Fredag kveld startet Fotball-EM i Frankrike. Vertsnasjonen vant åpningskampen i Paris mot Romania 2-1. Selv om Norge ikke klarte å kvalifisere seg til mesterskapet, er det ventet at et stort antall nordmenn reiser til Frankrike for å følge turneringen. Norges Fotballforbund (NFF) frykter at mange av dem kan havne i billettrøbbel.

I årets EM må publikum vise legitimasjon for å kunne hente ut billettene og i enkelte tilfeller for å komme inn på stadion. Billettene er direkte knyttet opp mot personen som har bestilt dem. Ingen kan hente ut billetter i en annen persons navn. Likevel selges de i stor omfang blant annet på Finn.no og Viagogo. Billetter som muligens vil ha null verdi for kjøperen.

Hevder de lurer kundene

— Vi sjekket Finn og Viagogo, så vi ble litt redde for at det er mange mennesker som kan bli lurt om de ikke er forsiktige. Noen videreselger billetter fordi de ikke vet om reglene, noen lurer folk med vilje, sier billettansvarlig i NFF, Merete Prestkvern.

På sine egne nettsider forklarer UEFA de nye reglene slik: "Kun autoriserte innehavere av gyldig billett, og ved forespørsel, gyldig fotografisk legitimasjon i form av et offisielt dokument kan gå inn på stadion".

Problematikken er tidligere omtalt i svenske Aftonbladet. Sverige skal spille i EM, og tusenvis skal reise ned for å følge Zlatan Ibrahimvic og co. Billettansvarlige i det svenske fotballforbundet går så langt som å si at selskap som Viagogo kun er ute etter å lure kundene for penger.

NFF har ikke noe med billettene å gjøre, de er det UEFA som er ansvarlige for, men de har blitt ringt av flere nordmenn som er bekymret for om de vil kunne hente ut sine billetter når de kommer til Frankrike.

Kan bli nektet å komme inn

— Det er utrolig kjipt hvis personer blir stående i Frankrike og har brukt mange tusen kroner på noe de ikke får glede av. Jeg tenker at hvis du finner ut at du har lyst til å reise til EM og kjøper billetter på videresalg, så kan det bli en del som ikke kommer inn på kampene, sier Prestkvern.

Hun tror at hovedgrunnen til at UEFA krever gyldig informasjon, er for å øke sikkerheten.

— Noen tenker sikkert at de har vært på mesterskap og at dette ikke blir noe problem. Mange kan nok komme inn også, men hvis du blir stoppet kan du bli nektet å komme inn, sier hun.

Viagogo, som er blant aktørene som videreselger billetter har tidligere sagt følgende om problematikken:

— Ja, Viagogo tillater tredjepartsselgere, inklusive privatpersoner, å selge billetter via vår plattform. I visse tilfeller kan den opprinnelige kjøperens navn stå på dine billetter. Billettene er gyldige. Ditt navn trenger ikke være det samme som står på billettene for at du skal komme inn på arrangementet, svarte de en kunde som lurte på om hans billetter ville være gyldige.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: