette er veldig ødeleggende for spillere som er sterke én mot én, som Steffen Stegavik og Kristoffer Østmo. Det er dét som stikker mest. Hvilke typer dette går ut over, sier han.

- En «pissregel»

Også Gomo tror offensive forsvarsoppstillinger vil bli utradert.

— Det vil være selvmord å spille utgruppert forsvar. Vi vil få to linjespillere å forholde oss til, og da vil vi i Kolstad stå paddeflatt i 6-0. Det blir et større fokus på hvor vi kan akseptere å få avslutninger fra, i stedet for motspill mot angrepsspill. De taktiske forberedelsene blir mye enklere, men sporten også mye kjedeligere å drive med, sier Kolstad-treneren.

KRITISK: Kolstad-trener Stian Gomo legger ikke noe i mellom i sin omtale av den nye regelen. Foto: Morten Antonsen

Og følger opp:

— Det er en «pissregel». Det dreper produktet, og jeg ser ikke noe fornuft med det. Jeg har enda til gode å høre noen snakke positivt om regelen, bortsett fra IHF (Det internasjonale håndballforbundet, som står bak endringen).

Våger ikke la være

Som trener har han ansvar for å levere resultater. Derfor ser ikke Gomo at han selv kan unngå å bruke en syvende utespiller om andre lag også gjør det.

— Men det vil være med en kjempebismak. Det beste er om alle trenere går høyt ut og sier at vi boikotter regelen. Det er vanskelig om bare Kolstad gjør det, og ikke de andre, sier han.

Regelen skal gjelde fra 1. juli, noe som betyr at den vil gjelde under OL i Rio. Men selv om det er en god stund siden den ble vedtatt er det først nå Kolstad-trener Gomo og Sander Sagosen begynner å bli bekymret.

For:

— Vi har alle trodd at det ikke blir noe av – at det blir for dumt. Nå er jeg sjokkert og overrasket over at den faktisk blir tatt i bruk, sier Gomo.