Bundesliga er stadig den av de store europeiske ligaene der flest nordmenn spiller. I år som i fjor har vi seks nordmenn i den tyske eliteserien ved sesongstart, i det ligaen sparkes i gang med storoppgjøret mellom Bayern München og Wolfsburg fredag klokken 20.30. Denne sesongen har imidlertid to av nordmennene som startet forrige sesong i det gjeveste, tyske selskap forsvunnet fra Bundesliga: Vegard Hedenstad lånes fra Freiburg til Eintracht Braunschweig, mens Omar Elabdellaoui er solgt til Olympiakos fra nettopp Braunschweig.

Bård Finne og Köln har rykket opp fra nivå to, mens Rune Jarstein signerte for Hertha Berlin i vinter. De to slutter seg til de fire andre norske innslagene i Bundesliga, nemlig Per Ciljan Skjelbred (Hamburg), Mohammed Abdellaoue (Stuttgart), Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach) og Tarik Elyounoussi (Hoffenheim).

Forrige sesong slet flesteparten av nordmennene med spilletid. Vi har snakket med Eurosport-kommentator Eivind Bisgaard Sundet for å finne ut om mulighetene for at nordmennene vil sette sitt preg på den tyske eliteserien denne sesongen.

Mohammed Abdellaoue

sz94422c.jpg Foto: AP

Alder: 28Posisjon: Spiss

Klubb: Stuttgart (15. plass i ligaen forrige sesong, av 18 lag)

I klubben siden: juni 2013

Spilletid i ligaen forrige sesong: 12 kamper (7 fra start, 5 som innbytter), 1 scoring

— Da Moa gikk fra Hannover til Stuttgart, var det et steg opp, en større klubb. Men Stuttgart hadde jo en fryktelig sesong i fjor, og Moa havnet lenger og lenger bak i køen der. Nå har Stuttgart byttet trener igjen (og ansatt Armin Veh, journ. anm.). Dermed har han hatt fire forskjellige trenere i klubben. Moa hadde nok byttet klubb dersom han ikke ble skadet i sommer (kneskade, journ. anm.). Det har vært snakk om at han mister de to første månedene av sesongen, sier Bisgaard Sundet.

- Hvordan er Moas muligheter for spilletid når han blir skadefri?

— Det er vanskelig å si nå som Stuttgart har byttet trener. Vedad Ibisevic er det klare førstevalget. I tilllegg er Timo Werner, det største spisstalentet i Tyskland, i klubben. De har hvert fall solgt Cacau, som spilte en del forrige sesong. Så der har de solgt unna en Moa-konkurrent. Men Moa skal uansett få slite med å få spilletid.

Tarik Elyounoussi

imago17172727h.jpg Foto: DIGITALSPORT

Alder: 26Posisjon: Spiss/ving

Klubb: Hoffenheim (9. plass forrige sesong)

I klubben siden: juni 2013

Spilletid i ligaen forrige sesong: 21 kamper (13 fra start, 8 som innnbytter), 0 scoringer

— Tarik hadde en helt grei debutsesong i Bundesliga. Han spiller for et som har veldig mange bra offensive spillere, og han passer egentlig godt inn der. Han er rask, løpsterk og bevegelig. Forrige sesong fikk han mindre spilletid på våren, noe som ble begrunnet med at han var sliten, siden han spilte en halv sesong i Norge før seriestarten i Tyskland. I sommer har han startet godt opp igjen. Han scoret i cupen, og han får spilletid. Det handler bare om å ta vare på sjansene han får, han vil få muligheter, sier Bisgaard Sundet.

Bård Finne

imago16354138h.jpg Foto: DIGITALSPORT

Alder: 19Posisjon: Spiss

Klubb: Köln (1. plass på nivå to forrige sesong)

I klubben siden: januar 2014

Spilletid i ligaen forrige sesong (på nivå to): 11 kamper (3 fra start, 8 som innbytter), 1 scoring

— I de kampene jeg så han i fjor spilte han bra, og han kom til mange sjanser. Jeg ser for meg at han vil få samme type rolle som forrige sesong, nemlig å komme innpå mot slutten. Han kan få en Solskjær-rolle, selv om det er i en annen målestokk. Han vil bli en viktig spiller, men fra benken.

- Er Köln gode nok til å overleve i Bundesliga?

— Jeg har troen på Köln. De slapp inn veldig få mål forrige sesong (20 på 34 kamper, journ. anm.). De har en god stamme i laget, og de har ikke mistet folk, men snarere forsterket. Det er også mer ro i klubben enn da Solbakken var der (som trener i 2011-2012, journ. anm.). Jeg tror de havner midt på tabellen, sier Bisgaard Sundet.

Rune Jarstein

Rune Jarstein har hatt et halvt år med benkesliting. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Alder: 29Posisjon: Keeper

Klubb: Hertha Berlin (11. plass forrige sesong)

I klubben siden: desember 2013

Spilletid i ligaen forrige sesong: 1 kamp fra start, 0 som innbytter

— Han ble hentet inn for å kjempe om førstelagsplassen fra og med i sommer. Klubbledelsen gjorde det klart at han skulle få et halvt år i Tyskland for å lære seg språket først, og så få muligheten til å bli førstekeeper nå. Det er Thomas Kraft som var førstekeeper forrige sesong, og han er ingen superkeeper, derfor er muligheten der for Jarstein. Dersom Jarstein blir andrevalg likevel, tipper jeg at han finner seg en ny klubb i vinter, sier Bisgaard Sundet.

Håvard Nordtveit

WITTERS_835291s.jpg Foto: DIGITALSPORT

Alder: 24Posisjon: Midtbanespiller/midtstopper

Klubb: Borussia Mönchengladbach (6. plass forrige sesong)

I klubben siden: desember 2010

Spilletid i ligaen forrige sesong: 21 kamper(14 fra start, 7 som innbytter), 1 scoring

— Nordtveit kommer til å spille mye. Han hadde litt trøbbel med skader forrige sesong, men så lenge det ikke er noe som feiler han pleier han å spille veldig mye, sier Bisgaard Sundet.

Per Ciljan Skjelbred

WITTERS_828687j.jpg Foto: DIGITALSPORT

Alder: 27Posisjon: Midtbanespiller

Klubb: Hamburg (16. plass forrige sesong)

I klubben siden: juli 2011

Spilletid i ligaen forrige sesong: 28 kamper (27 fra start, 1 som innbytter), 2 scoringer (spilte for Hertha Berlin på lån)

— Det store spørsmålet rundt Skjelbred er om han blir i Hamburg. Hertha Berlin ville nok ha han, men Hamburg krevde for mye penger. Werder Bremen har også vært interessert, men Skjelbreds situasjon virker litt fastlåst.

- Kan det ende med en situasjon der han blir fryst ut i Hamburg?

— Hamburg har ikke råd til å fryse ham ut, med det mannskapet de har. De er nesten nødt til å bruke alle de har tilgjengelig. Samtidig blir det tøffere konkurranse nå som Valon Behrami har kommet fra Napoli. Det virker veldig som at Skjelbred vil videre denne sommeren. Han bor fortsatt på hotell, og har ikke funnet seg et nytt sted å bo, sier Bisgaard Sundet.

Slik spilles åpningsrunden i Bundesliga:

Fredag

20.30:

Bayern München-Wolfsburg

Lørdag

15.30:

Hoffenheim-Augsburg (Tarik Elyounoussi starter trolig for Hoffenheim)

Hannover-Schalke

Hertha Berlin-Werder Bremen (Rune Jarstein starter trolig på benken for Hertha)

Frankfurt-Freiburg

FC Köln-Hamburg (Bård Finne starter trolig på benken for FC Köln, mens Per Ciljan Skjelbred trolig vrakes fra kamptroppen)

18.30:

Borussia Dortmund-Bayer Leverkusen

Søndag

15.30:

Paderborn-Mainz

17.30:

Mönchengladbach-Stuttgart (Håvard Nordtveit starter trolig på benken for Gladbach, mens Mohammed Abdellaoue fortsatt er skadet)

Eurosport sender Bundesliga på norske TV-skjermer.